Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tělní tekutiny Krev a míza.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tělní tekutiny Krev a míza."— Transkript prezentace:

1 Tělní tekutiny Krev a míza

2 Význam: Rozvádí po těle živiny, kyslík a další důležité látky
Odvádí z vnitřního prostředí zplodiny látkové přeměny Obsahují obranné látky

3 KREV a MÍZA Se skládá: krevní tekutina- plazma
krevní buňky – červené krvinky - HEMOGLOBIN váže krevní plyny bílé krvinky – obranyschopnost krevní destičky – srážlivost krve tkáňový mok – vyplňuje prostory mezi buňkami a jeho přebytek tvoří MÍZU, která se soustředí v mízních cévách.

4 Oběhová soustava: Význam: zajišťuje pohyb tělních tekutin
Tvořena: srdcem – pumpa (srdeční svalovina) a cévami – tepny (okysličená) - žíly (odkysličená) - vlásečnice (předávání plynů a látek) Otevřená Uzavřená (u obratlovců)

5 Obratlovci: Ryby: srdce pohání pouze okysličenou krev
Obojživelníci: srdce částečně rozděleno na 2 části Plazi: 2 části (u krokodýlů) Nedokonalé oddělení krve okysličené a odkysličené – živočichové s proměnlivou tělesnou teplotou. Ptáci: srdce zcela rozděleno na 2 části Savci: srdce 2 části, P pohání krev okysličenou, L odkysličenou Dokonale oddělena krev – stálá tělesná teplota.

6 ryby

7 Obr. Protiproudový výměník tepla v noze arktického vlka a v noze kachny nocující na ledě. Uprostřed schéma přestupu tepla z arteriální krve (červeně) směřující na periferii do venózní krve (modře) vracející se do centra těla. To přispívá k zabránění úniku tepla do prostředí a udržení tepla v tepelném jádru těla. (JK podle Hickmana et al., 2004 a Millera a Harleye, 2005).


Stáhnout ppt "Tělní tekutiny Krev a míza."

Podobné prezentace


Reklamy Google