Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

VY_32_INOVACE_11_ODV_630_Klu
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_10_GAS_561_Dos Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Suroviny Ročník: I. –
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Technologie Ročník:III.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_494 Ročník:2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh:Hmoty a korpusy Téma:Hmota na vaničky.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Vlastnosti škrobového sirupu
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/34.0921 Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_268 Název materiálu: Použití a význam cukrů Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Cukry Ročník: 1. Obor Cukrář Datum tvorby: Duben 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení použití a významu cukru Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce

Použití a význam cukrů Obr. č. 1

Význam cukru v cukrářské výrobě Řepný cukr má v cukrářské výrobě nezastupitelný význam protože: dodává výrobkům typickou chuť; zvyšuje energetickou hodnotu; zpevňuje strukturu a podporuje stálost šlehaných hmot; při pečení většiny těst a hmot karamelizuje, čímž zpevňuje ostatní složky korpusů; svými konzervačními účinky podporuje zvýšení mikrobiální stálosti.

Význam cukru v cukrářské výrobě Je důležitou součástí většiny polev cukrárenských výrobků. Během pečení vytváří cenné barevné, aromatické a chuťové látky typické pro kvalitnější pečivo. Obr. č. 2

Nevýhody cukru Nemá biologickou hodnotu. Přeslazené výrobky neodpovídají zásadám racionální výživy a nejsou z hlediska zdravotního žádoucí (obezita). Nové trendy: Snižovat obsah cukru a nahrazovat jej jinými surovinami (přidání vajec, ovoce, tvarohu, ovocných výrobků, mléčných výrobků…).

Nevýhody cukru Obr. č. 3, 4, 5, 6

Použití cukru v cukrářské výrobě S výjimkou listových, slaných, sýrových těst a korpusů z pálené hmoty se přidává snad do všech druhů hmot. Cukr se používá ke slazení výrobků, ale i pro jeho schopnosti vytvářet koncentrované roztoky, schopnosti inverze, rekrystalizace, tavení i karamelizaci.

Použití cukru v cukrářské výrobě Cukr se používá ve formě krystalické, moučkové, i ve formě koncentrovaných roztoků. Používá se při výrobě většiny těst, korpusů náplní a polev. Je součástí zmrzlin, restauračních moučníků, ledových krémů, pohárů aj. Obr. č. 7

Kontrolní otázky 1. Jaký je význam cukru v cukrářské výrobě? 2. Jaká jsou negativa cukru ve výživě lidí? 3. Do kterých cukrářských výrobků se používá cukr – uveďte příklady. Obr. č. 8, 9

Použitá literatura a zdroje BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium. 2007. 257s. ISBN 978 – 80 – 7333-000-2 SKOUPIL, Jan. Suroviny a polotovary pro cukrářskou výrobu. Brno: Společenstvo cukrářů České republiky, 2005. ISBN neuvedeno Obr. č. 1 NUMMELIN, Kirjat. infobaden.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.infobaden.cz/2011/10/17/ceska-obchodni-inspekce-odhalila-skladiste-falesnych-drog/ Obr. č. 2 NEUVEDEN, Autor. kii.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.kiii.cz/srnin-jemne-pecivo.ph Obr. č. 3 NEUVEDEN, Autor. naseinfo.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.naseinfo.cz/clanky/tehotenstvi-a-deti/obezita-u-deti/co-s-obezitou-u-deti Obr. č. 4 NEUVEDEN, Autor. jihlavske-listy.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.jihlavske-listy.cz/priloha388-maminku-jsem-snedl-a-tatu-take-snim-deti-v-cesku-se-meni-v-otesanky.html Obr. č. 5 KALUŽA, Radovan. bloger.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Autor. jihlavske-listy.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.jihlavske-listy.cz/priloha388-maminku-jsem-snedl-a-tatu-take-snim-deti-v-cesku-se-meni-v-otesanky.html

Použité zdroje Obr. č. 6 NEUVEDEN, Autor. laktos.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.laktos.cz/en/stranka-products-16 Obr. č. 7 NEUVEDEN, Autor. estranky.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.dortyacukrovi.estranky.cz/fotoalbum/cukrovi/cukrovi/svatebni-cukrovi.jpg.html Obr. č. 8 POLEDNÍKOVÁ, Monika. maminka.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://mladazena.maminka.cz/scripts/detail.php?id=435532 Obr. č. 9 NEUVEDEN, Autor. webgarden.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://miluska30.webgarden.name/menu/galerie/k-narozeni-ditete