Seminář z cyklu „Hodnocení kvality VŠ“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
marketingové poradenství
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Podpora počátečního a dalšího vzdělávání prostřednictvím ESF.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
Národní cena ČR za jakost 2006 Pavel Ryšánek – listopad 2005.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Statutární město Ostrava
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Seminář z cyklu „Hodnocení kvality VŠ“ Poznámky: MOŽNOSTI VYUŽITÍ MODELU EXCELENCE V PROSTŘEDÍ VŠ Petříková, R. – Nenadál, J. Rada kvality ČR Seminář z cyklu „Hodnocení kvality VŠ“ Brno, 12. února 2010

Rada kvality ČR Základní cíl: Udržitelný rozvoj a růst kvality v ČR. Strategické záměry: Představují přehled těch nejdůležitějších aktivit, kterými by se měly rezorty, samospráva, podnikatelská uskupení, poradenské a vzdělávací organizace, neziskový sektor a spotřebitelské organizace ve vztahu ke kvalitě zabývat. Pozice Rady: iniciační; koordinační; poradenská.

OS „Kvalita ve vzdělávání“ Činnost OS je plně kompatibilní s přijatými strategickými záměry NPK, a to zejména v oblastech: Hodnocení a rozvoj kvality VŠ Podpora a rozvoj technického a přírodovědného vzdělávání (orientace za ZŠ, SŠ a VŠ) Oblast dalšího vzdělávání

Definice klíčových problémů Řada podniků ČR nepovažuje dosud vzdělávání a znalosti za prioritní součást své personální politiky Výdaje do vzdělávání nedosahují ani poloviny analogických výdajů podniků západní Evropy Žádný státní ani nestátní orgán nenese komplexní odpovědnost za vzdělávání dospělých Neexistuje dostatečná motivace k celoživotnímu vzdělávání Neexistují informační systémy které by usnadnily orientaci v nabídce této komodity na trhu Procesy akreditace zatím jen minimálně uvažují s hodnocením kvality systémů řízení fakult a VŠ Trvalá existence dvou izolovaných světů – akademického a podnikového Není dosud k dispozici ucelený mechanismus hodnocení a rozvoje kvality vzdělávání

PROČ MÁME STÁLE DVA SVĚTY ? AKADEMICKÝ PODNIKOVÝ „DEJTE NÁM HOTOVÉ LIDI PŘIPRAVENÉ PRO PRAXI !“ „SPECIFIKUJTE JASNĚ, CO VLASTNĚ CHCETE !“

… A STAČIL BY JEDEN SPOLEČNÝ SVĚT – POSTAVENÝ NA VZÁJEMNÉ SPOLUPRÁCI, ZNALOSTECH A INOVACÍCH … … S NOVOU ROLÍ PRO OBA SVĚTY = DOMLUVIT SE A NÉST SPOLEČNOU ODPOVĚDNOST ZA ROZHODNUTÍ I VÝSLEDEK – EFEKTIVNĚ UPLATNITELNÝ V PRAXI !

„Tvorba jednotné metodiky pro hodnocení kvality VŠ v ČR“ (východiska projektu) OS „Kvalita ve vzdělávání“ je týmem odborníků z univerzit i praxe s mimořádnou schopností dojít ke konsensu. Zkušenosti a výstupy z řady projektů tuzemských i zahraničních (i když není známo jak se je podařilo dostat do praxe, v jakém rozsahu a kým jsou systematicky využívány). Projekt „Excellence Ranking“ (Rakousko, Belgie, Německo, Holandsko, Švýcarsko a další). Celospolečenská poptávka velkých podniků.

Výstupy z projektu by měly sloužit jako: Nástroje interního rozvoje a neustálého zlepšování systému řízení jednotlivých fakult a VŠ Nástroje externího posuzování kvality VŠ vč. kvality systému řízení a vzdělávání (zabezpečovala by buď akreditační komise nebo zvláštní instituce, k těmto úkonům pověřena MŠMT, případně zřízená na základě iniciativy samotných VŠ)

Proč EFQM Model Excellence? „ Model Excellence nám dal novou dimenzi řízení. Byli jsme si vědomi toho, že bychom měli dělat mnoho věcí jinak, ale až model nám řekl co a jak máme dělat jinak.“ Elke Fischer

Využití EFQM Modelu ve školství Jako rámec pro rozvoj a hodnocení systému řízení škol. Jako inspirace pro zvyšování výkonnosti. Jako rámec pro sebehodnocení. Jako kritérium pro hodnocení v soutěžích o národní a nadnárodní ceny za excelenci. Jako jednoduchý a transparentní rámec pro zaměstnavatele při volbě potenciálních zaměstnanců – absolventů té které VŠ.

www.neweurope.cz

Děkuji za pozornost www.npj.cz/sekce-rady-kvality-cr/ prof. Ing. Růžena Petříková, CSc. Tel.: 595 620 145 E-mail: r.petrikova@dtocz.cz www.dtocz.cz