VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
SOUSTAVY ROVNIC Metoda sčítací VY_42_INOVACE_26_01.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Lichoběžník VY_42_INOVACE_25_02.
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
Změny skupenství látky
TEPLOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_29.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vypařování , var a kapalnění
Dechové dřevěné nástroje
KOULE A JEJÍ POVRCH VY_42_INOVACE_ 33_02.
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
KMITAVÝ POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_32.
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Sčítání desetinných čísel
KAPALNĚNÍ SUBLIMACE DESUBLIMACE
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
OBJEM JEHLANU VY_42_INOVACE_ 30_02.
Zlomky Část celku VY_42_INOVACE_20_01.
Teplo.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Přírodní poměry - vodstvo
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
OBSAH KRUHU VY_42_INOVACE_15_02.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
zpracovaný v rámci projektu
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Procenta kolem nás Jednoduché úrokování VY_42_INOVACE_34_01.
Vnitřní a vnější úhly v trojúhelníku
Molekulová fyzika Vlhkost.
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Změny skupenství látek
Podzim čaruje … VY_32_INOVACE_02_03
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Termika VY_32_INOVACE_05-49 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Přímky, úsečky, rovnoběžky, kolmice, kružnice
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32

VYPAŘOVÁNÍ je skupenská přeměna probíhá za každé teploty kapalina se mění na plyn při vypařování odebírá kapalina z okolí teplo probíhá jen na povrchu kapaliny opačný jev – kondenzace vodních par

VYPAŘOVÁNÍ probíhá za každé teploty s rostoucí teplotou je rychlejší závisí na velikosti povrchu čím větší povrch, tím rychlejší vypařování rychlost ovlivní foukání, odsávání rychlost ovlivní chemické složení kapaliny voda, olej, benzin

Při vypařování se vodní páry neztratí, zvyšují vzdušnou vlhkost mluvíme o relativní vlhkosti, vyjadřuje se v % je to okamžité množství vodních par ve vzduchu a množství par, které by měl vzduch o stejném tlaku a teplotě při nasycení absolutní vlhkost udává hmotnost vodní páry v 1 m³ vzduchu

Co se stane, když relativní vlhkost vzduchu dosáhne 100 % Co se stane, když relativní vlhkost vzduchu dosáhne 100 % ? dosáhneme tzv. Rosný bod je to teplota, při které je vzduch maximálně nasycen vodními parami

KAPALNĚNÍ – KONDENZACE vodních par opačný jev k vypařování ke kondenzaci vodní páry dochází snížením její teploty zvýšením tlaku

ÚKOL Kde se můžeme doma setkat s vypařováním a kondenzací vodních par?

Odpověď Akvárium – pokud je chráněno sklem nedostane se tam kočička odpařovaná vodní pára kondenzuje na spodní straně skla a kape zpět do akvária Vaření v hrnci s pokličkou při vaření používáme pokličku, protože unikající vodní pára na spodní straně kondenzuje a kape zpět do hrnce, teplota v hrnci se nesnižuje, pokrm je dřív uvařený

SUBLIMACE skupenská přeměna pevná látka se mění v plyn, vynechá tání její rychlost závisí na teplotě opačný děj je desublimace (plyn  pevná látka) Které látky sublimují? jód led naftalen salmiak (chlorid amonný)

Využití sublimace čištění chemických látek sušení prádla v zimě na mrazu suchý led je CO2 při ochlazení na – 80 °C (mění se z plynu na pevnou látku) využití – čištění mastných a znečištěných povrchů v průmyslu očista historických památek, šetrně je očistí je to ekologické čištění bez vedlejších účinků má označení E 290 v potravinářství – konzervační látka

ODKAZY RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA ODKAZY RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. FYZIKA 8. 1. Plzeň: FRAUS, 2006. ISBN 80-7238-525-9. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: Vypařování, sublimace Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: 12. 1. 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: FYZIKA Tematický okruh: Mechanické vlastnosti tekutin Téma: Vypařování, sublimace Pomůcky: interaktivní tabule, počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o vypařování a sublimaci.