ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Vybrané typy verbální komunikace Robin Šimek Ondřej Kašpar.
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
Psychologie Mgr. Milan Šimek
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
OSOBNOST.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_MANAŽER_P2.
TRANSAKČNÍ ANALÝZA.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Výstupy z Úvodního semináře
Obrana proti působení stresu a budování vlastního sebevědomí
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Nakonec našel a nazval jej: KATEGORICKÝ IMPERATIV, který zní:
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
P REZENTAČNÍ TECHNIKY MgA. Eva Suková
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_419.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sebeuvědomění a sebekontrola
Psychologie II Sociální psychologie
Asertivita.
Zpracovala: Simona Hyková
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ASERTIVITA.
Poruchy v komunikaci Tereza Svobodníková.
Emoční inteligence součást sociální inteligence, schopnost a dovednost vnímat, poznávat a diferencovat vlastní i cizí pocity, emoce, afekty a nálady a.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Základy sociální psychologie
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Praktické dovednosti absolventa z praxe do praxe CZ.1.07/2.2.00/
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Komunikace – základní pojmy: Communicare (lat.) - pracovat na něčem společném - být účasten - sdílet se - oznámit, radit se - domlouvat se - sjednotit.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 5. SOCIÁLNĚ PSYCHOLOGICKÝ VÝCVIK KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ S VYUŽITÍM TRANSAKČNÍ ANALÝZY.
Peklo x ráj POZNÁVÁNÍ PRAVIDEL SPOLEČENSKÉHO SOUŽITÍ, POROZUMĚNÍ ZÁKLADNÍM PROJEVŮM NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE OBVYKLÝM V TOMTO PROSTŘEDÍ.
Komunikace při přijímacím řízení a v pracovním týmu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KOMUNIKACE a JEDNÁNÍ III.
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Psychické procesy - vnímání
Asertivita.
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální psychologie.
Rodičovství biologické a pěstounské
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE ASERTIVNÍ PRÁVA Mgr. Milan Šimek „ Čím lépe poznám sebe, tím lépe porozumím druhým.“

TERMINOLOGIE SOCIÁLNÍ PERCEPCE: vnímání a poznávání druhého, jak vnímáme druhého. IDENTIFIKACE: snaha napodobit druhého. EMPATIE: schopnost vcítit se do pocitů druhého, naladit se na vlnovou délku toho druhého.

TERMINOLOGIE EMOČNÍ INTELIGENCE: Schopnost řešení sociálních problémů v mezilidských vztazích. Podílí se na naší úspěšnosti z 80%.

Nedostatky v sociální percepci Haló-efekt: vliv pomluvy Stereotypizace Efekt prvotnosti a novosti Idiosynkrazie: silná přecitlivělost až nesnášenlivost vůči určitým jevům v chování jedince.

SOCIÁLNÍ INTELIGENCE Schopnost předvídat jednání druhých Všímavost a paměť na tváře jiných lidí Znalost přirozenosti člověka Schopnost rozpoznat přetvářku a lež od pravdy Dovednost získat a přesvědčit lidi

SOCIÁLNÍ INTELIGENCE Schopnost vrátit se do vnitřního stavu jedince nebo celé skupiny.

Problematika vztahů a sdělení: Každý z nás v sobě ukrývá 3 stavy (Eric Berne) Já jako rodič Já jako dospělý Já jako dítě

Percentuální poměry: Průměrně sociálně vyspělý jedinec má v sobě vyrovnány jednotlivé stavy takto: Rodičovský: 90% Dospělý: 70% Dětské já: 70%

Rodič v nás Soubor nevyzkoušeného v našem mozku. Příklon k pravidlům, příkazům, návodům k použití. Podílí se na zodpovědnosti našeho současného chování. Ochranitelský syndrom.

Dospělý v nás Úkolem je shromažďování informací Činí se důležitá rozhodnutí. Zvažují se pravděpodobnosti. Schopnost vést k zodpovědnosti.

Dítě v nás POCITY: Přirozené Přizpůsobivé šibalské Spontánnost, Zvědavost, Impulzivita, Egoismus, fňukání, Nedisciplinovanost Hravost, Soutěživost

TERMINOLOGIE II. SOCIÁLNÍ INTERAKCE: Vzájemné ovlivňování, reakce na situace KOMUNIKACE: Přenos informací, verbální a neverbální

TERMINOLOGIE II. PERCEPCE: Vnímání ASERTIVITA: Způsob komunikace, kterým člověk vyjadřuje sebe upřímně, otevřeně a přiměřeně.

ASERTIVNÍ PRÁVA Právo posuzovat své vlastní chování a být za něj zodpovědný Nenabízet žádné výmluvy (je to sebeponižující) Právo posoudit, nakolik jsem schopen zasahovat do osudů jiných (neřešit trápení jiných lidí!)

ASERTIVNÍ PRÁVA Právo změnit svůj názor Právo říci NE Právo se rozhodnout, zdali se budu chovat asertivně či nikoliv.