Čistička odpadních vod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Půdy:.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Čistička odpadních vod
Čistička odpadních vod
ČOV (čistírna odpadních vod)
Nabídka personálních služeb
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Ekologické aspekty vody
Čističky odpadních vod ČOV
Zásobování pitné vody.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
TOPAS S Domovní čistírna odpadních vod.
Čistírna odpadních vod
Pitná voda Mgr. Helena Roubalová
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Institut environmentálního inženýrství 546
Sedlčanská čistička odpadních vod
Jak se čistí odpadní voda
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Čištění povrchové vody
Složky krajiny a životní prostředí
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
RYBNÍK JAKO CELEK.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Podniková ekonomika Podnik a životní prostředí. Environmentální složka podnikového managementu, formy dobrovolné environmentální aktivity podniku, principy.
Právní režim nakládání s odpady
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
KOMUNÁLNÍ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV Bubeneč. Zákony v ČR Hospodaření a nakládání s vodou se v ČR řídí těmito zákony: o Zákon č. 254/2001 Sb., Vodní zákon.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Poskytování technické pomoci městům a obcím při provozování vodohospodářských zařízení – ČOV Ing. Zbyněk Skyba, Ing. Gabriela Pallová Severomoravské vodovody.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.
Odpadní voda ČOV Praha Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Digitální učební materiál
Nový zákon o ochraně ovzduší
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Digitální učební materiál
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

Čistička odpadních vod

Dne 7. září jsme s malou skupinkou z naší třídy navštívili Čistírnu odpadních vod v Mostě-Chánově. Exkurzi jsme absolvovali v rámci mezinárodního projektu Erasmus+, který se zaměřuje na problematiku trvale udržitelného rozvoje. Měli jsme možnost prohlédnout si různé části ČOV, a dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací týkajících se především provozu ČOV.

ČOV + PROVOZ 1. Kde se nachází? 2. K čemu slouží? 3. Komu?   Nachází se poblíž sídliště Chanov, které leží mezi městem Most a obcí Obrnice. Slouží k čištění odpadních vod, které se zde shromažďují z celého Mostecka. Přečištěná voda odtéká do řeky. Slouží 70 tisícům lidí z Mostu, Obrnic a jejich okolí. PROVOZ SAMOTNÉ ČOV: Mechanické čištění: lapák štěrku hrubé přečištění lapák písku usazovací nádrž lapač tuku

1) LAPÁK ŠTĚRKU: Vody z celé aglomerace natékají hlavní přítokovou trubicí. Pevné částice (jako například kameny, větší zrnka píšku, štěrku, beton) se usazují v prohlubni této trubice. Ty se následně odtud těží drapákem.   2) HRUBÉ PŘEČIŠTĚNÍ: Ochranná část sloužící k odstranění hrubých nečistot, které přitékají v odpadních vodách (hadry, vlákna, zbytky jídel, zeleniny, plastické hmoty atd.) Důvod je ochrana strojů čistírny před poškozením. 3) LAPÁK PÍSKU: Zachycuje se tady písek splavený z ulic, parků a vozovek. Probíhá provzdušnění tj. aby se od sebe oddělily organické nečistoty od anorganických. 4) USAZOVACÍ NÁDRŽ: Odstranění nerozpustných látek. Ty se usazují na dně ve formě kalu, který se shrnuje do nádrže na kal. Čerpá se dále k dalšímu zpracování – kalové hospodářství. Odpadní voda protéká a přepadá přes hranu, na které je norná stěna zabraňující úniku plovoucích látek do odtoku. 5) LAPAČ TUKU: Oleje a tuky tvoří ve vodách lepkavou hmotu. Plovoucí částice se hromadí v usazovací nádrži a poté spolu s kalem se čerpají do vyhnívající nádrže.

Biologické čištění: Principem je provzdušnění vody. Bakterie se znečištěnými látkami vytvoří vločky (aktivní kal). Bakterie rozkládají znečištění ve vodě. Přeměnují ho především na oxid uhličitý a vodu.   Nyní se ve vodách objevuje větší množství dusíku a fosforu. Odstraňuje se pomocí kyslíku. Bakterie dusík v několika procesech přemění na plynný dusík, který se odvětrává do vzduší. Pro odstranění fosforu se používá chemické srážení. Dosazováky: Kal se nepřetržitě odděluje v nádrži. Horní vrstva vyčištěné vody odtéká do řeky. Velká část usazeného kalu prochází opět procesem čištění. Zbytek se odvádí do kalového hospodářství. Odtok látek plavajících na hladině se provádí pojezdovým mostem. Umožňuje jejich čerpání do zpětného procesu čištění. Měření možství proteklých čištěných vod z ČOV: Instalováno stále měření průtoku s možností záznamu a odečtu. Měření účinnosti čištění odpadních vod: Instalovány vzorkovače na přítoku a odtoku ČOV.

1) Co je předmětem Vašeho podnikání? Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. jsou druhou největší vodohospodářskou společností v ČR. Délkou provozovaných sítí představují největší společnost v zemi. Společnost poskytuje komplexní servis v oblasti výroby a dodávky pitné vody a následného odkanalizování a čištění odpadních vod. Zásobuje 1,1 mil. obyvatel na území  Libereckého a Ústeckého kraje. Prostřednictvím dceřiné společnosti provozuje tyto služby i v oblasti Sokolovska. Společnost provozuje 72 úpraven pitné vody a 215 čistíren odpadních vod. Je na špičce v implementaci moderních technologií pro úpravu a čištění vody.   2) Kolik má Váš podnik zaměstnanců? 1715 3) Jaká je Vaše zaměstnanecká politika? Zaměstnávat menší počet, za to dobře placených kvalitních zaměstnanců s jistotou kariérového růstu. 4) Spolupracujete v oblasti náboru s úřady práce? Ojediněle. Jste příjemci dotací ze strany ÚP nebo jiného subjektu v oblasti náboru zaměstnanců? Nejsme.

5) Máte oddělení, které se stará o trvale udržitelný rozvoj (nebo životní prostředí)? Jak se jmenuje? Oddělení ekologie. Z jakého důvodu jste jej zřídili? Vzhledem k nutnosti vykazování a plnění legislativních požadavků a pro zpětnou vazbu informací o naší činnosti. Jak dlouho již u Vás existuje? Od roku 2007 Co je náplní tohoto oddělení? Co konkrétně dělá? Všechny práce související s legislativou o odpadech, o chemických látkách, ochraně ovzduší. Kolik má toto oddělení zaměstnanců? 6 Jaké vzdělání a dovednosti je třeba pro přijetí do tohoto oddělení? VŠ vzdělání nejlépe chemického zaměření či zaměření na životní prostředí. Probíhá pro zaměstnance nějaké následné školení, doškolování? Ano, kurzy i semináře. Jaká je pracovní náplň těchto zaměstnanců? Závisí na jednotlivém oboru, který je zaměstnancem sledován.

Probíhá komunikace výsledků tohoto oddělení do zbytku podniku Probíhá komunikace výsledků tohoto oddělení do zbytku podniku? Pokud ano, tak jakým způsobem? Komunikace se zbytkem firmy je nezbytná vzhledem k dosahování dobrých výsledků. Tímto oddělením jsou pro ostatní úseky poskytovány analýzy a data. Spolupracuje toto oddělení s vnějškem (např. ostatními podniky) – dochází k výměně zkušeností? Pokud ano, jak? Ano, s ostatními vodárenskými společnostmi. Jak jsou komunikovány výsledky jeho práce navenek? Na veřejnost? Hlášení požadovaná zákonem jsou předávána příslušným úřadům. 6) Dostává Váš podnik na činnost tohoto oddělení nějaké dotace? Z EU programů/projektů? Nedostává.