Vy_32_INOVACE_72_Věta jednočlenná a dvojčlenná

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věty vedlejší příslovečné úvod
Advertisements

Věty s podmětem a bez podmětu
Věta s podmětem, bez podmětu, větný ekvivalent Autor:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
32_07_21 Věty jednočlenné a dvojčlenné
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
Věta dvojčlenná, jednočlenná, větný ekvivalent
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Věty jednočlenné a dvojčlenné
Digitální učební materiál
Podmět (Po) - opakování
Věty vedlejší.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Věta.
Věta jednoduchá, souvětí
Větné členy, základní větné členy
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
Hrátky s češtinou.
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
ČÁSTICE Název a adresa školy
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
Skladba – věty podle složení
Český jazyk – 7. ročník. Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy 7, SPN, Praha E.
Věta jednočlenná a dvojčlenná
holé, rozvité, několikanásobné
Tvorba VY_32_INOVACE_KARBULOVA.CEJJAZ.12.  Zopakovat základní skladebné dvojice.  Rozlišit věty dvojčlenné i s nevyjádřeným podmětem od vět jednočlenných.
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY V ymysli k obrázkům věty,
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_18_Věty.
VĚTA - VÝPOVĚĎ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_03_VĚTA - VÝPOVĚĎ Téma: ČESKÝ JAZYK.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent
VĚTA JEDNOČLENNÁ A DVOJČLENNÁ
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní větné členy - podmět
VY_12_INOVACE_Rů_I_30 Větný ekvivalent Název projektu: OP VK
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Věta jednočlenná a dvojčlenná
Transkript prezentace:

Vy_32_INOVACE_72_Věta jednočlenná a dvojčlenná Identifikátor školy: 600 150 569 Využití ICT Vy_32_INOVACE_72_Věta jednočlenná a dvojčlenná

Věta jednočlenná a dvojčlenná SKLADBA Věta jednočlenná a dvojčlenná

Věta dvojčlenná Venku krásně svítilo/ slunce. Maminka/ četla dětem pohádky. Půjdeme už domů. ( my = podmět ) Věty dvojčlenné – mají oba základní větné členy ( podmět a přísudek ) - patří sem i věty s nevyjádřeným podmětem !

Věta jednočlenná Zešeřilo se. Od západu ostře zafičelo. Stýská se mu. Bolí mě v zádech. Věty jednočlenné – mají pouze přísudek, neobsahují podmět - často označují přírodní jevy nebo tělesné a duševní stavy

Úkoly Urči věty jednočlenné a dvojčlenné Stýská se mu. Bolí mě v zádech. Po celý de ho bolela hlava. Nic se nestalo. Venku se strhl prudký vítr. Od lesa zavanul chlad. Po vdolkách se jen zaprášilo. Líbí se ti u nás? Mirkovi se to nelíbilo. Něco se ti asi zdálo. Spí jako dudek. Spí se ti u nás dobře? Hlady mu kručelo v břiše. Už se brzo stmívá.

Řešení Stýská se mu.(J) Bolí mě v zádech.(J) Po celý den ho bolela hlava.(D) Nic se nestalo.(D) Venku se strhl prudký vítr.(D) Od lesa zavanul chlad.(D) Po vdolkách se jen zaprášilo.(J) Líbí se ti u nás?(J) Mirkovi se to nelíbilo.(D) Něco se ti asi zdálo.(D) Spí jako dudek.(D) Spí se ti u nás dobře?(J) Hlady mu kručelo v břiše.(J) Už se brzo stmívá.(J)

Větný ekvivalent infinitiv: Rychle vystupovat! Větné ekvivalenty = jednočlenné věty neslovesné Základem jsou různé slovní druhy: infinitiv: Rychle vystupovat! podst. jméno: Ta ostuda! příd. jméno: Pěkné. příslovce: Velmi dobře. částice: Ne. Snad. Asi ano. Citoslovce: Hop! Cha cha!