Viktor Dyk (1877 – 1931) KRYSAŘ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martina Buršová 9.B Viktor Dyk. Životopis Český básník, prozaik, dramatik, publicista a politik, překladatel z němčiny a francouzštiny. Narození-1877.
Advertisements

EXKURZE – ZA ARCHITEKTUROU A HISTORIÍ SEVEROVÝCHODNÍ ITÁLIE SPŠ A SOU UNIČOV –
Viktor Dyk KRYSAŘ Jíchová Aneta Jíchová Aneta SEPTIMA SEPTIMA.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_17_PŘEDLOŽKY S, Z Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk Třída:
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Slovní úlohy Procenta těžšíjednodušší
1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁVRAT. DO BUDOUCNOSTI NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI podle Bible.
BIBLE Proč a jak číst Bibli. Biblická NEJ Nejrozšířenější kniha Nejdražší tištěná kniha vůbec Vůbec první tištěná kniha Přeložena do …. jazyků či nářečí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.7 Pověst Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Seminář o stavebním spoření
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_07_12_vyjmenovaná slova
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
MÁ SMYSL POŘÁDAT KONFERENCE?
Odborná praxe v Německu
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Bůh je moje jistota..
Židům 3:12-14 Hleďte, bratři, aby snad v někom z vás nebylo zlé a nevěrné srdce, takže by odpadl od živého Boha, a proto se navzájem napomínejte každý.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Ot.2 - Na jaký typ střední školy jste ve školním roce 2008/2009 podával/a v prvním kole přijímacího řízení přihlášku? %; Báze: total, N=500.
S H O D A ? Topoly šuměli. Topoly šuměly. Psi štěkali. Psi štěkaly.
Krystýna Cirhanová studentka sekundy Angličtina v Egyptě-2015
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Anarchističtí.
Nečekej na úsměv, abys byl milý ...
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Nevyhnutelné snášej s klidnou myslí
Doplněk (verbální atribut)
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
VYBER SPRÁVNÉ PŘÍSLOVÍ
Žít svůj život naplno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
Byl jednou jeden mladý pár s chlapcem ve věku 12 let.
Jsou v životěchvíle , kdy nám přítomnost druhého velmi chybí, a stále by jsme jej chtěli mít při sobě.
Luna.
Levým tlačitkem můžeš přecházet mezi snímky
On.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁVRAT.
Viktor Dyk Nikolas Vicari.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo neumí číst.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Moudra s květinou.
Jazyk a jazyková komunikace
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_35_ČJ4
Typy promluv.
EVROPA 11. STOLETÍ.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
Naučil jsem se....
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Charlie Chaplin.
Generace buřičů.
Transkript prezentace:

Viktor Dyk (1877 – 1931) KRYSAŘ

Viktor Dyk přelom 19. a 20. stol. anarchističtí buřiči současníci: F. Šrámek (Stříbrný vítr), S. K. Neumann (Kniha lesů, vod a strání) informace ze života: český básník, prozaik, dramatik, publicista a nacionalistický politik, v mládí jeden z představitelů tzv. generace anarchistických buřičů, později nacionalisticky orientovaný autor dílo: A porta inferi, Milá sedmi loupežníků

Krysař Žánr: novela Osoby: Krysař, Agnes, Kristián, Sepp Jörgen Dějiště: děj se odehrává ve středověku v německém městečku Hammeln. Dílo je psáno podle staroněmecké pověsti ze 13. stol.

Krysař - děj Do německého městečka Hammeln přišel krysař. Bylo to potřeba, protože krysy toto město sužovaly již dlouho. Město bylo náležitě pyšné, slíbilo krysařovi velkou odměnu, ale nakonec se konšelé k vyplácení neměli. Nepovažovali ho za sobě rovného, srovnávali ho s tamějším rybářem Jörgenem, který měl poněkud zpomalené myšlení. Krysař věděl, že má v ruce mocnou zbraň – svoji píšťalu, ale rozhodl se jí nevyužít. Byl tu totiž někdo, na kom mu ve městě záleželo – Agnes. Dívka, do které se zamiloval. Dokonce pro něj zradila svého dosavadního milého, Kristiána. Krysař se v místní hospodě také setkal s ďáblem, který mu nabízel věčný život, pokud by úmyslně škodil lidem, on to však odmítl.

Krysař - děj Mezitím se Agnes dozvěděla, že s Kristiánem čeká dítě – nechtěné. Všichni tři se tak dostali do konfliktu. Krysař se rozhodl, že město opustí. Cosi ho však táhlo zpět, byla to láska k Agens. Ovšem když se vrátil, zjistil, že se Agens z žalu utopila. Rozhodl se proto sprovodit ze světa celé město – nikoliv však kvůli nevyplaceným penězům, ale kvůli nenaplněné lásce. Začal pískat na píšťalu, ale ne slabounce, jako když lákal krysy, ale silně. Tak, aby to všichni obyvatelé slyšeli. A skutečně. Každý, kdo zaslechl tóny vycházející z kouzelné píšťaly, šel za Krysařem a cestou si uvědomoval své prohřešky a hříchy. A Krysař je vedl na horu Koppel, za níž se nacházela všem tak známá propast.

Krysař - děj Propast, u které nebylo vidět na dno, a o které se tvrdilo, že na jejím konci je brána do dalšího světa – lepšího, kde všichni žili šťastně a spokojeně. A tak v propasti zmizelo celé město Hammeln. Až na jednoho člověka – rybáře Seppa Jörgena, který vše pochopil až o den později. I ten se další den vypravil směrem k propasti, protože konečně pochopil to, co slyšel minulý den. Ale když vycházel z města, uslyšel dětský pláč. Vydal se tedy po jeho stopách a narazil na bezmocné a opuštěné dítě. Ujal se ho a v propasti nikdy neskončil. Vydal se hledat matku, která by se o dítě postarala.

Krysař Ve vyprávění i v dialozích je použitá jen spisovná čeština. Využití nepřímých pojmenování – personifikace („A vody míjejí a míjejí a šeptají důvěrná konejšivá slova bolesti truchlící tam na břehu.“) – a řečnických figur (řečnické otázky). Chronologický postup v celém vyprávění. Gradace zřetelná jen ke konci příběhu. Styl vyprávěcí střídá styl popisný, charakterizační i úvahový (prostřednictvím hlavní postavy, krysaře). Dialogy, monology. Řeč postav je přímá.

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Viktor_Dyk http://www.bohemiaticket.cz/WBS/cz/popis/krysar.html