Podpora sociálního podnikání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 STÁŽE Inovativní prvek v náboru nových zaměstnanců STÁŽE Inovativní prvek v.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Sociální podnikání a jeho podpora v rámci období Ing. Linda Maršíková, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM) pro Strategický plán rozvoje území OTEVŘENÉ ZAHRADY JIČÍNSKA z. s. na období
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST. ENVIRONMENTÁLNÍ SOCIÁLNÍ PODNIK Karel Gregor , Praha.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Informační a poradenské centrum ZČU
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Dokument KAP MSK - obsah
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Členská schůze MAS Nepomuk,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hlavní město praha a integrace cizinců
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Pardubicích
Techniky práce s mentálně postiženými
Zákon o sociálním podnikání
Základní informace o poskytovateli
Služby následné péče.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Název projektu: Moderní škola
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
Komora sociálních podniků
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
Průmysl možnosti podpory
„VÍTEJTE I VY“, Železnohorský region
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Josef Bernard, Renata Mikešová
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Sociální podnikání Sociální firma.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N
Transkript prezentace:

Podpora sociálního podnikání 26.10.2017 Pardubický kraj Podpora sociálního podnikání

Charakteristika sociálního podniku 26.10.2017 Charakteristika sociálního podniku Podnik naplňuje základní principy veřejné prospěšnosti: Ekonomický Sociální Lokální Environmentální

min. 51% zisku je reinvestováno do rozvoje sociálního podniku 26.10.2017 Ekonomický princip min. 51% zisku je reinvestováno do rozvoje sociálního podniku vykonávání soustavné ekonomické činnosti výše zisku není jediným cílem sociálního podnikání Sociální princip zaměstnávání a sociální začleňování osob ze znevýhodněných skupin min. podíl zaměstnanců ze znevýhodněných skupin činí 30 % účast zaměstnanců na směřování podniku kladen důraz na rozvoj pracovních kompetencí znevýhodněných zaměstnanců

podpora místní ekonomiky místní výroba pro místní spotřebu 26.10.2017 Lokální princip podpora místní ekonomiky místní výroba pro místní spotřebu využívání lokálních surovin zaměstnávání místních obyvatel spolupráce sociálního podniku s místními aktéry, např. podpora činnosti neziskových organizací a společenského života v obcích apod. Environmentální princip zohledňování environmentálních aspektů ve všech fázích podnikání, tzn. při výrobě výrobků a/nebo poskytování služeb včetně environmentálně příznivého úřadování)

Proč Pardubický kraj podporuje rozvoj sociálního podnikání? 26.10.2017 Proč Pardubický kraj podporuje rozvoj sociálního podnikání? PROTOŽE: vytváří pracovní příležitosti pro osoby znevýhodněné na trhu práce začleňuje tyto osoby do běžného života, zvyšuje jejich kompetence a přispívá k jejich osobnímu růstu nakládání se ziskem je ve prospěch podniku, zaměstnanců a místa působení přispívá k rozvoji společenského života v místě působení a podporuje komunitní život v obcích

Aktivity Pardubického kraje na podporu rozvoje sociálního podnikání 26.10.2017 Aktivity Pardubického kraje na podporu rozvoje sociálního podnikání Spolupráce: s Krajskou hospodářskou komorou Pardubického kraje s Koalicí nevládek Pardubicka s francouzským regionem Centre–Val de Loire s Akademií věd ČR – zpracování analýzy sociálního podnikání v Pardubickém kraji Zajištění vzdělávání zájemců o sociální podnikání Realizace krajského dotačního programu

Dotační program Pardubického kraje na podporu sociálního podnikání 26.10.2017 Dotační program Pardubického kraje na podporu sociálního podnikání Cílem programu je podpora vzniku nových sociálních podniků a dále podpora již existujících sociálních podniků působících na území Pardubického kraje.

26.10.2017 Dotační program Pardubického kraje Podporované cílové skupiny zaměstnanců sociálního podniku lidé se zdravotním postižením duševně nemocní mládež a mladí dospělí v obtížné životní situaci lidé bez přístřeší a po výkonu trestu lidé se závislostmi etnické menšiny dlouhodobě nezaměstnaní příp. další osoby jinak znevýhodněné na trhu práce

Dotační program Pardubického kraje Žadatelé o dotaci 26.10.2017 Dotační program Pardubického kraje Žadatelé o dotaci obecně prospěšná společnost, zapsaný spolek, církevní právnická osoba, ústav, fyzická osoba, družstvo, společnost s ručením omezeným, veřejná obchodní společnost

Dotační program Pardubického kraje Výše finanční podpory 26.10.2017 Dotační program Pardubického kraje Výše finanční podpory Minimální výše poskytnuté dotace činí 10 000 Kč, maximální výše 200 000 Kč na projekt. Povinná je 30% spoluúčast žadatele.

Dotační program Pardubického kraje Podporované aktivity 26.10.2017 Dotační program Pardubického kraje Podporované aktivity tvorba nebo aktualizace byznys plánu sociálního podniku, pořízení investičního nebo neinvestičního majetku k zajištění výroby nebo poskytování služeb daným sociálním podnikem, podpora části mzdových nákladů zaměstnanců (asistentů), kteří pomáhají při výkonu práce znevýhodněným pracovníkům,

Dotační program Pardubického kraje Podporované aktivity 26.10.2017 Dotační program Pardubického kraje Podporované aktivity specifické vzdělávání znevýhodněných pracovníků zaměřené na jejich rozvoj, úprava pracovního místa nebo pracovního nástroje pro potřeby konkrétního zaměstnance zajištění stáží a praxí u studentů a absolventů z cílových skupin sociálního podnikání (od roku 2016) Podpora marketingu (od 2018)

Dotační program Pardubického kraje Podpořené projekty 26.10.2017 Dotační program Pardubického kraje Podpořené projekty V letech 2015 – 2017 podpořeno 40 projektů celková výše podpory 4 500 000,- Kč Příklady oblastí podnikání sociálních podniků: služby – prádelna – gastronomie – catering - cukrářská výroba – dřevovýroba – knihtisk – grafické studio – pekárna – kavárna – zahradnictví – výroba pralinek – komunální služby – výroba sýrů, marmelád, sušeného ovoce – výroba matrací a zdravotnického materiálu – zdravá výživa - jídelna - atd….

Dřevovýroba Otradov s. r. o. – Centrum praktické výuky 26.10.2017 Dřevovýroba Otradov s. r. o. – Centrum praktické výuky Dotace Pardubického kraje nám pomohla rozvinout především integrační rovinu naší společnosti. Cílem je pracovat s žáky a studenty se zdravotním postižením, nabízet přechodové alternativy mezi školou a zaměstnáním a eliminovat riziko dlouhodobé evidence na ÚP. Díky poskytnuté dotaci jsme mohli dovybavit jednu ze stanic Centra praktické výuky moderní technologií, která je vhodná pro OZP. Z dotačního program jsme pořídili také bezbariérovou toaletu, čímž jsme zvýšili komfort celého procesu. Bc. Helena Marie Hendrych, jednatelka

Fokus Vysočina, s. r. o. – Cukrárna Ludmilka 26.10.2017 V září 2015 společnost Chráněné dílny Fokus Vysočina, s.r.o. otevřela v Hlinsku novou Cukrárnu Ludmilka. Jde o sociální podnik, který se specializuje na výrobu cukrářských produktů a jejich následný prodej. Díky finanční podpoře Pardubického Kraje a dalších donátorů se tak podařilo vytvořit zcela novou výrobnu přizpůsobenou pro 13 lidí se zdravotním postižením. Mgr. Anna Šimonová, ředitelka Fokusu Vysočina

Děkuji za pozornost Pavel Šotola 26.10.2017 Děkuji za pozornost Pavel Šotola radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor