Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROMĚNY PŘÍRODY NA JAŘE - 2. ROČNÍK
Advertisements

Příprava rostlin a živočichů na zimu
Ptáci v okolí lidských sídel
Rostliny na jaře.
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Jaro Jarní květiny.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_488_Př7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
JARO Prvouka.
Ovocné stromy v různých ročních obdobích
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
JARO.
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Rostliny na jaře 4. ročník
Roční období Název školy:
Prvouka – 2. ročník ZŠ „JARO“
Byliny.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Prvouka ROČNÍ OBDOBÍ 1. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
PTÁCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_15_Živočichové a rostliny v ročních obdobích Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum NázevVY_52_INOVACE_32_rostliny Ročník3. Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ROČNÍ OBDOBÍ VY_32_INOVACE_1C_11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.5 Zvířata na podzim Název sady: Člověk a jeho svět Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
LESNÍ KVETOUCÍ ROSTLINY
VEVERKA OBECNÁ.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Příroda na jaře 3 Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
JARO.
VY_32_Inovace_ Jaro - části rostlin Člověk a jeho svět 2.ročník
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
STŘÍDÁNÍ ROČNÍCH OBDOBÍ
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
05 Květiny a stromy na jaře
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Jaro v přírodě Autor:
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Ekosystém les Živočichové
Jaro na zahradě - jarní práce - jarní květiny.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
Příroda na jaře - opakování
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_117_Obratlovci
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
ROČNÍ OBDOBÍ - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_04_JARO TÉMA: JARO
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
PTÁCI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Autor: Mgr. Irena Pohořalá Název:VY_32_INOVACE_11_PTÁCI III.
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
PTÁCI OKOLÍ LIDSKÝCH SÍDLIŠŤ
VY_32_INOVACE_08_ROK_jaro
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: VY_32_INOVACE_02_PRVOUKA_PODZIM.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_32_INOVACE_16_PRVOUKA_JARO.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod Autor Hana Krejčová Datum 12.10.2012 Název VY_52_INOVACE_26_přírodní společenstva na jaře Ročník 3., 4. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0835

Anotace: Materiál shrnuje základní informace o dění v přírodě na jaře. Slouží jako opora při výkladu. Žáci pracují samostatně na počítačích nebo společně s interaktivní tabulí. Pracovní list slouží k ověření nabytých znalostí. Přechod mezi jednotlivými snímky se děje kliknutím.

Přírodní společenstva na jaře jaro začíná 21. března tento den se nazývá jarní rovnodennost v tento den je den stejně dlouhý jako noc jarní měsíce jsou: březen, duben, květen

Počasí: Od 21. 3. se den stále více prodlužuje až do 21.6. Taje sníh, při prudkém tání se plní vodní toky a někdy se i vylévají z břehů – hrozí povodně. Denní teplota se zvyšuje. Oblačná obloha se rychle střídá se slunečnem, často několikrát denně ( říká se tomu „aprílové počasí“)

Jehličnaté stromy: Po zimním odpočinku začínají na stromech vyrůstat nové letorosty. Všechny stromy začínají kvést. Samičí květ borovice

Listnaté stromy a keře: Míza listnatých stromů, která přežívala zimu v kořenech, se vrací do celého stromu a roznáší živiny. Na větvích se nalévají pupeny, se kterých se rozvinou listy a květy. Pupeny třešně

Byliny Jednoleté byliny přezimovaly v semenech, na jaře klíčí, rostou a kvetou. Např. salát, hrách. Dvouleté byliny přezimovaly v kořenech ze kterých začínají znovu vyrůstat a později kvést. Např. mrkev, řepa. Vytrvalé byliny přezimovaly také převážně v kořenech a na jaře vyrůstají a kvetou. Např. sedmikráska, pampeliška.

První jarní byliny: 1) Sněženka podsněžník 2) Bledule jarní 3) Prvosenka jarní 4) Sasanka hajní 5) Sedmikráska chudobka 2 1 4 3 5

Ptáci: Stěhovaví ptáci se vracejí ze svých zimovišť. Např. vlaštovka, čáp. Ptáci, kteří přezimovali, již nacházejí potravu v přírodě a opouštějí krmítka. Např. kos, vrabec. Někteří ptáci si staví hnízda, nebo se vracejí do svých původních a pouze je opravují. Např. vlaštovka, čáp. Někteří zahnízďují v budkách či dutinách stromů. Např. špaček. Všichni ptáci snášejí na jaře vejce, ze kterých se vylíhnou mláďata. Krmivá mláďata jsou plně závislá na rodičích (potrava, ochrana). Např. sýkora, špaček. Nekrmivým ptáčatům poskytují rodiče pouze ochranu. Např. kachna, koroptev.

Savci: Někteří savci zimu přečkali zimním spánkem. Např. ježek, medvěd. Většina savců však byla nucena si v zimě hledat potravu ( člověk jim tuto starost ulehčuje poskytováním potravy do krmelců). Na jaře je vyhledávání potravy již jednodušší. Pro býložravce narůstá tráva, kořist masožravců vylézá z nor stejně jako hmyz. Všichni savci na jaře rodí mláďata, která jsou závislá na mateřském mléce. O některá mláďata se stará pouze samice, o některá oba rodiče.

Plazi, obojživelníci, ryby Plazi i obojživelníci přečkali zimu spánkem, ukrytí v bezpečí nor, dutinách u kořenů stromů apod. Ryby tráví zimu v klidu u dna, potravu přijímají v omezeném množství nebo vůbec. Při stoupající jarní teplotě vylézají, začínají hledat potravu a partnera pro rozmnožování.

Hmyz Většina dospělého hmyzu na podzim uhynula. Přezimují vajíčka, larvy nebo kukly. Po jarním oteplení se líhnou larvy, z kukel dospělí jedinci připravení k rozmnožování.

Doplň text: Jaro začíná Tomuto dni se říká Jarní měsíce jsou První jarní květiny jsou např. Všechny rostliny na jaře , k opylení květů je potřeba Přilétají stěhovaví ptáci, např. Všichni živočichové se na jaře

A nyní si proveď kontrolu: Jaro začíná 21. března. Tomuto dni se říká jarní rovnodennost. Jarní měsíce jsou březen, duben, květen. První jarní květiny jsou např. sněženka, bledule, prvosenka. Všechny rostliny na jaře rozkvétají, k opylení květů je potřeba hmyz nebo vítr. Přilétají stěhovaví ptáci, např. špaček, čáp, vlaštovka. Všichni živočichové se na jaře rozmnožují.

Nejlépe se s životem okolo sebe seznámíš vlastním pozorováním Nejlépe se s životem okolo sebe seznámíš vlastním pozorováním. Udělej si vycházku do přírody (les, zahrada, louka, park) a zaměř se na pozorování rostlin i těch nejmenších živočichů. Pokud máš možnost, pořiď si fotografie. K probouzení rostlin si můžeš udělat i pokus. Opatrně seřízni vršek mrkve, polož ho na misku s vlhkým pískem (pro urychlení můžeš zakrýt průhledným sáčkem) a pokud budeš písek udržovat vlhký, misku postavíš na světlé místo (okno), brzy uvidíš výsledek.

Použité zdroje: PAJAST. http://cs.wikipedia.org/wiki/Povodeň [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NMNM_povoden.jpg BOHDAN DLOUHÝ. http://obrazky.cz/?q=kv%C4%9Bt+borovice&from=1 [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://obrazky.cz/detail?q=kv%C4%9Bt%20borovice&offset=1&limit=20&bUrlPar=filter%3D1&resNum=11&ref=http%3A//obrazky.cz/%3Fq%3Dkv%25C4%259Bt%2Bborovice%26from%3D19&resID=bYYOt0ulGcZfJHN1AF2al1Vvnd8ryPKCNVYiM9BF_rE&imgURL=http%3A//www.sharkan.net/images/dendrologie/pinus_nigra/pinus_nigra_004.jpg&pageURL=http%3A//www.sharkan.net/669-borovice-cerna-borovica-cierna-pinus-nigra&imgX=580&imgY=443&imgSize=89&thURL=http%3A//media3.picsearch.com/is%3FbYYOt0ulGcZfJHN1AF2al1Vvnd8ryPKCNVYiM9BF_rE&thX=128&thY=98&qNoSite=kv%C4%9Bt%2Bborovice&siteWWW=&sId=6SxxvlDXwSNPv-3wVLrI GAIA DREAM CREATION INC.. http://obrazky.cz/?q=pupeny&step=20&filter=1&s=&size=any&sId=6SxxvlDXwSNPv-3wVLrI&orientation=&from=19 [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://obrazky.cz/detail?q=pupeny&offset=19&limit=20&bUrlPar=filter%3D1&resNum=35&ref=http%3A//obrazky.cz/%3Fq%3Dpupeny%26step%3D20%26filter%3D1%26s%3D%26size%3Dany%26sId%3D6SxxvlDXwSNPv-3wVLrI%26orientation%3D&resID=cMMOdeaM_AwpwiW4udAik-X74cD0BTRca-K9US28qG0&imgURL=http%3A//www.wallpaper.cz/primo/ir2/pupen--400x300.jpg&pageURL=http%3A//www.wallpaper.cz/priroda/flora/pupen&imgX=375&imgY=300&imgSize=27&thURL=http%3A//media5.picsearch.com/is%3FcMMOdeaM_AwpwiW4udAik-X74cD0BTRca-K9US28qG0&thX=128&thY=102&qNoSite=pupeny&siteWWW=&sId=6SxxvlDXwnmVvjUVGVdF JAROSLAV TICHÝ. www.tichyphoto.com/foto-sa... [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://obrazky.cz/detail?q=je%C5%BEek&offset=1&limit=20&bUrlPar=filter%3D1&resNum=18&ref=http%3A//obrazky.cz/%3Fq%3Dpupeny%26step%3D20%26filter%3D1%26s%3D%26size%3Dany%26sId%3D6SxxvlDXwSNPv-3wVLrI%26orientation%3D%26from%3D19&resID=nvVR49JQyEoRfutvuJNm55uLKDT2QOw_SjIZEtabBiE&imgURL=http%3A//www.tichyphoto.com/photo/jezek-vychodni.jpg&pageURL=http%3A//www.tichyphoto.com/foto-savci/jezek-vychodni/&imgX=550&imgY=367&imgSize=60&thURL=http%3A//media3.picsearch.com/is%3FnvVR49JQyEoRfutvuJNm55uLKDT2QOw_SjIZEtabBiE&thX=128&thY=86&qNoSite=je%C5%BEek&siteWWW=&sId=6SxxvlDXw2VBHZ1YK3Ri CAROIG. http://cs.wikipedia.org/wiki/Sněženka_podsněžník [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Galanthus_nivalis.jpg ROWEROMANIAK. http://cs.wikipedia.org/wiki/Bledule_jarn%C3%AD [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leucoium_vernum_411-20.jpg ALVALS. http://cs.wikipedia.org/wiki/Prvosenka_jarn%C3%AD [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Primula_veris_0x.JPG

LILLY M. http://cs. wikipedia. org/wiki/Sasanka_hajn%C3%AD [online] LILLY M. http://cs.wikipedia.org/wiki/Sasanka_hajn%C3%AD [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anemone_nemorosa_001.JPG DAVID MONIAUX. http://cs.wikipedia.org/wiki/Sedmikr%C3%A1ska_chudobka [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bellis_perennis_dsc00906.jpg JIM FRATES. http://cs.wikipedia.org/wiki/Li%C5%A1ka_obecn%C3%A1_(%C5%A1elma) [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vulpes_vulpes_pup_sitting_on_stone.jpg DF7II. http://cs.wikipedia.org/wiki/Prase_divok%C3%A9 [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Frischlinge_mit_Bachen.jpg MAREK VOJTÍŠEK. toulky.kolas.cz/2001/zabyh... [online]. [cit. 1.3.2013]. Dostupný na WWW: http://obrazky.cz/detail?q=%C5%BE%C3%A1ba&offset=19&limit=20&bUrlPar=filter%3D1&resNum=19&ref=http%3A//obrazky.cz/%3Fq%3D%25C5%25BE%25C3%25A1ba%26sId%3DZNgu6iOQwXxaz-ijl2RO%26filter%3D1%26from%3D1&resID=Gka1qIOePvvZPI0-1I8pBNuo0QFzDdelBCZYxUh8DLM&imgURL=http%3A//toulky.kolas.cz/2001/zabyhadi/010710b.jpg&pageURL=http%3A//toulky.kolas.cz/2001/zabyhadi.htm&imgX=480&imgY=360&imgSize=31&thURL=http%3A//media4.picsearch.com/is%3FGka1qIOePvvZPI0-1I8pBNuo0QFzDdelBCZYxUh8DLM&thX=128&thY=96&qNoSite=%C5%BE%C3%A1ba&siteWWW=&sId=ZNgu6iOQwehRz-oHkzdP M.HRABOVSKÝ. www.bmtypo.cz [online]. [cit. 1.3.2013]. Dostupný na WWW: http://obrazky.cz/detail?q=vaj%C3%AD%C4%8Dka%20hmyzu&offset=19&limit=20&bUrlPar=filter%3D1&resNum=31&ref=http%3A//obrazky.cz/%3Fq%3Dvaj%25C3%25AD%25C4%258Dka%2Bhmyzu%26step%3D20%26filter%3D1%26s%3D%26size%3Dany%26sId%3DZNgu6iOQOFGozjiEY0ji%26orientation%3D&resID=KMha0xEbSHLnvgivMRfQR5vjX2WJ6h0gvCZVov_x-k0&imgURL=http%3A//www.bmtypo.cz/photobank/5325.thn.jpg&pageURL=http%3A//www.bmtypo.cz/article/437-obyvatele-stromovych-dutin-znbsprise-hmyzu-v-nasem-okoli.html&imgX=100&imgY=75&imgSize=5&thURL=http%3A//media2.picsearch.com/is%3FKMha0xEbSHLnvgivMRfQR5vjX2WJ6h0gvCZVov_x-k0&thX=100&thY=75&qNoSite=vaj%C3%AD%C4%8Dka%2Bhmyzu&siteWWW=&sId=ZNgu6iOQOo2vzj7CPUnz POLLINATOR. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kukla [online]. [cit. 1.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chrysalis5504.jpg galerie Microsoft Office vlastní zdroj