Osobní pohoda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osobní pohoda.
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Osobnost, sociální skupiny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Psychohygiena - úvod PhDr. Kateřina Bartošová, Ph.D.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Člověk a vývoj civilizace
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Název projektu: Moderní škola
POTŘEBY DUM _13.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Pedagogická psychologie
City DUM_15.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
PhDr.hana pazlarová, ph.d
Psychologie zdraví.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PhDr. Jaroslava Dosedlová, Ph.D. Psychologický ústav FF MU v Brně
Pedagogika školního sportu
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Ošetřovatelský proces v primární péči
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_12
Životní cyklus.
Psychologie test.
PhDr.hana pazlarová, ph.d
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
OSOBNOST.
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, pracovní stres
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Když vás potká vyhoření
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Osobnost (pracovníka či podřízeného) a její vliv na řízení
Transkript prezentace:

Osobní pohoda

Skupinová práce 1. Co je to zdraví, kdo je zdravý? 2. Co je to štěstí (spokojenost), kdo je spokojený? 3. Jak dosáhnout zdraví a spokojenosti, případně si je udržet?

Definice zdraví Světová zdravotnická organizace (WHO) v r. 1948: „Zdraví je stav úplné tělesné, duševní a společenské pohody (well-being)“. V r. 1982 doplněno o schopnost „vést sociálně a ekonomicky produktivní život“

Kdo je šťastný člověk? Wilson v r. 1967 definoval šťastného člověka jako mladého, zdravého, s dobrým vzděláním a platem, extrovertního, optimistického, bezstarostného, nábožensky založeného, ženatého, s vysokou pracovní morálkou a umírněnými aspiracemi. Na pohlaví a míře inteligence podle tohoto autora nezáleží (dle Diener a kol., 1999).

Vymezení pojmu osobní pohoda Well-being; Wohlbefinden; Bien-être; Osobní (subjektivní) pohoda Diener a kol.(1999) vymezili tři komponenty SWB Emocionální odpovědi (prožívání pozitivních a negativních emocí) Uspokojení v různých oblastech života Celkové kognitivní (myšlenkové) posouzení vlastní životní spokojenosti

Teoretické přístupy vysvětlující osobní pohodu Telické teorie a teorie potřeb Šťastný je ten, kdo uspokojuje své potřeby a naplňuje své cíle Teorie zaměřené na proces a aktivitu Šťastný je člověk už v procesu nějaké smysluplné činnosti, při aktivitě Teorie genetických a osobnostních dispozic Šťastný je ten, kdo se narodil se „šťastnou povahou“

Osobní pohoda a osobnost Subjektivní pohoda je spojena s nízkou úrovní neuroticismu, vysokou úrovní dominance a afiliace a s pozitivním přístupem k sociálnímu okolí. Negativní emoce korelují s neuroticismem, pozitivní emoce s extraverzí (Diener a kol., 1999; Costa, McCrae, 1980; Blatný, Osecká, 1998).

Sociální proměnné ovlivňující osobní pohodu Schwarz a Strack (1991): sociální proměnné odpovídají jen asi za 5% variability v měřeném pocitu subjektivní pohody a jejich vliv na emoční složku pocitu štěstí je ještě slabší (platí pro bohaté země) Výsadní postavení mezilidských vztahů Scherer a kol. (1986) mezikulturální studie emocí smutku, hněvu, strachu a radosti

Jak zvýšit vlastní spokojenost? Denně si zapište tři dobré věci* Rozpoznejte a využívejte svých silných stránek* Vyjádřete svou vděčnost* Reagujte aktivně a konstruktivně Vychutnávejte Představte si svůj život od konce (pohled zpátky) *snížení míry deprese a zvýšení SWB přetrvávalo až 6 měsíců ve srovnání s placebem

Kde tedy hledat štěstí? Po třicetiletém výzkumném ověřování objektivních a subjektivních faktorů pocitu štěstí se současné pojetí subjektivní pohody blíží poselství bájných i historických mudrců a filozofů: „Ve vnějším světě štěstí nenajdeš, klíč k němu hledej uvnitř sebe sama“. „…a pečuj o své mezilidské vztahy…“

Výběr z knižních monografií Psychologie zdraví. Edited by Jaro Křivohlavý. 1. vyd. Praha : Portál, 2001. Jak zvládat stres. Edited by Jaro Křivohlavý. Praha : Grada-Avicenum, 1994. Nešpor, Karel (1998). Uvolněně a s přehledem: relaxace a meditace pro moderního člověka. Grada, Praha. Praško, Ján - Prašková, Hana. (2001). Proti stresu krok za krokem. Grada, Praha. Syndrom vyhoření. Edited by Myron D. Rush - Miroslava Čejková. 1. vyd. Praha : Návrat domů, 2004. Bedrnová, Eva. (1999). Duševní hygiena a sebeřízení pro vysokoškoláky a mladé manažery. Fortuna, Praha. Blatný, M., Dosedlová, J., Kebza, V., Šolcová, I. (2005). Psychosociální souvislosti osobní pohody. MSD, Brno. Dosedlová, J., Slováčková, Z. (Eds.) (2008). Předpoklady zdraví a životní spokojenosti. MSD, Brno.