Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ"— Transkript prezentace:

1 ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ

2 V různých částech Evropy je odlišné podnebí, a proto i příroda není v celé Evropě stejná. Tento světadíl leží ve 3 podnebných pásech. Větší část Evropy leží v mírném podnebném pásu, pouze nejsevernější oblast zasahuje do polárního pásu a jižní Evropa okrajem do subtropického. Podnebí v jednotlivých částech kontinentu je ovlivňováno vzdáleností od rovníku, umístěním oblasti ve vnitrozemí nebo na pobřeží moře, nadmořskou výškou a jinými faktory.

3 Nejchladnějším podnebným pásem je polární.
Typickým znakem je krátké studené léto, dlouhá tuhá zima a dlouhodobě zmrzlá půda (permafrost). V těchto oblastech nenajdeme lesy. V mírném pásu se střídají 4 roční období ( jaro, léto, podzim, zima). Klimatické podmínky jsou nám velmi dobře známé, protože v tomto podnebném pásu leží i Česká republika. Nachází se zde jehličnaté, smíšené a listnaté lesy. Původní lesy, v nichž rostly např. duby, buky a javory, byly od počátku zemědělství vypalovány a na jejich místě vznikaly pole a pastviny. Od středověku jsou zde vysazovány jehličnaté stromy, převážně smrk (hlavně proto, že rychle roste). Nejjižnější oblasti Evropy leží v subtropickém pásu. Je zde suché teplé léto a mírná zima. Více než stromům se v těchto oblastech daří keřům s neopadavými listy.

4 PODNEBNÉ PÁSY CHARAKTERI- STIKA ZVÍŘATA ROSTLINY POLÁRNÍ MÍRNÝ
dlouhodobě zmrzlá půda zajíc bělák, polární liška, sovice sněžná, sob mechy, lišejníky, trávy, zakrslé břízy MÍRNÝ střídání 4 ročních období jelen, srnec, liška, hlodavci, prase divoké, ptáci smrk, dub, buk, javor SUBTROPICKÝ suché a teplé léto, mírná a vlhká zima plazi, ptáci olivovníky, mandloně, citrusy, dub korkový

5 OTÁZKY Které podnebné pásy zasahují do Evropy?
Ve kterém podnebném pásu Evropy je nejtepleji? Ve kterém podnebném pásu Evropy je nejchladněji? V jakém podnebném pásu leží nejjižnější oblast Evropy? Ve kterém podnebném pásu leží většina Evropy? Ve kterém podnebném pásu leží Česká republika? Jak bys charakterizoval jednotlivé podnebné pásy? Uveď příklady rostlin a živočichů, kteří žijí v jednotlivých podnebných pásech. Hledejte v atlasech a na internetu. Zkus vysvětlit, proč je na území ČR velké množství smrkových lesů. Námět : Při hodinách VV si nakreslete velkou mapu Evropy. Tu si s pomocí učitele rozdělte na jednotlivé podnebné pásy a do nich vlepujte obrázky rostlin a živočichů, kteří žijí v příslušném pásu. Při hodinách vlastivědy si ukažte na mapě některé státy ležící v jednotlivých pásech.


Stáhnout ppt "ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google