Rozšíření EU: Teoretické aspekty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Předmět a prameny pracovního práva
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Politologie jako věda Politika moc
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Sociální konstruktivismus
Řídící struktury v organizaci
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Daňová teorie a politika
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Management and Marketing Firemní kultura a její změna
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Základní otázky demokracie
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Marketingové prostředí
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Členství ČR v EU Rozšíření EU: Základy teorie. © 2007 Robert Zbíral Co zkoumáme?- definice každý výzkum začíná definicí výzkumných otázek a závislých.
Psychologie II Sociální psychologie
Institucionální rámec/ Rozdělení kompetencí Úvod do evropských studií 3.11.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Hlasování kvalifikovanou většinou v Radě
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Institucionální rámec/ Rozdělení kompetencí Úvod do evropských studií
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Subjekty a objekty veřejných politik
Sociální skupiny a role
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
ASEAN Ročník: 2. Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh:
Úvod, základní principy a cíle
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Teorie fiskálního federalismu
Geopolitika Státy a závislá území 1.
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Rozšíření EU: Teoretické aspekty Členství ČR v EU Rozšíření EU: Teoretické aspekty

Co zkoumáme?- definice každý výzkum začíná definicí výzkumných otázek a závislých a nezávislých proměnných (tzv. dependent a independent variables) dependent variable: co zkoumáme independent variable: pomocí čeho zkoumáme co je rozšíření? „proces postupné a formální institucionalizace organizačních pravidel a norem“ (Schimmelfennig a Sedelmeier 2002, s. 503) vysvětlení: více subjektů se začíná řídit pravidly EU (horizontální) není to jen rozšíření v úzkém smyslu (vstup do EU), vývoj v čase

Co zkoumáme?- výzkumné otázky kandidátské státy a politika rozšíření proč a za jakých podmínek se státy chtějí stát členy? definice není pouze na plný vstup- proč vztahy s EU? jaký institucionální vztah k EU? (* proč raději mimo) členové EU a politika rozšíření proč a za jakých podmínek konkrétní stát podporuje nebo oponuje rozšíření o kandidátský stát? vnitřní politika, postoje vlád

Co zkoumáme?- výzkumné otázky Unie a politika rozšíření proč a za jakých podmínek se EU rozhodne přijmout dalšího člena či změnit institucionální vztahy s jiným státem? makro dimenze: kdo má přednost?, proč členství?, proč nic?, proč něco mezi? obsahová dimenze: vztah ke kandidátům v určitých sektorech (a vliv politik EU) výsledky jednání? kteří aktéři mají vliv?, koho zájmy jsou zastávané? dopad rozšíření všichni jsou ovlivněni EU jaký vliv na vnitřní distribuci moci, vztahy v institucích, identita, efektivita, prohlubování noví členové jaký vliv viz předchozí teorie evropeizace

Teoretické přístupy k rozšíření jakou teorii zvolit?- do značné míry koncentrace na jeden případ teorie: obecná odpověď na výzkumnou otázku musíme najít teorie, které umožní vytvořit hypotézy o podmínkách institucionalizace a jejich dopadech (neboli rozšíření) volba: vycházíme z teorií mezinárodních vztahů dva rámce: racionalismus a konstruktivismus podskupiny (midrange theories) realismus, liberálně mezivládní přístup, nadnárodní institucionalismus, konstruktivismus propojení s výzkumnými otázkami nejsou vzájemně vylučitelné spíše soutěží a překrývají se

Teoretické přístupy k rozšíření první skupina (RE, LMP, NI) individualistická a materiální ontologie- subjekty se chovají podle logiky následků druhá skupina (KO) sociální a myšlenková ontologie- logika vhodnosti a správnosti jaký vliv mezinárodních institucí (i EU)? RE: pramalý vliv, jsou na okraji LMP: subjekty (vlády) hledají zisky a MI pomáhají k jejich maximalizaci pomocí spolupráce (zmenšení transakčních nákladů) NI: stejné jako u LI, zde ale MI větší volnost, získávají vlastní zájmy KO: MI zásadně ovlivňují chování subjektů, mají vliv na jejich zájmy a identitu MI nemají pouze vliv na zisk, poskytují smysl právům a povinnostem MI vyjadřují identitu a normy svých členů (standardy legitimity a správnosti)

Hypotézy v procesu rozšíření členové+kandidáti a politika rozšíření jde o zájmy jednotlivých států racionalismus obecně musí vyjít pozitivní výsledek při srovnání nákladů a zisků z rozšíření (či vstupu) a není nic výhodnějšího co jsou ale tyto náklady a zisky? hypotézy realismu státy se zajímají o vnější autonomii a vliv- obrana proti třetímu či vlastní posílení kdo vlastně posiluje autonomii (ztrácím svou, ale ovlivňuji ostatní) hypotézy LMP klady z členství v klubu (např. přístup na trh, příjmy z rozpočtu EU) vzájemná ekonomická provázanost, vliv domácích sektorů transakční náklady- zmenšují se vně, ale zároveň i zvyšují hypotézy NI méně aplikovatelné, zájmy MI- jaké zisky pro ně či celou EU konstruktivismus vzájemné vztahy na základě myšlenek, které definují EU vstup/nevstup odvisí od kompatibility těžší pro kandidáty (reorientace politiky)

Hypotézy v procesu rozšíření Unie a politika rozšíření dle racionalismu rozšíření nastává pokud celkové zisky přesáhnou náklady (ekvilibrium- rovnováha=limity Unie) výstupy politiky rozšíření ale vychází i z jiných faktorů (vyjednávací síla a formální pravidla rozhodování) hypotézy realismu zájmy nejsilnějších států hypotézy LMP vyjednávání mezi „výherci a poraženými“- protiplatby pravidla: nutný souhlas všech (zvyšuje sílu prohrávajících) hypotézy NI výsledek ovlivněn postoji MI (hlavně Komise), EP malý vliv hypotézy konstruktivismu jakoby společný zájem (stejná skupina), ale spory o podobu norem i uvnitř (rozšíření vs prohloubení), v rámci politik, ale o rozporech se jedná na základě společných norem (identity), mění se podoba i názory na míru rozšíření konec až kulturní hranice budou souhlasit s formálními

Hypotézy v procesu rozšíření dopad rozšíření na kandidáty a nové členy za jakých podmínek tyto subjekty přijímají normy EU? racionalistické hypotézy u nových členů: domácí subjekty využívají k posílení pozic u nečlenů: vnější tlak (např. slib členství)- zisk z přijetí musí vyvážit náklady adaptace rozumnost norem- fungují lépe než ty naše faktory obecného ovlivnění změn (držitelé veta atd.) hypotézy konstruktivismu tlak na změny z EU je úspěšný jen pokud vede k internalizaci norem a rozvoji nových identit u nečlenů důležitost přesvědčit o legitimitě norem Unie (domácí přijetí, identifikace s EU atd.)

Empirické poznatky na pozadí teorie rozdílná východiska u jednotlivých rozšíření první kola: málo literatury i analýz rozšíření 1995: soustředění se na politiku kandidátů (proč najednou chtěli?) realismus konec studené války LMP konec skandinávského snu výhody jednotného trhu proč Norsko a Island mimo? KO proč Švýcarsko mimo srovnání Norsko/Švédsko

Empirické poznatky na pozadí teorie východní rozšíření proč chtějí postkomunistické státy? RE: garance proti Rusku, větší autonomie účastí na rozhodování v EU LMP: ekonomické výhody, rozpočet KO: vrátit se do Evropy v centru pozornosti ale především politika EU (proč chce rozšířit) realismus: dlouhodobé zájmy EU (Balkán, východní hranice) LMP zájmy států odpovídají pozicím hlavních domácích aktérů „poražení“ ale neprohrávají tolik, aby vetovali (asymetrie- zisky na úkor kandidátů) ale: souhlas ještě před závěrečnou dohodou, nač riskovat změny po vstupu? NI: role Komise KO panevropská identita, odpovědnost za „svoje blízké“, sliby z dob studené války proč ale mnoho subjektů původně proti? možnost řešení: aktivní příznivci (Komise) využijí argumentů o identitě k zostuzení prospěchářů

Empirické poznatky na pozadí teorie východní rozšíření dopad rozšíření na kandidáty- jak přispěla EU k ne/úspěšné transformaci rozlišení na dvě dimenze demokracie a lidská práva racionalismus: kde požadavky na demokratizaci ohrožovaly mocenskou základnu elit, nedošlo ke změně (ale nejen vládní úroveň, často vliv EU dopad na výsledky voleb) KO: proč některé státy demokratické i bez vlivu EU? přijetí acquis racionalismus: vidím reálný vstup a zisky přizpůsobení převáží náklady na něj (domácí držitelé veta mají vliv pouze na marginálie) dokud není zřejmý vstup, nikdo nic nedělá KO: někdy viditelný proces přesvědčení o správnosti dopady i po vstupu do EU implementace pod vnějším vlivem vedla k formálnímu přebírání norem (* proces podporovaný identitou)