Prevence rizikového chování Aktuality z KÚZK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Národní projekt Úspěšný ředitel Model vzdělávání vedoucích pracovníků škol a školských zařízení.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Porada pro vedoucí školních jídelen Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Aktuální informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování Ústí nad Orlicí 11. června 2012 Ing. Radka.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Projekt: Cesta rozvoje středních škol v JmK CZ.1.07/1.3.10/ název operačního programu: OP VK číslo prioritní osy: 7.1 název prioritní osy: Počáteční.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Školství České republiky 2005/2006 – 2008/2009. Účast na všeobecném vzdělání Zdroj: European Commission, 2003.
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Krajská konference primární prevence rizikového chování 2. ročník Liberec, 31. března 2016.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Individuálně, ale společně a jinak
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Národní program podpory cestovního ruchu
Ing. Kateřina Lichtenberková
Legislativní změny novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb., která mj. zavádí jednotnou přijímací zkoušku do oborů vzdělání s maturitní zkouškou.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Aktuální informace z oblasti. primární prevence rizikového. chování
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Obsah veřejných rozpočtů I
Rozpočet přímých NIV na rok 2017
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2013 Liberec.
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Výsledky šetření ÚZIS k nedostatku sester
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: nukleární medicína 2007–2016 NZIS REPORT č. K/23 (08/2017)
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Přehled nejdůležitějších novinek
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Školní poradenské pracoviště
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Úvodní přednáška pro 1. ročník
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2019
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

Prevence rizikového chování Aktuality z KÚZK Zlín, 25. října 2017 Šárka Kostková Krajská školská koordinátorka prevence

Obsah prezentace Novinky - krajská úroveň Aktuality ze ZK Legislativa Dotace z rozpočtu kraje Systém výkaznictví Monitoring rizikového chování u dětí a mládeže v ZK Web prevence

Aktuality ze Zlínského kraje Spolupráce s KPPP nejen na krajském projektu „Zdravé a bezpečné klima škol ve Zlínském kraji“ pro rok 2017 Ke Krajskému projektu na rok 2018 byla pověřena Vyšší odborná škola pedagogická a sociální a Střední pedagogická škola Kroměříž (viz dále) Dne 19. října 2017 proběhl seminář „Zdravá 5 pro MŠ“ Dne 28. listopadu 2017 proběhne V. Krajská konference na téma: „Bezpečné klima v mateřské škole“ Příprava Krajského plánu primární prevence rizikového chování ve Zlínském kraji na období let 2018-2020 Bezpečná škola – „Aktivní střelec“ Na úrovni kraje pokračuje spolupráce s odd. neziskového sektoru KH, zejména s paní vedoucí Mgr. Pavlínou Novákovou a s KPK panem Mgr. Petrem Horyanským, s odd. SPOD paní Mgr. Simonou Čubákovou V ZK má 33,92 % ŠMP ukončeno specializační studium; SS nabízí - Madio, z.s., AZ Help, Semiramis z.ú., Ostravská univerzita aj.

Krajský systémový projekt Bezpečné klima ve školách Zlínského kraje 2017 - ZK získal od MŠMT 238 950,- Kč. Do projektu byly zahrnuty aktivity: Vzdělávání, Metodické vedení, Evaluace, Předávání odborných informací 2018 – ZK pověřil Vyšší odbornou školu pedagogickou a sociální a Střední pedagogickou školu Kroměříž. Projektová žádost je zaměřena na Zdravé a bezpečné klima ve školách ZK – Dobrý start jako prevence rizikových aktivit, tj. problematika přechodu žáků mezi jednotlivými stupni škol a dobrou adaptaci v novém prostředí. Zahrnuje oblasti: Vzdělávání, Metodické vedení a Evaluaci.

Legislativa v oblasti prevence § Zákony a vyhlášky Novela školského zákona (účinnost od 1.9.2017) § 22a, 22b – práva a povinnosti pedagogických pracovníků - právo na ochranu před fyzickým násilím a psychickým nátlakem - povinnost každého pedagoga – chránit bezpečí a zdraví dítěte, žáka a studenta a předcházet všem formám RCH ve škole… - svým přístupem k výchově a vzdělávání vytvářet pozitivní a bezpečné klima ve školním prostření … § 31 – výchovná opatření zcela nové odstupňování porušení povinností ze strany žáků a studentů postup v případě zvláště závažných zaviněných porušení povinností o vyloučení žáka stanovena oznamovací povinnost ředitele školy (OSPOD/SZ)

Legislativa v oblasti prevence § Zákony a vyhlášky Zákon č. 65/2017 - o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, účinnost od 31. 5. 2017 Nejdůležitější pro školní prostředí jsou: - § 2 písm. e) – vymezení pojmu elektronická cigareta - Vyšetření přítomnosti alkoholu a jiných návykových látek - § 20 kdy – podmínka důvodné podezření - § 21 kdo vyzývá (zde je střet se zákonem č. 109/2004, o ústavní výchově) - § 22 kdo provádí Metodický pokyn k primární prevenci probíhá aktualizace příloh Kyberšikany, Vandalismu, Záškoláctví

Dotace Na rok 2017 bylo z rozpočtu ZK vyčleněno 706 000 Kč pro školy a školská zařízení. V rámci Programu RP07-17DT2 na podporu škol a školských zařízení v oblasti prevence rizikových typů chování v roce 2017 bylo podáno celkem 18 žádostí ze strany škol a šk. zařízení, přičemž všech 18 projektových žádostí bylo podpořeno. Dotace pro školy a šk. zařízení na rok 2018 jsou vyčleněny ve výši 706 000 Kč. Program RP19-18 bude zveřejněn na úřední desce od 19.12.2017. Příjem a registrace žádostí proběhne v termínu od 18.1. – 31.1.2018. Rozhodnutí a smlouvy budou vydávány v měsících únoru/březnu 2018. Nejzazší datum pro ukončení realizace projektu je 31.12.2018. Předložení Závěrečné zprávy nejpozději do 28.2.2019. Výše podpory 20 000 – 50 000 Kč, max. míra podpory 70 % celkových způsobilý výdajů projektu. Další dotace ZK poskytl na krajský projekt, konference, ocenění ŠMP.

Srovnání krajských rozpočtů na dotace   2013 2014 2015 2016 2017 součet 1 Karlovarský 450 000  2 250 000 2 Plzeňský 900 000 500 000 1 200 000 4 400 000 3 Jihočeský 1 180 000 1 110 000 1 300 000 1 600 000 6 490 000 4 Liberecký 250 000 1 000 000 5 Ústecký 5 000 000 6 Hl. město Praha 6 990 000 7 010 000 7 960 000 9 000 000 11 000 000 41 960 000 7 Středočeský 441 000 711 330 1 730 586 2 000 000 4 882 916 8 Vysočina 2 073 000 * 2 500 000 3 000 000 10 573 000 9 Královehradecký 939 000 1 021 000 1 041 000 1 319 000 4 770 000 10 Pardubický 11 Olomoucký 200 000 12 Moravskoslezský 1 500 000 4 500 000 13 Zlínský 150 000 980 000 1 014 000 3 194 000 14 Jihomoravský 1 502 000 1 510 000 2 440 000 2 419 000 10 311 000 Celkem 15 145 000 14 310 000 19 632 330 24 270 586 26 703 586 98 080 916

Dotace z rozpočtů krajů za 5 let

Systém výkaznictví V roce 2016 uvedla Klinika adiktologie ve spolupráci s Národním ústavem pro vzdělávání Systém výkaznictví do praxe. Provoz SV je podpořen dotací MŠMT ČR. Cílem je ulehčení práce, zjednodušení vyplňování i zpracování, kultivace terénu a porovnatelnost dat. K 9.10.2017 mají všechny školy ZK založený účet. 276 našich škol má SV za školní rok 2016/17 uzavřený, což představuje 84,4 %. 9 škol ZK má výkaz rozpracovaný, 57 škol ZK má účet, ale nemá výkaz. Z dat uvedených v SV byla vypracována evidence výskytu rizikového chování ve školách Zlínského kraje za školní rok 2016/2017.

Monitoring Pravidelný monitoring o přehledu situace v našem kraji od roku 2009 Výsledky k nalezení na ZkOLe, Zdravě do života, u okresních metodiků prevence, ve strategických dokumentech Novinkou je elektronické vykazování – Systém výkaznictví (zapojeno 100 % škol a šk. zařízení ZK; z toho 84,4 % škol a šk. zařízení má uzavřený výkaz za šk. rok 2016/17) Následující údaje jsou z 84,4 % škol (276 škol a šk. zařízení)

Výskyt rizikových jevů ve školním roce 2016/2017

Zneužívání alkoholu

Zneužívání drog

Zneužívání tabáku a tabákových výrobků

Web prevence ZK Webové stránky KÚZK Školský portál ZKOLA Webové stránky ZDRAVĚ DO ŽIVOTA

Velmi děkuji za pozornost Velmi děkuji za pozornost. Přeji energii a optimismus po celý školní rok Šárka Kostková sarka.kostkova@kr-zlinsky.cz tel. 577 043 746