Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Věta s podmětem, bez podmětu, větný ekvivalent Autor:
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici přísloví, rčení a pranostiky s příklady. Součástí jsou také cvičení, na kterých.
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Český jazyk Ročník: 5.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si s pomocí učitele a případně zápisu v sešitě zopakují,
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Řípová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
ANOTACE Žáci si s pomocí učitele a gramatického přehledu zopakují pravidla určování slovních druhů. Pak vybírají na interaktivní tabuli jednu ze tří vět.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Při vysvětlování nepoužívejte slova příbuzná!
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
ZÁJMENA (pronomina).
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici zájmen a jejich dělení. Žáci si hravou formou procvičí pravidla pro psaní zájmena.
Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Jméno autora: Mgr. Hana Bohá č ová Datum vytvo ř ení: Č íslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_CJL_1 Ro č ník: III. Č eský jazyk a literatura Vzd ě lávací.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Š ABLONA : ICT ČJ Č ÍSLOVKY 5.R. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_NJ_37.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rčení, pořekadlo, přísloví,
CO JE TO VESMÍR slovní druhy ohebné Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY V ymysli k obrázkům věty,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová KOMUNIKACE slovem písmem gestem dotekem.
rčení, sousloví, přísloví, pranostika
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr.Irena Fuksová DATUM VYTVOŘENÍ: leden 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová SLOVNÍ DRUHY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_CJ_55.
VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury.
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Nauka o významu slov Význam věcný (lexikální) – vyjadřuje, co slovo označuje; bývá vysvětlen ve slovníku (slovníkový) Hlemýžď = suchozemský plž s ulitou.
Rčení a přísloví VY_32_INOVACE_39_Rceni a prislovi
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Všestranné jazykové rozbory
Frazeologie a její užití
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
PŘÍSLOVEČNÉ SPŘEŽKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_47
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Přísloví VY_32_INOVACE_19
ČESKÝ JAZYK 4. ROČ. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_16
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_47
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Starověk a středověk v ústní tradici
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Zájmena.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_CJ_53

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Český jazyk Stupeň vzdělávání: 1. stupeň ZŠ Ročník: 5. Datum vytvoření: 30. 12. 2012 Anotace: pochopit, co jsou rčení, přísloví a pořekadla, skládání slovních spojení, vyjádření kresbou, pohybem Klíčová slova: kdo dřív přijde…, pozdě…, co můžeš udělat dnes…, jak se do lesa…, moudřejší večera…, neházej flintu…, atd. Autor: Mgr. Marta Papežová

Následující definice rčení, pořekadla a přísloví jsou určena pro vytištění a s dětmi musí být probrána před vlastní prací s interaktivní tabulí. Rčení neboli úsloví (také slovní obrat, fráze) - jsou obrazná ustálená spojení slov, kdy původní význam nevnímáme doslova, ale jen obrazně (např. mlátit prázdnou slámu, být jako kůl v plotě,...). Mají za úkol pobavit, oživit jazykový projev. Jsou tvořena částmi vět nebo slovními spojeními, můžeme je časovat. Jsou produktem lidové fantazie. Pořekadlo je tvořeno jedním nebo více slovy, vyjadřuje určitý názor, ale nemůžeme ho časovat (např. chyba lávky, v ústech med, v srdci jed) Přísloví je ustálený stylizovaný výrok, jenž obsahuje obecně platné zásady nebo zkušenosti mravoučné povahy. Je vyjádřením lidové moudrosti. Pro snadnější zapamatování se často rýmuje. Nikdy není znám autor. Smyslem přísloví je morální ponaučení, výstraha či pokárání. Přísloví jsou tvořena celými větami (např. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

Úkol: Spoj následující části vět a vytvoř tak celá přísloví. Vysvětli, co znamenají. břehy mele. Bez práce až se ucho utrhne. Kdo jinému jámu kopá, nežli holub na střeše. Lepší vrabec v hrsti nejsou koláče. Komu se nelení, Jak se do lesa volá, hůl si vždycky najde. Tichá voda až se ucho utrhne. Kdo chce psa bít, sám do ní padá. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, tak se z lesa ozývá.

2. Úkol: spoj rozházená rčení (zelená) a pořekadla (žlutá). kdo dřív přijde, jako husa klasu chyba kam vítr, ráno dočkej času moudřejší večera lávky v ústech med, já nic, ten dřív mele co můžeš udělat dnes, v srdci jed já muzikant tam plášť neodkládej na zítřek

Ostatní se ho snaží uhodnout. 3. Úkol: pohybová hra – každý žák (vybraní žáci) si vybere z dané nabídky přísloví, pořekadlo nebo rčení a předvedou jej pantomimicky. Ostatní se ho snaží uhodnout. 4. Úkol: výtvarné vyjádření – každý žák si vybere z dané nabídky přísloví, pořekadlo nebo rčení a vyjádří jej kresbou. Slovní popisky (bubliny u úst) jsou povoleny. Po vytvoření výstavy ze vzniklých prací opět děti hádají, o co se konkrétně jedná.

Zdroje: vlastní