Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Ing. Stanislava Správková
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Ing. Stanislava Správková
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
Jak funguje vládní Agentura pro sociální začleňování – s důrazem na oblast bydlení Praha, 26. března 2014 Václav Zeman.
Příspěvek k problematice sociálního začleňování v ČR Zuzana Zajarošová, MPSV
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Agentura pro sociální začleňování Sociální podnikání - Šance podnikat jinak Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše – Malá.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Co je Agentura pro sociální začleňování
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Standardizovaný proces v lokalitách / Praktický příklad lokality Toužim/Teplá 05/2011 Jakub Švec, Alexandr Olah.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Konference „Chudoba a sociální vyloučení
Ing. Stanislava Správková
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením Žofínské fórum Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR Jak pomoci malým obcím Praha 5. 12. 2017

Agentura pro sociální začleňování Odbor Úřadu vlády ČR, sekce lidských práv Poslání Agentury: podpora obcí v procesu sociálního začleňování podpora subjektů na místní úrovni nadresortní přístup expertní aktér propojování veřejné správy, neziskového a expertního sektoru Spolupracující subjekty na místní a regionální úrovni: koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám: 47 obcí/svazků (čerpání fondů EU) vzdálená podpora: 12 obcí (ad hoc expertní podpora/know how) podpora místních akčních plánů: 38 obcí/MAS (poradenství - inkluzivní vzdělávání) podpora krajských akčních plánů: 14 krajů (poradenství - inkluzivní vzdělávání)

Poslání Agentury Agentura je expertním nástrojem Vlády ČR k zajištění podpory sociálního začleňování. Agentura podporuje obce a jejich svazky v jejich snaze zajišťovat či pomáhat zajistit všem občanům rovný přístup ke vzdělávání, bydlení, zdravotní péči, zaměstnání, sociálním službám, sociální práci, komunitním aktivitám, bezpečí a prevenci dalšího sociálního vyloučení, Agentura podporuje opatření, která pomohou samosprávám v procesu sociální integrace obyvatel ohrožených sociálním vyloučením a v rozvoji sociálně vyloučených lokalit v kontextu a zájmu celé obce a všech jejích občanů. Agentura propojuje subjekty na místní úrovni tak, aby spolupracovaly při sociálním začleňování. Agentura podporuje nadresortní přístup a propojování veřejné správy s neziskovým a expertním sektorem. Agentura zprostředkovává zpětnou vazbu o účinnosti veřejných politik v oblasti sociálního začleňování a navrhuje systémová opatření.

Cílová skupina SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ = ztížený či omezený přístup ke zdrojům a příležitostem (zaměstnání, bydlení, sociální ochrana, zdravotní péče a vzdělávání) oproti zbytku populace - dotýká se celé společnosti, narušuje společenskou soudržnost („Strategie sociálního začleňování 2014 – 2020“, schválená vládou ČR 8. 1. 2014) Cílové skupiny sociálně vyloučených / sociálním vyloučením ohrožených osob: osoby žijící v sociálně vyloučených lokalitách a v jejich okolí nízkopříjmové skupiny obyvatel v nepříznivě sociální situaci žijící rodiny, děti a mládež dlouhodobě nezaměstnaní (opakovaně nezaměstnaní) osoby se zdravotním postižením senioři osoby opouštějící ústavní zařízení nebo zařízení výkonu trestu osoby ohrožené závislostí nebo závislé na návykových látkách bezdomovci etnické menšiny (zejména Romové) + vícenásobná rizika (kumulace znevýhodnění např. věk, pohlaví, zdravotní postižení, finanční zdroje, etnicita) („Dohoda o partnerství pro programové období 2014 – 2020“, ČR)

Co je sociální vyloučení?

Co je sociální vyloučení?

Oblasti intervence Agentura pomáhá obcím a místním subjektům zejména v těchto oblastech: v rozšiřování expertního know-how pro zajištění sociální soudržnosti (co funguje) v zajištění služeb na podporu vzdělání, podporu zaměstnanosti, sociálních služeb, sociální práce, komunitních aktivit, bezpečí, prevenci dalšího sociálního vyloučení, sociálního bydlení a zajištění infrastruktury pro tyto služby (jak to zajistit a s kým) v čerpání prostředků z evropských strukturálních fondů, státního rozpočtu, krajských dotačních programů a dalších zdrojů (kde najít zdroje) v komunikaci s ústředními orgány státní správy, zejména resorty, které mají sociální začleňování v gesci (zpětná vazba z terénu) z podnětů při práci v lokalitách Agentura formuluje návrhy v oblasti legislativy, dotačních titulů, sociálních politik, apod. (jak zlepšit legislativu)

Nástroje Situační analýzy (mikroanalýza, vstupní analýza, ad- hoc analýzy) Lokální partnerství (pracovní skupiny, místní aktéři) Participativní aktivity (focus group, rozhovory, veřejná setkání, participativní plánování) Výzkumné aktivity Poradenství v oblasti inkluzivních politik (příklady dobré i špatné praxe, zahraničí zkušenosti, tematické sítě) Participativní plány (strategický plán sociálního začleňování, místní akční plán, místní plán inkluze, plán poradenství, plán vzdálené podpory) Projektové poradenství (podpora zpracování projektových záměrů, podpora realizace projektů) Evaluace Podpora zajištění udržitelnosti Vzdělávání místních aktérů http://www.socialni-zaclenovani.cz/nastroje-asz

kraje: Ústecký, Karlovarský, Plzeňský Struktura Agentury 3 regionální centra Ústí nad Labem – Regionální centrum Západ - Bc Michal Kratochvil (kratochvil.michal@vlada.cz) kraje: Ústecký, Karlovarský, Plzeňský Ostrava – Regionální centrum Východ – Mgr. Jan Mochťák (mochtak.jan@vlada.cz) kraje: Moravsko-slezský, Olomoucký, Jihomoravský, Zlínský Praha – Regionální centrum Střed – Ing. Milan Greineder (greineder.milan@vlada.cz) kraje: Praha, Vysočina, Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický, Liberecký, Středočeský 9

Přínosy spolupráce partnerství síťování posilování expertního know-how win-win situace (prevence konfliktu v území) využití vnějších zdrojů (finanční, metodické) cílené intervence (evidence based policy) pravděpodobnější udržitelnost změny posílení sociální soudržnosti

Těšíme se na spolupráci. Děkuji za pozornost . Radka Soukupová (pověřená vedením Agentury pro sociální začleňování) tel: +420 727 942 173, +420 296 153 272 mail: soukupova.radka@vlada.cz