Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytápění Akumulační kamna. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Advertisements

ELEKTRONIKA Usměrňovače – filtrace napětí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Konstrukce CNC strojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vytápění Komíny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotaceSeznámení.
Vytápění Zabezpečovací zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vytápění Elektrické kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Účinnost spalování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zasklívání oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomická příprava výroby.
Energetická hodnota potravin (EH)
Technické prostředky v požární ochraně
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podstatná jména pomnožná, hromadná a látková
Výstupní zařízení – druhy tiskáren
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Software počítače – opakování
Technologie – Měření a orýsování
Fyzika – Tepelná elektrárna
Vytápění Tmavé plynové infrazářiče
Technické prostředky v požární ochraně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby zápisu algoritmů
Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin
Technické prostředky v požární ochraně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vytápění Tepelné ztráty
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
Zařízení na přepravu teplých pokrmů a nápojů
ELEKTRONIKA Unipolární tranzistor
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
Matematika Koule.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Mechanické řízení
Technické prostředky v požární ochraně
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Lineární rovnice řešené pomocí algebraických vzorců pro druhou mocninu
Vytápění Teplovodní otopné soustavy samotížné
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Změkčování vousů, vypínání pokožky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Matematika Směrnicový tvar přímky
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
Technická mechanika – Převody
Technické prostředky v požární ochraně
Matematika Operace s vektory
Technické prostředky v požární ochraně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměti počítače, rozdělení
Technická mechanika – Těžiště
Technické prostředky v požární ochraně
Lineární rovnice Opakování na písemnou práci
Informatika – Grafika.
Fyzika – Magnetická síla
Teorie Informace, signál
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Technologie Teorie obrábění.
Matematika Kvadratická funkce v praxi
Transkript prezentace:

Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_03_32_INOVACE_08

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Mechanické odvaděče kondenzátu Předmět: Vytápění Ročník: III. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace objasňuje princip oddělení páry a kondenzátu v mechanických odvaděčích kondenzátu. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: mechanický odvaděč kondenzátu, pára, kondenzát, plovák Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Mechanické odvaděče kondenzátu S plovoucí koulí S plovákem na páce Plovákové s automatickým odvzdušněním Hrníčkové Zvonové

Odvaděče s plovoucí koulí Koule (B) je přitékajícím kondenzátem (A) nadzvednuta z dorazu (C) a kondenzát může odtékat z odvaděče přes sedlo (D). S poklesem množství přitékaného kondenzátu plováková koule klesá a přivírá sedlo. Když se přítok kondenzátu zastaví, koule uzavře sedlo, aby odvaděč nepropustil páru.

Odvaděče s plovoucí koulí Výhody odvaděčů s plovoucí koulí Protože nemá pracovní části podléhající opotřebení, je nenáročný na údržbu. Nevýhody odvaděčů s plovoucí koulí Protože má výstup níže než vstup pro zlepšení těsnosti uzávěru vodním sedlem, není schopen odvádět vzduch. Je velmi problematické zajistit těsnost uzávěru velkou koulí na malém sedle.

Odvaděče s upevněným plovákem Přitékající kondenzát (A) zvedá hladinu v odvaděči a zároveň i plovák (B). Páka plováku spojuje plovák s výstupním ventilem (D), který se s přítokem kondenzátu otevírá. Poloha ventilu se sama upraví na kontinuální odvod kondenzátu.

Plovákové odvaděče s odvzdušněním Jsou podobné plovákovým odvaděčům s pákou. Mají navíc automatické odvzdušnění (E). Ventil (F) je plně otevřen, když je odvaděč studený. To umožňuje odvod vzduchu při najíždění. Pára, která se do odvaděče dostane, způsobí expanzi v elementu (E),která způsobí uzavření sedla (G).

Výhody plovákových odvaděčů Kontinuální odvod kondenzátu na mezi sytosti jej předurčuje pro použití na zařízeních, kde je nutno zajistit volnou teplosměnnou plochu pro přenos tepla. Pracuje stejně dobře při malém i velkém zatížení. Tlakové změny neovlivní jeho činnost. Když je vybaven automatickým odvzdušněním, tak dobře odvzdušňuje.

Nevýhody plovákových odvaděčů Plovák i odvzdušňovací element (kapsle) se často ničí parním rázem. Méně vhodné pro aplikace na korozívním kondenzátu a přehřáté páře. Zamrzají. Velikost otvoru v sedle závisí na diferenčním tlaku, proto se vyrábí na řady diferenčních tlaků (např.4,5, 10, 14bar).

Hrníčkové odvaděče Kondenzát vstupuje do odvaděče vstupem (F) a plní prostor mezi tělesem odvaděče a hrníčkem (A), což způsobí, že hrníček plave. Potom voda přetéká do hrníčku, čímž dojde k jeho poklesu a tím i pootevření ventilu (C) a odpouštění kondenzátu přes sedlo (E).

Hrníčkové odvaděče Výhody hrníčkových odvaděčů kondenzátu Jsou vhodné pro vysoké průtoky, pro vysoké tlaky a přehřátou páru. Odolné proti vodním rázům a korozívnímu kondenzátu. Jednoduchý mechanismus s malou poruchovostí. Nevýhody hrníčkových odvaděčů kondenzátu Rozměrné a těžké v poměru k jejich kapacitě, protože váha hrníčku určuje plochu sedla prodaný diferenční tlak a tím i průtok. Musí mít přídavný odvzdušňovač. Zamrzají.

Zvonové odvaděče Provozní síla se získává z páry vstupující pod zvon, který pak v kondenzátu uvnitř odvaděče plave. Vstupem (E)přitéká kondenzát a hladina vzrůstá uvnitř i vně zvonu. Když dosáhne úrovně sedla (B), kondenzát vytéká z odvaděče. Když se do odvaděče dostane pára, tak se zvon zvedne jak plovák a zavře se ventil (B).

Použité informační zdroje: Dufka, J.: Vytápění pro 3.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2006. ISBN: 978-80-86817-43-9