Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRANSFER TECHNOLOGIÍ Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV
Advertisements

Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Obsah vzdělávacích modulů projektu TS Ing.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Strategické plánování při zakládání spin-off
Spolupráce firem s výzkumnými organizacemi - možnosti a jejich úskalí I. neformální setkání Vladimíra Zádová Technická univerzita v Liberci SVOC ROBOTIKA.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Třetí role vysokých škol
Systém komercializace poznatků VUT Ing Petr Holec, CSc, ÚTT VUT.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Pražské analytické centrum inovací CZ / /0002 Kontaktní osoba Karel Volka ESF – JPD 3 Grantové.
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Microsoft Inovační Centra  Innovation Day, Brno
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Inovační procesy Modely inovací – v RR ® 2004 – přednáška č. 3.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
ČVUT V PRAZE 2005 Co dál? Jak dál? Co mohu nabídnout? Internacionalizace, Kvalita a excelence akademických činností Kvalita a kultura akademického života.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
I. Dvořák Zahajovací setkání
Shrnutí výsledků analytické etapy
CleverTech v rukou CPPT. …očima CleverTechnologies, s. r. o. R
Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání
Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy (CPPT UK) 10 let
Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Přenos poznatků a technologií na UK
Transkript prezentace:

Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí RNDr. Ivan Dvořák CSc

Projekt CPPT UK Centrum pro přenos poznatků a technologií UK = tvůrčí imitace ISIS Innovations (Oxfordská Universita)? UK je dnes tam, kde byl Oxford v roce 1988 ! Chceme být v roce 2024 tam, kde je Oxford dnes ? Doba je jiná: vlády žádají od PRO maximalizovat „benefity“ pro daňové poplatníky !!!

Modely interakcí akademických institucí s komerční sférou Model otevřené vědy - Humboldtovská universita Licenční model - poměrně úspěšný v USA, ale značně neúspěšný v Evropě Inovační model přenosu znalostí - doporučovaný a podporovaný v EU (ProTon Europe)

Společný výzkum s průmyslem Marketing duševního vlastnictví Vědecký objev Technologický vynález Otevřená věda Ochrana duševního vlastnictví Prodej licencí Licenční model Prověření principu Společný výzkum s průmyslem Vědecké inkubátory Marketing duševního vlastnictví Spin-off společnosti Inovativní model PZ

V čem je problém i inovativního modelu? Financování průmyslových inovací Financování výzkumu ÚDOLÍ SMRTI F i n a c e vzdálenost od trhu základní vývoj tržní výzkum realizace

V čem je problém i inovativního modelu? Financování výzkumu Financování inovace ÚDOLÍ SMRTI F I n a c e vzdálenost od trhu základní vývoj tržní výzkum realizace Vědci Podnikatelé Manažeři

V čem je problém i inovativního modelu? Financování výzkumu Financování inovace ÚDOLÍ SMRTI F I n a c e vzdálenost od trhu základní vývoj tržní výzkum realizace Vědci Manažeři znalostí Podnikatelé Manažeři

Management znalostí Pro vytvoření teoretické základny procesu využívání znalostí vznikla nová profese: MANAŽEŘI ZNALOSTÍ a nová disciplína: MANAGEMENT ZNALOSTÍ Zabývá se systémově vznikem, přenosem, uchováváním, tříděním, klasifikací a využitím znalostí. Kritika: staré víno v nových lahvích !? Zatím – roztříštěnost, více (správných) otázek než odpovědí. Řady poznatků je možno (a nutno!) využít.

Praktické důsledky pro vedení UK a fakult UK by měla mít strategii v oblasti přenosu znalostí a politiku jejího uplatňování. UK potřebuje předpisovou základnu zakotvující pravidla pro proces komercializace výsledků vědy a výzkumu, Pro akademickou obec: Bude nutné postupně pozměnit psychologické přístupy k roli výzkumu a výzkumníků ve společnosti. Pro fakulty: Fakulty by měly vyvíjet vlastní aktivitu v zapojení do procesu CPPT UK.

Praktické důsledky pro řešitele a projektu a pracovníky CPPT UK Nestačí založit a rozběhnout CPPT! Je nutno vyškolit dostatek manažerů znalostí. Je nutno vybudovat rozvinutou horizontální sít k fakultám a dalším pracovištím UK. Je nutno vybudovat systém externího marketingu pro spolupráci s velkými průmyslovými společnostmi. Je nutno zajistit „couching“ založených spin-off společností.

Děkuji vám za pozornost. Kontakt: RNDr. Ivan Dvořák, CSc Societas Rudolphina Klimentská 20 Praha 1 www. rudolphina.cz ivan.dorak@rudolphina.cz mobil: 608 70 22 23