Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: VY_32_INOVACE_09-02_Příroda v zimě Autor: Mgr. Alice Frýželková Ročník: 1.-3. Datum vytvoření:

2 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematická oblast: Čas Předmět: Prvouka Výstižný popis způsobu využití, metodické pokyny: Seznamuje s charakteristickými znaky zimy, s chováním zvířat v zimě, zimním počasím a činnostmi, které jsou typické v zimním období. Klíčová slova: Zima, zvířata v zimě, příroda v zimě Druh učebního materiálu: prezentace

3 PŘÍRODA V ZIMĚ Země je pokryta sněhovou přikrývkou. Dny se krátí a noci prodlužují. Traviny, keře i stromy ztuhly, ale nezemřely. Stromy odpočívají, listí z větví v zemi tleje a chrání kořeny, aby nepromrzly. Strom chrání i korková vrstva, která je uložena pod kůrou.

4 PODÍVEJTE SE NA ZVÍŘATA, KTERÁ V ZIMĚ MŮŽETE VIDĚT.
1 2 V _ _ _ _ C S _ _ A 3 K _ S

5 5 K _ S _ _ E L _ _ _ A 6 Z _ _ _ C 4 S _ _ _ _ A

6 Nejlepší ochrana před mrazem je sněhová přikrývka
Nejlepší ochrana před mrazem je sněhová přikrývka. Pod sněhem se na lukách tisknou k zemi pupeny zelených rostlin, čekají zde na jaro. Žijí a jsou stále zelené, některé jsou přímo u země (blatouch), jiné jsou obklopeny růžicemi listů (pampeliška).

7 Pupeny vodních rostlin tráví zimu na dně rybníků a jezer, zaryty do bahna. Některé rostliny v zemi přečkávají zimu v podobě semínka. Jehličnaté stromy svá semínka chrání v šišce.

8 Pro živočichy začíná období hladu
Pro živočichy začíná období hladu. Zimu dobře snášejí teplokrevná zvířata, savci a ptáci. Díky srsti a peří si dokáží udržet svou tělesnou teplotu. Ve sněhu jsou vidět jejich stopy.

9 Koncem zimy mají zvířata největší hlad
Koncem zimy mají zvířata největší hlad. Některým zvířatům nestačí zásoby, které si připravili a vydávají se ze svých úkrytů za potravou. Zásoby živočichů v doupatech a podzemních spižírnách pomalu mizí. Tuk, který si některá zvířata nastřádala na podzim, je již nehřeje a neživí. Už se nemohou dočkat jara. 7

10 POPIŠTE POČASÍ V ZIMĚ kroupy vichřice

11 POPIŠTĚ ČINNOSTI, KTERÉ MŮŽEME DĚLAT V ZIMĚ:

12 POMOC ZVÍŘATŮM V ZIMĚ Některá zvířata mají v zimě problémy s nalezením dostatečného množství potravy a kvůli tomu část zvířat přes zimu uhyne. Zvířatům v lese mohou pomoci myslivci tím, že jim nosí ke krmelci seno, sůl, žaludy, kaštany apod.

13 PTÁCI V ZIMĚ Ptáčkům lidé mohou pomoci tím, že budou stavět budky a ptáčky přikrmovat. Jsou k tomu vhodná olejnatá semena – například semena lnu, slunečnice, jádra ořechů, tykví, jablek.

14 Použité zdroje: House sparrowIII. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit ]. Dostupné z: Capreolus capreolus (Marek Szczepanek). In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2004 [cit ]. Dostupné z: Turdus merula In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: Sykora konadra1. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: Turdus merula female (d1). In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: Vulpes vulpes standing in snow. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2004 [cit ]. Dostupné z: Wild Boar Habbitat 3. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit ]. Dostupné z: Obrázky z nabídky Klipart


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google