Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polární pás.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : únor 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Krajinné sféry Země. Vnější vlivy nazýváme jako: EXOGENNÍ ENDOGENNÍ.
Pouště a polopouště.
Závěrečné opakování pedosféra a biosféra materiál pro studenty se specifickými vzdělávacími potřebami autor: Tereza Kamenická.
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar. Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Název Světový ekologický problém: oceán
Podnebné pásy – tropický pás
EKOLOGIE (oikos = dům; logos – slovo)
Savci biomů světa 8. ročník.
Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy
Vznik a vývoj života.
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
VY_32_INOVACE_5/12_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Test Čtvrtek, 2.3..
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
VY_32_INOVACE_ Rostlinstvo a živočišstvo Autor
Základní společenstva - lesy
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
3. OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Kde jsou jen dvě roční období?
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
Biomy.
VY_32_INOVACE_17_32_PODNEBNÉ PÁSY
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Zeměpis – živé a neživé složky krajiny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Abiotické podmínky života.
Les Porost dřevin v němž je vyvinuto stromové patro a stromy dosahují výšky alespoň 5 m a zápoj korun je 25 % Složitý ekosystém tvořený: Fytocenózou =
VY_32_INOVACE_ZE6-15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Neživá příroda - vzduch
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
KRAJINNÁ SFÉRA.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
POTRAVNÍ VZTAHY ORGANISMŮ
VY_32_INOVACE_
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi i část ostatních sfér: litosféry a pedosféry, hydrosféry, atmosféry (spodní vrstva) a kryosféry (t. j. část litosféry a hydrosféry, kde se více než 2 roky udržuje teplota pod bodem mrazu) vznikla před 3,5 – 4 miliardami let rostlinstvo, živočišstvo, houby a mikroorganismy( eukaryonta - prvoci; Prokaryonta – bakterie, sinice)

Biodiverzita druhová rozmanitost – počet biologických druhů vyskytujících se na určitém území popsáno asi 1,5 milionu druhů - tři čtvrtě milionu – hmyz; Rostlin je asi čtvrt milionu druhů Celkově se odhaduje počet druhů asi okolo 10 milionů

noosféra - část planety Země obývaná lidmi technosféra - část povrchu Země obývaná a zřetelně pozměněná člověkem. Biocenóza - společenstvo, tj. soubor populací všech druhů rostlin, živočichů, hub a mikroorganismů, obývající určitý životní prostor, tzv. biotop; umělá ( park, zahrada, pole, ZOO…) Geobiocenóza = společenstvo rostlin a živočichů spojené se svým neživým prostředím = Ekosystém ( savana, oceán, korálový ostrov…..)

Ekologie - věda zkoumající vztahy organismů k vnějšímu prostředí a vztahy organismů navzájem (včetně člověka) přetváření sluneční energie do živé hmoty = biomasy vliv na: vzhled krajiny, vodu, půdu, zvětrávání koř. systémů, hnojení

Šířková pásmovitost – zonalita - Podnebné pásy a vegetační pásma (přírodní krajiny) - savana, step, pouště, tundra Výšková stupňovitost – listnaté, smíšené, jehličnany…..

Evoluce z latinského evolvere - vyvíjet (se) Postupné přizpůsobování se okolnímu prostředí Příklad Drsnokřídlec březový

Endemit Vyskytuje se pouze v určité oblasti za jejími hranicemi však chybí, např. endemit kontinentu, ostrova, pohoří, určité jeskyně apod. Austrálie ( vačnatci), Madagaskar, Galapágy

Biologická rovnováha Rovnovážný stav mezi množstvím a kvalitou živých složek v přírodě dynamický stav vyhubení dravců může způsobit nadměrné rozmnožení některých býložravců, kteří zničí přirozené rostlinné porosty Austrálie ( králík, ovce, liška, krysa, potkan); Evropa – mravenci; veverka

Vymírání rostlin a živočichů 1) Některé druhy vymřely přirozeně, protože nově se vyvíjející druhy jsou úspěšnější v boji o potravu i životní prostor 2) Katastrofa – 252 mil – 75% pevnina; 90% moře; 65 mil Dinosauři 3) člověk – nadměrný lov, sběr a ničení jejich biotopů (stanoviště, v němž žije určitý organismus nebo společenstvo) 1 druh za 100 let ****1 druh denně

Ochrana vzácných druhů World Wildlife Fund for Nature (WWF – Světový fond pro přírodu) – 1961 – tygr, panda velká, gorila horská, slon africký, velryby Greenpeace – 1971 Strana zelených Hnutí Brontosaurus