Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – přezimující živočichové

2 Přezimující živočichové

3 Studenokrevní živočichové jsou přes zimu ukryti ve skrý-
ších a přežívají ve stavu strnulosti, teplota jejich těla kolísá podle teploty okolního prostředí. Např. ryby, plazi a obojživelníci. Hmyz také přečkávají zimu v úkrytu a jejich život závisí na teplotě prostředí. Teplokrevní živočichové si udrží stálou tělesnou teplotu např. ptáci, savci. Někteří jsou celou zimu aktivní v pod- zemí např. krtci nebo se pohybují ve volné přírodě např. srnci, zajíci, ptáci živící se semeny. Hmyzožraví ptáci odlétají za potravou na jih. Zimním spánkem prospí zimu např. ježek, netopýr….

4 Ryby Přezimují ve větší hloubce, kde voda nezmrzne. Příjem potravy je omezený.

5 Obojživelníci V zimě nejsou aktivní a nepřijímají potravu. Přezimují zahrabaní v bahně na dně vody např. skokan skřehotavý nebo vyhledávají úkryty na souši např. ropucha obecná.

6 Plazi Na zimu se schovávají v půdě pod kameny, do puk-lin skal nebo pod pařezy. Přezimují ve stavu strnulosti, to znamená, že se nepo-hybují a nepřijímají potravu.

7 Hmyz Např. mouchy, komáři, brouci, motýli přečkají zimu ve skulinách stromů, ve štěrbinách skal, v dutinách v půdě, na půdách nebo ve sklepech domů. U většiny druhů dospělí jedinci na podzim hynou a zimu přečkají pouze jejich vajíčka, kukly nebo larvy.

8 Savci Zimním spánkem přečkávají zimu jen někteří např. ježek…. Jsou schouleni do klubíčka ve skrýši z trávy a listí. Další např. netopýři prospí zimu v jeskyni zavěšeni hlavou dolů.

9 Savci Mezi aktivní savce, kteří zimu přečkají v podzemí patří např. krtek. Prolézá své chodby, kde nalézá potravu.

10 Použité obrázky: [1] BOUCHNER, M.: Stopy zvěře. Praha, Ottovo nakladatelství – Cesty, ISBN [2] ŠTIKOVÁ, V.: Člověk a jeho svět – přírodo-věda pro 4. ročník. Brno, Nová škola, ISBN


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín"

Podobné prezentace


Reklamy Google