VY_52_INOVACE_66_Savci vod - učební text

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitalizace výuky Příjemce
Advertisements

Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
VZTAHY ORGANISMŮ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Potravní vztahy.
Potravní pyramida.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Savci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
SLADKOVODNÍ RYBY.
Savci – řád hlodavci (zástupci 2)
Život ve vodě Filip Bordovský.
Ekosystémy.
VODNÍ EKOSYSTÉMY V ČR přirozené: umělé: se stojatou vodou:
Savci – řád hlodavci (zástupci 2)
RYBNÍK JAKO CELEK.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém lesa a rybníka
Projevy života, třídění organismů
Přírodověda 4. ročník Ekosystém potoků a řek Živočichové OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov.
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_52_INOVACE_23_ryby TémaŽivočichové.
SPOLEČENSTVO RYBNÍKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_52_INOVACE_65_Ryby - učební text + kontrolní otázky Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_20_Ekologie a životní prostředí Téma: Mineralogie Číslo.
Jméno:. * Pstruh říční * Zelené řasy * Rak říční * Kapr obecný * Štika obecná * Skokan hnědý * Blatouch bahenní * Leknín bělostný * Kachna divoká rybník.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LES Téma: POZNÁVÁME PŘÍRODU Ročník: 6. Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
SPOLEČENSTVO VOD Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Živočichové u vody 3. ročník.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
VY_52_INOVACE_10_Hlodavci- kontrolní otázky
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Mokřady II. Život v mokřadech Autoři: Doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc.
Společenstva vod Živočichové
RYBÍ PÁSMA Mgr. Radka Macháňová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VY_52_INOVACE_53_Řasy – učební text
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Třída: Savci řád: HLODAVCI
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
VY_52_INOVACE_24_Buňka rostlinná a živočišná
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Ekosystém POTOK A ŘEKA.
SPOLEČENSTVO VOD Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE-22_Životní projevy- kontrolní otázky
Zoologie bezobratlých a obratlovců
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Poznávání vodních živočichů
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_66_Savci vod - učební text Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_52_INOVACE_66_Savci vod - učební text

Vodní savci: přizpůsobili se vodnímu prostředí Hlodavci: Hryzec vodní - 15cm, rostlinná strava, nory ve břehu, zásoby na zimu Ondatra pižmová - (zavlečená z Ameriky) 40 cm, plovací blány, zavírací ušní otvory, všežravá, buduje nory, kožešina odolná vodě - bizam Bobr evropský - 1m,přizpůsoben vodě - šupinatý ocas, staví hráze, živí se kůrou Kunovité: Vydra říční - inteligentní přizpůsobena vodě ocas = kormidlo, plovací blány, ……

Obr.1- HRYZEC VODNÍ

Obr.2- ONDATRA PIŽMOVÁ

Obr.3- BOBR EVROPSKÝ

Obr.4- VYDRA ŘÍČNÍ

EKOSYSTÉM RYBNÍKA: Umělý ekosystém potřebující zásah lidí, společenství organismů a prostředí rybníku Energie - Slunce Biologickou rovnováhu vytváří vztahy mezi společenstvy organizmů producenti - nejvíce v teplé prosvětlené vodě - řasy, sinice = fytoplankton plovoucí + rostliny kořenící konzumenti – býložravci - ryby, hlodavci, bezobratlí, měkkýši, zooplankton konzumenti - všežravci a masožravci - zooplankton, dravé ryby, bezobratlí, vydra, ptáci.. rozkladači - hromadí se na dně - měkkýši, kroužkovci, bezobratlí, bakterie uvolnění minerálů pro rostliny

Tekoucí vody Mění se rychlost proudu a prokysličení vody. Obr.5 Mění se rychlost proudu a prokysličení vody. S mohutností řek se tok zpomaluje a znečišťuje - hnojiva, průmysl, odpady, doprava, ropa.. Organismy se přizpůsobily a vytvořily ekosystémy pásem: - pstruhových lipanových parmových cejnových

Navaž potravní řetězec a zařaď potápníka, kapra, kachnu Obr.6

Obr.7

Zdroje obrázků: Obr. 1- http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Water.vole.arp.jpg Obr.2- http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ondatra_zibethicus_FWS.jpg Obr.3- http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Beaver_2.jpg Obr.4- http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fischotter_Lutra_lutra1.jpg Obr.5-7 učebnice: Ekologický přírodopis pro 9. ročník