Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Advertisements

Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
PRÁVNÍ A NEPRÁVNÍ NORMY. Život organizované lidské společnosti se řídí normami různého druhu. „Zamyslete se, které normy řídí váš život?“
Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Společenská změna. „Panta rei“ (vše plyne) Herakleitos.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Etopedie Speciální pedagogika dětí a mladistvých s poruchami chování.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Náhradní rodinná péče VY_32_INOVACE_19_36. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_11_test, osobnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Socializace jedince Mgr. Marie Mikulcová.
KULTURA A JEJÍ PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Michel Foucault sociologie moci: represivní – normalizační - biomoc
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozhodování 1.
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Název vzdělávacího materiálu
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
EMPATIE - JAK SE MAMINKA CÍTÍ… CO BY SE STALO KDYBY…
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
UČENÍ.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Výkladová hodina Rychločtení.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Komunikace a interakce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Praha bezpečně on-line Internetová (Kybernetická) bezpečnost
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Andragogika Vzdělávání.
Kriminalita a sociální práce s pachateli SPR508
Společnost a její typologie
ZDRAVÍ JAKO HODNOTA.
ŽIVOT MEZI LIDMI Patříme k lidem.
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Životní cyklus.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.08
Kultura, socializace a jedinec
Světový názor - mýtus- náboženství - věda
Psychologie test.
Občanská nauka Sociálně patologické jevy V. ; VY_32_INOVACE_D2_19
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Psychodynamický přístup
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vztahově postojové vlastnosti osobnosti
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová Socializace Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová

Socializace z latinského slova socialis – společný; pojem používaný v sociologii, psychologii a pedagogice; proces, během kterého se jedinec začleňuje do společnosti (proces začleňování) osobnost si během tohoto procesu osvojuje sociální normy, hodnoty, sociální role.

Proces socializace není nikdy ukončen; jedná se o proces probíhající od narození do smrti; jde o vývoj lidské osobnosti v rovině individuální i sociální; osobnost se mění z biologické bytosti v bytost kulturní.

Primární socializace probíhá v rodině a končí s uzavřenou individualizací jednotlivce; normy, které si osobnost během tohoto procesu osvojí, platí jako stabilní, ale mohou se během života ještě změnit; trvá do třetího roku života.

Sekundární socializace osobnost je připravována na život ve společnosti; probíhá v rodině, ve škole a mezi vrstevníky; probíhá asi od třetího roku života.

Terciární socializace probíhá v dospělosti; označuje přejímání norem, které osobnost uskutečňuje v interakci se svým sociálním okolím.

Zprostředkovatelé socializace Rodina – osvojení základních kulturních návyků Vrstevnická skupina Masmédia (knihy, televize, internet,…) Škola – vzdělává, přenáší hodnoty a vědění z generace na generaci Církev – náboženský pohled na svět

Sociální normy jsou standardy, které regulují chování ve skupině; jde o chování, které je ve skupině přijatelné; rozdělují chování na přípustné a nepřípustné; řídí sociální jednání.

Typy norem Normy přikazující – ,,jak to má být„ Normy popisující – ,,jak je to normálně"

Způsoby osvojování norem pod hrozbou trestu; internalizací – považujeme-li normu za správnou, bez problémů ji přijmeme; konsensem a podporou – pokud to tak dělají ostatní, budu to tak dělat také – jedná se o typ konformity; opakovaným upozorňováním – dlouhodobě budu upozorňován, že to, co dělám, není správné – dělat to přestanu; akční heuristikou – dodržování normy mi zjednodušuje život.

Mechanismy sociálního učení sociálním podmiňováním – učení se na základě důsledků našich činů, tzn. metoda odměny a trestu; učení nápodobou 1. imitace – nápodoba úspěšných lidí; 2. modelování – vidím-li u někoho úspěšnou strategii, přijmu ji.

Resocializace přijetí nových norem a hodnot obvykle spojených s novým sociálním postavením (role rodiče, nadřízeného,….)

Sociální deviace Sociální patologie Odchylka od pravidel, jejich porušování Sociální patologie Společensky nežádoucí jednání (korupce, kriminalita, drogy,..)

Sociologie společenská věda zkoumající sociální život jednotlivců, skupin a společností; August Comte – zakladatel sociologie – 1883 poprvé používá slovo sociologie; z latinského slova socius – společník nebo societas – společnost a řeckého logos = slovo, výklad.

Rozhodněte o správnosti tvrzení Socializace je proces. Sociologie jako věda vznikla ve 20. století. Osobnost se mění během socializace z biologické bytosti v bytost kulturní. ANO NE ANO NE ANO NE

Rozhodněte o správnosti tvrzení Sociální normy jsou přikazující a zakazující. Sociální normy nelze osvojovat pod hrozbou trestu. Učení se na základě důsledků našich činů nazýváme modelováním. ANO NE ANO NE ANO NE

Děkuji za pozornost

Použité zdroje Socilizace. In: Wikipedia [online]. [cit. 2013-09-27]. Dostupné z: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Socializace>. Sociální normy. In: Wikipedia [online]. [cit. 2013-09-27]. Dostupné z: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soci%C3%A1ln%C3%AD_normy>.