Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod"— Transkript prezentace:

1 Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod Autor Hana Krejčová Datum Název VY_52_INOVACE_30_přírodní společenstva v zimě Ročník 3., 4. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Materiál je určen ke shrnutí základních informací o daném tématu. Žáci pracují samostatně na počítačích nebo s interaktivní tabulí. Pracovní list je určený k zopakování učiva, dále je vhodné rozvinout diskuzi o tom, jak člověk může pomáhat živočichům. Přechod mezi snímky se děje kliknutím.

3 Přírodní společenstva v zimě
Zima začíná 21. prosince. Tento den se nazývá zimní slunovrat. Dny se začínají pomalu prodlužovat a noci krátit. („na Hromnice o hodinu více.“ – 2. února) Zimní měsíce jsou prosinec, leden, únor.

4 Počasí Typickými zimními srážkami je sníh, někdy ale i déšť. Pokud fouká vítr a sněží, tvoří se závěje. Teplota většinou nestoupá nad 0°C nebo jen nepatrně. Noční (výjimečně i denní teploty) mohou klesat hluboko pod bod mrazu. Slunce svítí velmi málo.

5 Rostliny Všechny rostliny v zimě odpočívají. Zásobní látky jsou staženy do kořenů (u vytrvalých bylin i do přízemních pupenů). Sněhová pokrývka chrání rostliny před zmrznutím. Na větvích listnatých stromů a keřů jsou pupeny jako zárodky listů a květů.

6 Živočichové Některé druhy živočichů přečkávají zimu spánkem, strnulostí v úkrytech (např. obojživelníci, plazi). Většina hmyzu na podzim uhynula, zimu přečkávají vajíčka, larvy a kukly. Hmyz žijící v půdě (např. mravenci) zimu tráví ukrytí, ale aktivní. Většina druhů ryb tráví zimu v klidu u dna s omezeným příjmem potravy.

7 Ptáci Ptáci si i v zimě musejí obstarávat potravu. Živí se semeny trav, bobulemi keřů. S velkými obtížemi si obstarávají kořist dravci. Člověk pomáhá ptákům přežít zimu stavěním krmítek.

8 Savci Některé druhy savců přečkávají zimu zimním spánkem (např. ježek, netopýr). Jejich tělesná teplota klesá a zpomaluje se tep i dech. Další druhy (např. veverka, myši) si vytvořily zásoby potravy. Většina savců je však nucena hledat si potravu i v zimě. Býložravci vyhrabávají zbytky trávy pod sněhem, okusují pupeny a kůru stromů. Masožravci se spokojí s uhynulými živočichy nebo se pokoušejí ulovit jakoukoliv kořist (např. liška slyší myš i pod sněhem a dokáže ji ulovit).

9 Člověk pomáhá zvířatům přečkat zimu stavbou krmelců a přístřešků, u kterých najdou potravu nejen savci, ale i ptáci (např. bažant).

10 Každé zvíře zanechá ve sněhu stopu
Každé zvíře zanechá ve sněhu stopu. Podle ní můžeme poznat o jakého tvora se jedná. Pokud si chceš otisk uchovat, můžeš si ho vyfotografovat, nebo odlít do sádry. (V kelímku opatrně smíchej vodu se sádrou na řídkou kašičku a vlij do zmrzlé stopy. Sádra za chvilku ztuhne a můžeš otisk vyndat) bažant srnec vrána pes divoké prase vrabec liška jelen zajíc

11 Pro zopakování: Zima začíná Tomuto dne se říká Zimní měsíce jsou Zárodky listů a květů listnatých stromů najdeme v zimě v Do krmítka můžeme dávat např. Lůj je tuk z dobytka. V krmelci zvířata uvítají

12 Pro kontrolu: Zima začíná 21. prosince
Pro kontrolu: Zima začíná 21. prosince. Tomuto dne se říká zimní slunovrat. Zimní měsíce jsou prosinec, leden, únor. Zárodky listů a květů listnatých stromů najdeme v zimě v pupenech. Do krmítka můžeme dávat např. zrní, různá semínka (slunečnice, mák, proso), jablka, lůj. Lůj je tuk z hovězího dobytka. V krmelci zvířata uvítají seno, zrní, žaludy, kaštany, mrkev, jablka, tvrdé suché pečivo, suché bobule jeřabin, šípku apod.

13 Použité zdroje: AUTOR NEUVEDEN. http://obrazky. cz/
Použité zdroje: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CS:ŠJŮ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vlastní zdroj galerie Microsoft Office


Stáhnout ppt "Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod"

Podobné prezentace


Reklamy Google