Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Agregátní poptávka a nabídka
Advertisements

Makroekonomie I ( Cvičení 2 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Mikroekonomie I Domácí produkt
Trh a jeho zákonitosti.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výkonnost národního hospodářství. Produkt společnosti Proces formulování hospodářské politiky by měl vycházet z hodnocení struktury a výkonnosti ekonomiky.
- Úvod do ekonomie 4. Domácí produkt.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Finanční statistika v národním účetnictví (makroekonomická analýza, 5HP501) Václav Rybáček kontakt: katedra institucionální ekonomie konzultace:
Makroekonomické agregáty
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Základy ekonomie Seminář Hrubý domácí produkt - celková peněžní hodnota toku zboží a služeb vytvořená za určité období (většinou za rok) výrobními.
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Inflace.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Základní makroekonomické ukazatele
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomie.
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Makroekonomie A.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Určení rovnovážné produkce
HDP= hrubý domácí produkt
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Investiční multiplikátor
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Výkonnost národního hospodářství
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Národní účty - aplikace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hrubý domácí produkt.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Celkový a mezní produkt
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
1. HDP.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Mojmír Sabolovič Katedra finančního práva a národního hospodářství
Slide 0 1. Makroekonomická data. slide 1 Předmětem přednášky jsou… … tří nejvýznamnější makroekonomické indikátory:  Hrubý domácí produkt (HDP)  Index.
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Makroekonomické agregáty Pavel Janíčko. MAKROEKONOMICKÉ CÍLE Makroekonomika má tyto hlavní cíle: vysoká úroveň a rychlý růst produktu a spotřeby vysoká.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Základy ekonomie Seminář 11..
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Transkript prezentace:

Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B) Pavel Seknička

Hrubý domácí produkt HDP neboli hrubý domácí produkt vyjadřuje výkon národního hospodářství, tj. celkovou peněžní hodnotu zboží a služeb, které ekonomika za určitý čas (zpravidla za rok) vytvoří. Rozlišujeme: HDP a HNP, Hrubý domácí produkt a čistý domácí produkt, Reálný a nominální HDP.

Měření HDP Hrubý domácí produkt může být měřen třemi způsoby: Produkční metoda, Výdajová metoda, Důchodová metoda.

Produkční metoda Základem pro výpočet HDP touto metodou je přidaná hodnota výroby, tedy hodnoty zboží a služeb, která byla v daném podniku k finálnímu statku přidána. Ta se stanoví tak, že se od celkové hodnoty produkce firmy odečte hodnota, tzv. meziproduktu, tj. zboží a služeb, které firmám slouží jako vstupy určené pro výrobní spotřebu.

Výdajová metoda Výdajová metoda výpočtu HDP je součtem peněžní hodnoty: Spotřeby (C) Hrubých investic (I) Vládních výdajů na zboží a služby (G) Čistých vývozů (X) HDP = C + I + G + X

Důchodová metoda Důchody z nichž metoda vychází zahrnují jen tzv. primární důchody výrobních faktorů. Zahrnuty nejsou tzv. transferové platby, tj. např. sociální důchody a další sociální dávky, které vznikají redistribucí (přerozdělením) primárních důchodů. Důchodová struktura HDP zahrnuje: HDP = mzdy + renty + úroky + zisky

Interpretace ukazatele HDP Při interpretaci ukazatelů HDP je třeba brát v úvahu tyto okolnosti: Vliv změn cenové hladiny, Rozlišení „stavu a toku“, Změny počtu obyvatel, Změny kvality, Škodlivé zboží, Netržní produkce.

Souhrnná poptávka a souhrnná nabídka Souhrnnou poptávku v NH chápe celkovou hodnotu zboží a služeb, které si spotřebitelé (domácnosti), stát, firmy a zahraniční subjekty chtějí v NH při daných cenách koupit. Souhrnná nabídka představuje celkovou hodnotu zboží a služeb, které domácí i zahraniční firmy jsou ochotny v NH při daných cenách nabídnout k prodeji.