Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pravoúhlá soustava souřadnic v rovině

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pravoúhlá soustava souřadnic v rovině"— Transkript prezentace:

1 Pravoúhlá soustava souřadnic v rovině
VY_42_INOVACE_22_02

2 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Pravoúhlá soustava souřadnic v rovině Autor: Mgr. Zuzana Pokorná Vytvořeno: 4. února 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický okruh: Geometrie v rovině a prostoru Téma: Pravoúhlá soustava souřadnic Pomůcky: PC, dataprojektor, rýsovací potřeby Anotace: Prezentace seznamuje žáky s pravoúhlou soustavou souřadnic v rovině a způsobem, jak se v této soustavě vyznačují body. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.

3 Pravoúhlá soustava souřadnic 0xy
osa y Druhá osa soustava souřadnic 0xy První osa soustavy souřadnic 0xy osa x Počátek 0 soustavy souřadnic 0xy

4 Postup rýsování pravoúhlé soustavy souřadnic 0xy
Narýsuj přímku x. Narýsuj přímku kolmou k přímce x a označ ji y. Průsečík přímek x a y označ písmenem 0. Vyznač na přímce x jako na číselné ose obrazy čísel, za obraz čísla 0 zvol bod 0. Jednotku zvol 1 cm. Podobně vyznač obrazy celých čísel na přímce y.

5 Souřadnice bodu Druhá souřadnice bodu A je 3. A [-2;3]
Druhá souřadnice bodu B je 1. B [4;1] První souřadnice bodu A je -2. První souřadnice bodu B je 4.

6 Postup vynášení bodu do pravoúhlé soustavy souřadnic 0xy
Vrať se k pravoúhlé soustavě souřadnic 0xy, kterou jsi narýsoval. Najdi na ose x bod označený -2 a sestroj v něm kolmici k ose x (čárkovaně). Najdi na ose y bod označený 3 a sestroj v něm čárkovaně kolmici k ose y. Průsečík sestrojených kolmic označ A. Podobným způsobem narýsuj bod B [4;1].

7 Sestroj na pravoúhlé soustavě souřadnice 0xy body
K[1;5] L[-2;-3] M[5;2 ] Bod N, jehož první souřadnice je -4, druhá je 2. Bod P, který má první souřadnici -2 a druhou -3.

8 citace ODVÁRKO, Oldřich a Jiří KADLEČEK. Matematika pro 7. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, 1998, s Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN Obrázky pochází z programu GeoGebra Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.


Stáhnout ppt "Pravoúhlá soustava souřadnic v rovině"

Podobné prezentace


Reklamy Google