VY_32_INOVACE_CH.8A.06-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Vzduch – 8.ročník Mgr. Jitka Říhová.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
VZDUCH Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VZDUCH/ DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ/ ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 016 Autor:
Voda Základ života.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.07_MĚŘENÍ OBJEMU Název:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Změny skupenství látky
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.06_VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pístové spalovací motory
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Autor: Stejskalová Hana
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.03_MOLÁRNÍ HMOTNOST.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Autor: Stejskalová Hana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/fyzika
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Člověk a jeho svět 3. ročník
Neživá příroda - vzduch
02 kyslík VY_32_INOVACE_02 autor: Mgr. Helena Žovincová
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Složení a funkce atmosféry
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_CH.8A.06-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Vzduch/Vzduch Vytvořeno: 29. 10. 2011 ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

Zamyslete se nad již probranou látkou a pokuste se definovat, co je to vzduch? Jaké skupenství je ve vzduchu obsažené? K čemu je vzduch potřebný? Jaké má vzduch vlastnosti?

Vzduch

Význam vzduchu Má vliv na všechny chemické proměny v přírodě i v živých organismech. Tepelná kapacita vzduchu udržuje na Zemi přijatelnou teplotu pro život. Důležitá průmyslová surovina, ze které se získává především kyslík, dusík a argon. Kyslík je pro člověka důležitou chemickou látkou. Člověk vydrží bez vody několik dní, bez potravy až několik týdnů, ale bez kyslíku pouze několik minut.

Čistota ovzduší Rozvoj průmyslové výroby a dopravy zvyšuje znečišťování ovzduší. Spalováním uhlí vzniká dým, který obsahuje látky pevné i zdraví škodlivé látky plynné. Výfukové plyny, které produkují motorová vozidla obsahují hodně jedovatých látek. Ovzduší znečišťuje i prach, který víří automobily. Velice škodlivý pro člověka je dým z cigaret.

Provádějí různá opatřeni pro zachování čistoty ovzduší: průmyslové závody - vlastní čističky automobilový průmysl -nové konstrukce motorů, katalyzátor výroba paliv -látky obsahující olovo nahrazovány méně škodlivými látkami Napadá tě jiné opatření proti znečištění vzduchu?

Kyslík O2 (Oxygenium) Dusík N2 (Nitrogenium) Málo reaktivní plynná látka bez zápachu. Hlavní složka složení vzduchu. Kapalný dusík se získává destilací zkapalněného vzduchu. Kyslík O2 (Oxygenium) Plynná látka bez barvy a zápachu. Druhá hlavní složka složení vzduchu.

Metodický postup Na začátku prezentace se děti snaží odpovídat na otázky týkající se nového tématu. Vysvětlíme význam vzduchu pro člověka. Uvedeme faktory, které znečišťují ovzduší a vysvětlíme důsledky tohoto znečištění. Dále zmíníme opatření proti znečištění vzduchu, děti se pokusí vyjmenovat další opatření.

Použité zdroje Kliparty Office [online]. 2011 [cit. 2011-10-29]. Dostupné z www: <http://office.microsoft.com/cs-cz/> Ilustrace: fotogalerie autora