Oběhová soustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Oběhová soustava člověka
Advertisements

Krev, její složení a funkce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
PŘÍRODOPIS Srdce a krevní oběh | 8.ročník
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2012
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Opakování - krev a krevní cévy
Oběhová soustava člověka
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
VY_52_inovace_PRV.5.24 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Oběhová soustava člověka
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Cévní soustava.
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Oběhová soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Oběhová soustava – opakovací otázky VY_52_INOVACE_25 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
Zajišťuje proudění krve.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Oběhová soustava a krev
Oběhová soustava.
 Každý máme krev určité krevní skupiny  Jsou 4  Označujeme je velkými tiskacími písmeny nebo číslem  ABAB0  Lidé s krevní skupinou A mohou darovat.
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Tělní tekutiny Krev a míza.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
GE - Vyšší kvalita výuky
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Obratlovci: opakování
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Oběhová soustava Krev.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Přírodověda pro 5. ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
ČLOVĚK SRDCE - PLÍCE VY_32_INOVACE_II-C-11.
LIDSKÝ ORGANISMUS OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_06_KREV
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Oběhová soustava VY_32_INOVACE_06-05 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Oběhová soustava

Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1 Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2963 Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_14_Oběhová soustava Vypracoval: Mgr. Ondřej Vraj Určeno pro 8. ročník ZŠ praktické Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Přírodopis pro 8. ročník ZŠ praktické Vytvořeno dne: 20. 3. 2012 Odpilotováno ve výuce dne: 20. 3. 3012 Anotace: Prezentace Powerpoint určená žákům 8. ročníku ZŠ praktické jako doplněk k výuce a opakování látky o krvi a oběhové soustavě. Může být použita jako kvíz pro jednotlivce či skupinu žáků.

Oběhová soustava Krev a její složení Krev je neprůhledná červená tekutina. Člověk má přes 5 litrů krve. Krev rozvádí po těle živiny a kyslík. Pomáhá chránit tělo před nemocemi. Účastní se udržování stálé tělesné teploty.

Oběhová soustava Krev a její složení Krev se skládá z: Krevní plazmy - žlutá tekutina, obsahuje obranné látky Červených krvinek - rozvádí po těle kyslík a odvádí oxid uhličitý Bílých krvinek - chrání organismus před onemocněním Krevních destiček - umožňují srážení krve v ranách

Oběhová soustava Srdce Dutý svalový orgán Slouží jako čerpadlo krve Leží v hrudní dutině mezi plícemi Skládá se ze 4 částí: levé předsíně a levé komory, pravé předsíně a pravé komory Svým smršťováním rozvádí krev do celého těla

Oběhová soustava Cévní soustava Krev je do celého těla rozváděna pomocí cév Dělíme je na: tepny - odvádějí krev od srdce žíly - přivádí krev do srdce vlásečnice - nejtenčí cévy, umožňují přechod kyslíku a živin do tkání

Zopakujme si, co jsme se naučili. Klikni, přečti si pozorně otázku a odpověz na ni. Po dalším kliknutí se dozvíš správnou odpověď.

Rozvádí kyslík a živiny po celém těle. Tepny, žíly a vlásečnice. Kolik litrů krve má zdravý dospělý člověk? K čemu slouží krev? Co je součástí krve? Jaké známe cévy? Asi 5 litrů. Rozvádí kyslík a živiny po celém těle. Krevní plazma, červené krvinky, bílé krvinky a krevní destičky. Tepny, žíly a vlásečnice.

Jsi u cíle. Gratuluji.

Zdroje obr. 1: SANSCULOTTE. File:Grafik blutkreislauf.jpg. Wikimedia Commons [online]. 22. 9. 2005 [cit. 2012-03-20]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grafik_blutkreislauf.j pg obr. 2: ASTUDILLO, César. File:Fresh blood.jpg. Wikimedia Commons [online]. 23. 4. 2009 [cit. 2012-03-20]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fresh_blood.jpg?usela ng=cs obr.3: EKKO. File:Heart frontally PDA.jpg. Wikimedia Commons [online]. 2006 [cit. 2012-03-20]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heart_frontally_PDA.j pg www.office.microsoft.com