VY_32_INOVACE_15-1-07-Výrobky Modelované brambory Šlehané hmoty VY_32_INOVACE_15-1-07-Výrobky Modelované brambory Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace PowerPoint je zaměřen na téma výrobky Lehkých šlehaných hmot – výrobní postup MODELOVANÉ BRAMBORY. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář. Může se použít jako učební materiál, pro opakování nebo k samostudiu.
MODELOVANÉ BRAMBORY charakteristika trvanlivost tři dny tvar koule obalené v kakaovém prášku na povrchu zdobené zářezy sypané moučkovým cukrem na řezu jsou dva pórovité buflery spojené máslovým krémem s kakaovým práškem a modelovací hmota chuť a vůně po použitých surovinách.
Výrobní postup Dva buflery se spojí máslovým kakaovým krémem a nechají ztuhnout
z modelovací hmoty se vyválí tenký plát kulatým tvořítkem se vypichují větší kolečka, která se slabě navlhčí vodou
do upravené modelovací hmoty se zabalí naplněné polotovary ještě neoschlé se obalí v kakaovém prášku
na povrchu se udělá nožem křížek, do kterého se sype moučkový cukr hotové výrobky se vkládají do papírových košíčků.
Hotový výrobek
Otázky k opakování Jak se vyrábějí buflery? Jak připravíte modelovací hmotu? Jaké jsou vady buflerů?
POUŽITÁ LITERATURA Půlpánová, A., Cukrářská technologie. 1. vydání, Olomouc: FIN, 1993. 277 s. ISBN 80-85572-54-0 Bláha, L., Conková, V., Kadlec, F., Cukrářská výroba II. 3. vydání Praha 4: Informatorium, 2001. 174 s. ISBN 80-86073-86-6 Obrázky - vlastní archiv