KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_26
Kvašení – přeměna látek působením enzymů Kvašením se rozkládají sacharidy a vznikají z nich další látky Enzymy jsou produkovány mikroorganismy
a) alkoholové – C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2 glukóza → doplň…………………… TYPY KVAŠENÍ a) alkoholové – C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2 glukóza → doplň…………………… Probíhá tam, kde je sacharóza nebo škrob Probíhá bez přítomnosti kyslíku Využití: výroba etanolu (z bramborového škrobu) výroba vína z ovocných moštů výroba piva ze sladu
ŘEŠENÍ : C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2 glukóza → ethanol + oxid uhličitý
b) mléčné - probíhá bez přítomnosti kyslíku - pomáhají enzymy mléčných bakterií Lactobacillus, Bifidobacterium Využití: výroba kysaného zelí kyselých okurek kysaného mléka (podmáslí, acidofilní mléko, jogurty, jog. nápoje, tvaroh, sýry)
c) máselné kvašení – také bez přítomnosti kyslíku - ze sacharidů vzniká kyselina máselná Využití : zrání sýrů (olomoucké tvarůžky) V přírodě bažiny hnůj znečištěné vody
d) octové kvašení – přítomnost kyslíku!!! - z etanolu vzniká kyselina octová Využití: projev tzv. zkysnutí vína (obrana – zamezit přístupu kyslíku)
ODKAZY ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. CHEMIE 9. 1. Plzeň: FRAUS, 2007 ODKAZY ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. CHEMIE 9. 1. Plzeň: FRAUS, 2007. ISBN 978-80-7238-584-3. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: KVAŠENÍ Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: 13. 12. 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Kvašení Téma: Kvašení Pomůcky: interaktivní tabule, PC, nosič flesh Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o typech kvašení.