Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RYBÍ PÁSMA Mgr. Radka Macháňová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RYBÍ PÁSMA Mgr. Radka Macháňová."— Transkript prezentace:

1 RYBÍ PÁSMA Mgr. Radka Macháňová

2 RYBÍ PÁSMA Rybí pásmo je úsek = část vodního toku charakterizované množstvím rozpuštěného kyslíku a množstvím vody v daném místě. Pásma jsou čtyři a jsou pojmenována podle druhů ryb, jejichž nároky jsou pro dané vodní stanoviště nejtypičtější.

3 PSTRUHOVÉ PÁSMO Vysokohorské toky a potoky, minimální břehová vegetace, tvar údolí typu V, mělká voda, vyznačuje se chladnou vodou a velkým množstvím kyslíku Charakteristické druhy: pstruh obecný, vranka obecná, mřenka a střevle.

4 pstruh obecný potoční vranka obecná

5 mřenka mramorovaná střevle potoční

6 LIPANOVÉ PÁSMO Přechodné pásmo, pomalejší tok řeky než v pstruhovém pásmu, hlubší voda, vyšší teplota, pořád nasycená voda kyslíkem, přechod koryta mezi typem V a U. Charakteristické druhy: lipan podhorní, mník jednovousý, štika a hlavatka.

7 lipan podhorní mník jednovousý

8 hlavatka štika obecná

9 PARMOVÉ PÁSMO Střední polohy (podhůří), širší koryto typu U, pískovité a štěrkovité dno, pomalý proud, celkem velké teplotní rozdíly v průběhu celého roku, v zimě více kyslíku, v létě opak. Charakteristické druhy: parma obecná, jelec tloušť.

10 parma obecná jelec tloušť

11 CEJNOVÉ PÁSMO Pomalu tekoucí vodní toky a stojaté vody, rybníky (jižní Čechy), jezera, rozmanitá vegetace, meandrující řeky, s písčitým dnem. Voda je v létě teplá, kalná a obsahuje málo kyslíku, v zimě naopak studená. Charakteristické druhy: cejn, cejnek a kapr obecný.

12 kapr obecný cejn obecný


Stáhnout ppt "RYBÍ PÁSMA Mgr. Radka Macháňová."

Podobné prezentace


Reklamy Google