Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK polární pásy

2 Polární pás Severní polární pás = ARKTIDA
Jižní polární pás = ANTARKTIDA Oblasti - velmi studené, většinou zaledněné. Sníh roztaje jen v letním polárním období – velmi krátké. Slunce v tuto dobu svítí celých 24 hodin. Polární noc trvá asi půl roku, v té době je slunce jen nad obzorem, někdy ani nevychází.

3 Severní polární pás Rostlinné společenství se nazývá – TUNDRA.
Rostou zde traviny, mechy a lišejníky, dostatek místa pro zakrslé dřeviny – vrby a břízy. I těmto rostlinám stačí krátké léto k tomu, aby rychle rozkvetly- vyzrály jejich plody – vytvořili zásoby. Půda zde je velmi promrzlá. Na mnoha místech se z roztáté vody tvoří mnoho jezer, jezírek a bažin – výhodné místo pro komáry.

4 Nejotužilejší tvorové
sobi lední medvědi vlci zajíci pižmoni lišky polární /

5 Zvířata mají bohatou srst s vrstvou tuku
Zvířata mají bohatou srst s vrstvou tuku. Ptáci mají peří s mohutnou vrstvou prachového peří.

6 Jižní polární pás Celá oblast je téměř celá pokrytá silnou ledovou krustou. Led je silný až několik km. Jsou zde nejdrsnější podmínky na celé zeměkouli. Teplota dosahuje až -80 st.C Rostou zde lišejníky a mechy. Potravu pro živočichy zajišťuje moře. Polární vody jsou bohaté na plankton, proto je v okolí Velké množství ryb a velryb. / Zpracováno podle učebnice Přírodověda- 5/

7


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP."

Podobné prezentace


Reklamy Google