Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_6_Krev Téma: 4A_PD5.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 5.B Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen k výkladu a procvičení učiva. Žáci si osvojují téma krev. Seznamují se se složením a funkcí krve. Na závěr učivo zopakují a upevní.

2 Životně důležitá tekutina
KREV Životně důležitá tekutina

3 Céva

4 OTÁZKY- CO VÍM O KRVI Co je to krev? K čemu slouží? Proč je tak důležitá? Z čeho se skládá? Jakou funkci mají červené krvinky? Proč jsou důležité bílé krvinky? Kolik krve může člověk ztratit? Jak mohu pomoct člověku, který krvácí?

5 Co je to krev? Krev je červená, neprůhledná a vazká kapalina.
Plní několik životně důležitých funkcí. Krev se nikdy nezastaví, stále se pohybuje. Krev přečerpává srdce. Ze srdce proudí tepnami a zpět do srdce se vrací žilami. Její objem v těle je 5,5 l. Ženy mají o 10% méně krve než muži. Ztráta krve větší než 1,5 l je smrtelně nebezpečná.

6 K čemu slouží? Krev přináší kyslík z plic do tkání.
Odvádí oxid uhličitý a odpadní látky. Roznáší tělu vitamíny, hormony a živiny. Krev udržuje stálost vnitřního prostředí. Zajišťuje stejnou tělesnou teplotu. Zajišťuje obranyschopnost = imunitu (bílé krvinky). Má schopnost srážení.

7 Krev = život Proč je tak důležitá? Člověk potřebuje kyslík k životu.
Orgány bez kyslíku odumírají. Krev = život

8 Z čeho se skládá?

9 Krevní plazma KREVNÍ BUŇKY Tekutá složka krve.
Slámově zbarvená kapalina. Tvoří ji: 91% voda, 9% rozpuštěné látky. KREVNÍ BUŇKY ČERVENÉ KRVINKY BÍLÉ KRVINKY KREVNÍ DESTIČKY

10 JAKOU FUNKCI MAJÍ ČERVENÉ KRVINKY?
Červené krvinky jsou kruhovité, bezjaderné buňky. Vznikají v kostní dřeni. Žijí 120 dní. Funkce= Přinášejí kyslík, živiny, vitamíny a hormony do tkání. Odvádějí odpadní látky a oxid uhličitý.

11 ČERVENÉ KRVINKY

12 ČERVENÉ KRVINKY

13 Proč jsou důležité bílé krvinky?
Bílé krvinky jsou průsvitné jaderné buňky. Při nemoci se jejich počet zvyšuje. Zajišťují imunitu. Bojují proti virům, bakteriím a dalším částicím, které nepatří do organismu.

14 Kolik krve může člověk ztratit?
Když člověk ztratí 0,5 l krve, neměl by mít potíže. Pokud by ztratil víc jak 1,5 l, pak je to smrtelně nebezpečné.

15 OTÁZKY- CO už VÍM O KRVI opakování
Co je to krev? K čemu slouží? Proč je tak důležitá? Z čeho se skládá? Jakou funkci mají červené krvinky? Proč jsou důležité bílé krvinky? Kolik krve může člověk ztratit? Jak mohu pomoct člověku, který krvácí?

16 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: NOVOTNÝ, Ivan; HRUŠKA, Michal . Biologie člověka. čtvrté, upravené vydání. Praha : Fortuna, s. Lidské tělo. vyd. 2. Bratislava : GEMINI, s. ISBN , Citace: Anotace:

17 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: Soubor:Redbloodcells.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < Ordinace.cz [online]. 29. května 2006 [cit ]. Ateroskleróza. Dostupné z WWW: < Ostatní obrázky byly použity z nabídky Klipart. Citace: Anotace:


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google