ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RASISMUS Zuzana Dvořáková.
Advertisements

Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní lidská práva.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
 VY_32_INOVACE_16_19  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Rasismus.
MULTIKULTURa.
Národnostní menšiny a etnika
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tolerance a nesnášenlivost ve společnosti - rasismus
Studijní obor: Sociální činnost
Politický extremismus a radikalismus
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Problémy menšinových skupin I
Europoidní Negroidní Mongoloidní
Rasismus.
RASISMUS.
Sociální patologie SCPT SCPA
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_05_Lidské rasy
Lidská práva v dokumentech
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Základní práva a svobody
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_247_Migrace obyvatelstva AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Práva národnostních etnických menšin. Slovníček pojmů Příslušník=člen nějaké skupiny /přísluší k ní/ Formulovat=vyjádřit, zpracovat Národ=společenství.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.12_lidska_prava_III. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_218 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jana Neradová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02A_21_Češi a Slováci za 2.světové války TEMA:Dějiny.
PROBLÉMY LIDSKÉ NESNÁŠENLIVOSTI
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
LIDSKÉ RASY.
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Listina základních lidských práv a svobod
Lidské rasy.
práva a povinnosti občana ČR
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.13_lidska_prava_opakovani Datum: Ročník: sedmý.
Tolerance k národnostním menšinám
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Porušování lidských práv
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Soužití národnostních skupin - 2
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
LIDSKÁ PRÁVA y.
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV: VY_12_INOVACE_02B_23_Rasismus TEMA: Člověk a společnost ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY: 27.03.2013

ANOTACE DUM je určen pro 2. ročník čtyřletého cyklu a 4.ročník šestiletého cyklu gymnaziálního vzdělávání v rámci předmětu ZSV jako interaktivní výukový materiál ke kapitole Rasismus. DUM je vytvořen jako prezentace. Vysvětluje pojem rasismus, seznamuje žáky s příklady z historie a dokumenty, které rasismus odsuzují. Součástí prezentace je odkaz na internet - snímek č.9, kde najdou videozáznam protiromské demonstrace. Studenti ji analyzují, hledají příčiny. Na snímku č.10 vypisují pomocí digitálního pera argumenty pod 2 protikladné názory a obhajují je v následující diskuzi, kterou řídí učitel. Na závěr jsou zařazeny otázky k opakování. Materiál je určen k interaktivní výuce.

Rasismus Rasismus v Čechách

Co je to rasismus? Způsob myšlení a jednání, který se vyskytuje téměř všude ve světě, kde se setkávají příslušníci dvou nebo více rozdílných lidských ras. Vychází z předpokladu, že lidské rasy nejsou stejně hodnotné, přičemž se zpravidla zdůrazňují přednosti vlastní rasy. Rasisticky motivované jednání může mít jemné, skryté podoby např. podobu šikanování, diskriminace, ale může však dojít až k násilným formám majících za následek smrt.

Příklady rasismu: Nadřazenost v otrokářské společnosti Systematické vyvražďování Židů nacistickým Německem během 2. světové války Antisemitismus Amerika- bílí proti černým V Česku především vztahy bílého obyvatelstva a Romů

Listina základních lidských práv a svobod Hlava první Čl.3 Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.

Odsouzení rasismu Oficiálně byl rasismus odsouzen až roku 1951, kdy byl vydán dokument UNESCO, který potvrzoval, že všichni lidé patří k druhu homo sapiens sapiens a pocházejí ze stejného předka. Dále OSN na 20. Zasedání Valného shromáždění v roce 1965 přijala Úmluvu o odstranění všech forem rasové diskriminace. 21.březen je v souladu s rozhodnutím Valného shromáždění OSN každoročně připomínán jako Mezinárodní den boje za odstranění rasové diskriminace.

Rasismus v české republice Problematika rasismu v ČR jsou především vztahy mezi bílým obyvatelstvem a Romy  Hnutí Skinheads proti Romům Ze strany Čechů je Romům vytýkána hlučnost, špatné sousedské vztahy, nevzdělanost, nízká kvalifikace, špatná pracovní morálka, lenost, nečestné jednání, agresivita, kriminalita, prostituce. Ze strany Romů je Čechům vytýkán citový chlad, vypočítavost, nadřazené chování, xenofobie a rasismus. Mezi oběma stranami navzájem panují silné předsudky (např. požadavky vyšší kvalifikace vytlačily Romy z pracovních míst, což nyní přispívá k dojmu, že jsou líní) a negativní vlastnosti jsou, bohužel, přisuzovány celé skupině.

Diskuze a náměty Po shlédnutí videozáznamu z internetových stránek: http://www.youtube.com/watch?v=gbyHiF7Hhdk &feature=related promyslete, proč došlo k vyostření situace právě v Janově, ve kterých dalších městech v ČR eskaluje napětí mezi většinovou populací a Romy. Navrhujte, jak tuto situaci v ČR změnit.

Napište argumenty a obhajujte proti opozici V NÁSLEDUJÍCÍ DISKUZI Vytěsnit Romy na okraj Začlenit Romy do většinové společnosti …………………………… …………………………… …………………………… …………………………… …………………………… …………………………… …………………………… …………………………… …………………………… ……………………………. ---------------------------------- ---------------------------------- ---------------------------------- ---------------------------------- ---------------------------------- ---------------------------------- ---------------------------------- ---------------------------------- ---------------------------------- ----------------------------------

Otázky k opakování 1. Kdy byl poprvé oficiálně odsouzen rasismus ? O: V roce 1951 2. Kdy je každoročně připomínán Mezinárodní den boje za odstranění rasové diskriminace? O: 21. březen 3. Co je podstatou rasismu? O: Přesvědčení o nerovnosti lidských plemen. V dějinách byla nadřazována bílá rasa. 4. V čem vidí většinová populace největší problém soužití s Romy? O: V jejich nepřizpůsobivosti

Pojmy: Antisemitismus: Postoje a projevy rasové, národnostní a náboženské nesnášenlivosti a nenávisti vůči Židům. Xenofobie: Odpor, nepřátelství, strach a nedůvěra vůči všemu cizímu, neznámému.   Diskriminace: Rozdílný přístup k jiným skupinám.

Zdroje: Listina základních práv a svobod [online]. [cit. 27.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.usoud.cz/listina-zakladnich-prav-a- svobod/ Slovník cizích slov [online]. [cit. 27.3.2013]. Dostupný na WWW: http://slovnik-cizich- slov.abz.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Rasismus DAVID, Roman. Politologie. Olomouc: Olomouc, s.r.o., 2005, ISBN 80-7182-162-4.