KURIKULUM I Proměny a trendy v kurikulární realitě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení škol a školských zařízení
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Financování regionálního školství
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Bc. Lektorství cizích jazyků
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Odměňování pedagogických pracovníků
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Management pro vychovatele PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Bc. Lektorství cizích jazyků
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
ŠKOLSKÁ LEGISLATIVA PŘEDNÁŠKA Č.4 Mgr. Lenka Přikrylová.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Strategické a koncepční dokumenty resortu školství Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Obsah: 1. Školka – první výchovný program 2. První předškolní zařízení a jejich program 3. Mezník ve vývoji kurikulárních dokumentů 4. Reformní pojetí.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
9. Tvorba individuálního plánu
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
KURIKULUM PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ 1
Bc. Magdalena Zábranská
9. Tvorba individuálního plánu
Normativní financování vztahy a souvislosti
Pedagogický management 2005 J. Šťáva katedra pedagogiky tel
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

KURIKULUM I Proměny a trendy v kurikulární realitě 2012

Proměny a trendy v kurikulární realitě Obsah: Kurikulární politika státu (Koncepce výchovy a vzdělávání pro 21. století v ČR) ; Související strategické dokumenty; Související právní dokumenty; Změny v systému a formě kurikulárních dokumentů.

Proměny a trendy v kurikulární realitě 1. 5. 2004 - vstup ČR do EU Základní pojmy a principy: Čtyři svobody - pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu. Evropská dimenze v kurikulu a vzdělávání učitelů – výchova evropského občana; chápaní rozdílů, shodností; odpovědnost za budoucnost Evropy; sdílení společných hodnot; vzájemná tolerance, vstřícnost; kultivace vztahu k Evropě; flexibilita a mobilita pracovníků, uplatnění na mezinárodním trhu práce (Maastrichtská smlouva, čl.126) Zásadní změna v roce 1989; velké uvolnění – nic z bývalých kurikulárních dokumentů nebylo považováno za dobré

Proměny a trendy v kurikulární realitě Principy vzdělávací politiky: Subsidiarita (rozhodování probíhá na nejnižší možné úrovni). Participativnost (spoluúčast co nejširších partnerů). Spravedlivost. Školy mají velkou autonomii, která není vyvážena vysokou odpovědností; zřizovatelé, rodiče, děti, žáci, vysoké školy, odborná pracoviště (PPP, SPC…), výzkumná pracoviště; příležitost pro každého – rovnost příležitostí bez bariér (jazikových, etnických, kulturních, ekonomických…)

Proměny a trendy v kurikulární realitě Příležitosti: Využití vnitřního trhu EU Zahraniční investice Strukturální fondy Sociální a kulturní spolupráce Osobní mobilita Rizika: Harmonizace legislativy Imigrace Byrokracie Omezení státní suverenity Pracovní příležitosti; investice do firem; ve školství do ICT, výuky jazyků, enviromentální výchovy….; Legislativa ve školství je na národní úrovni – v každé zemi jiná; imigranti – levná pracovní síla; náklady na agendy v Bruselu…; Šengen. prostor

Proměny a trendy v kurikulární realitě Související strategické dokumenty: Zelená kniha, 1993 Bílá kniha EU, 1996; České vzdělávání a Evropa, 1999 Definuje 4 pilíře vzdělávání: - Učit se poznávat - Učit se jednat - Učit se žít společně - Učit se být Koncepce výchovy a vzdělávání pro 21. století v ČR a školská politika (Zelená kniha, Bílá kniha, dlouhodobé záměry ČR, krajů).

Proměny a trendy v kurikulární realitě Související strategické dokumenty: Bílá kniha ČR, 2000 Definuje 5 strategických cílů: Kvalita vzdělávání (důraz na evaluační prostředí) Spojení se sférou práce (vzdělávací obory) Druhá šance – celoživotní vzdělávání Jazyky Investice (do vzdělávání -% HDP) Koncepce výchovy a vzdělávání pro 21. století v ČR a školská politika (Zelená kniha, Bílá kniha, Dlouhodobé záměry vzdělávání v ČR, Dlouhodobé záměry krajů, měst a obcí). Základní právní dokumenty (např. Listina lidských práv a svobod, Úmluva o právech dítěte, Školský zákon, zákon o pedagogických pracovnicích, Vyhláška o mateřské škole, Pracovní řád pro učitele, …)

Proměny a trendy v kurikulární realitě Související strategické dokumenty: Lisabonská smlouva, 2000 Cílem vzdělávání je zvýšení konkurenceschopnosti: ICT ve vzdělávání Klíčové kompetence Profesionalizace vzdělávání učitelů Otevřené učení (zvýšení přitažlivosti) Jazykové vzdělávání (3 jazyky) Podpora mobilit a evropské spolupráce Připravuje se „Standard učitelské profese“; diskutují se atestace…

Proměny a trendy v kurikulární realitě Některé související právní dokumenty: ZÁKONY: 561/2004 Sb. školský zákon 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících 104/1991 Sb. Úmluva o právech dítěte 101/2000 Sb. zákon o ochraně osobních údajů 258/2000 Sb. zákon o ochraně veřejného zdraví 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu 563/1991 Sb. o účetnictví 499/2004 Sb. zákon o archivnictví a spisové službě Všechny předpisy v platném znění; Souvisí s právní subjektivitou škol a jejich finanční i vzdělávací autonomií.

Proměny a trendy v kurikulární realitě Některé související právní dokumenty: VYHLÁŠKY A DALŠÍ: 14/2005 Sb. o předškolním vzdělávání 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních Vyhláška č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků64/2005 Sb. o evidenci úrazů dětí, žáků a studentů Nařízení vlády o stanovení rozsahu přímé vyučovací povinnosti 106/2001 Sb. hygienické požadavky na zotavovací akce pro děti 107/2005 Sb. o školním stravování 364/2005 Sb. o vedení dokumentace škol

Proměny a trendy v kurikulární realitě Kurikulum české školy do r. 1989 Cíle byly vymezovány v politických dokumentech a nebyly transformovány do kategorie pedagogických cílů. Funkce školy byla příprava na život, práci a obranu socialistické společnosti. Obsah byl podřízen ideologii marxismu-leninismu. Účast na vyšších stupních vzdělávání byla často podmíněna loajalitou rodičů s politickým systémem.

Proměny a trendy v kurikulární realitě Kurikulum české školy do r. 1989 Podporovalo přípravu manipulovatelných a podřízených lidí, neohlížeje se na jejich očekávání, potence, přesvědčení, individuální orientaci a zájmy. Důsledky autoritativního, uniformního a žáky nedostatečně respektujícího kurikula se projevovaly ve formálnosti výuky a školního života vůbec, v celkovém klimatu školy, v malé motivovanosti žáků pro učební činnosti i v jejich průměrnosti. (Walterová, E.)

Proměny a trendy v kurikulární realitě Současné kurikulární dokumenty Dvoustupňový systém kurikulárních dokumentů Státní úroveň (NPV;RVP) Školní úroveň (ŠVP; TVP) Národní program vzdělávání formuluje požadavky na vzdělávání, které jsou platné v počátečním vzdělávání jako celku; Rámcové vzdělávací programy vymezují závazné rámce vzdělávání pro jeho jednotlivé etapy (pro předškolní, základní, a střední vzdělávání). RVP definují cíle vzdělávání

Proměny a trendy v kurikulární realitě Současné kurikulární dokumenty Školní vzdělávací program si vytváří každá škola podle zásad stanovených v příslušném RVP. Podle školních vzdělávacích programů (ŠVP) se uskutečňuje vzdělávání v jednotlivých školách.

Kontrolní otázky: Z jakých principů vychází vzdělávací politika státu? Které jsou zásadní strategické dokumenty ovlivňující vzdělávání v ČR? Které stěžejní zákony a vyhlášky ovlivňují fungování škol? Uveďte hlavní rozdíly v pojetí kurikula české školy před rokem 1989 a v současnosti?

Děkuji za pozornost