Práce, hledání zaměstnání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Pracovněprávní vztahy v organizaci
B) Nabídková funkce.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Digitální učební materiál
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Potřeby lidí 2.hodina.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Personální management
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Mechanismus hospodářské koordinace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
EURES – vaše práce v Evropě
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Výrobní faktory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Celkový a mezní produkt
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
A) Determinanty poptávky po produktech a službách
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Lidský pracovní výkon a činitelé jej ovlivňující
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Zaměstnanci v podniku 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Ekonomika – základní pojmy.
Digitální učební materiál
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výrobní faktory CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Výrobní činitelé v podniku
Nezaměstnanost VY_32_INOVACE_44_894
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
ZAMĚSTNANOST.
Trh a jeho fungování, zaměstnání, podnikání 1 – Trh
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Práce, hledání zaměstnání

Práce a pracovní síla Práce je účelná a cílevědomá lidská činnost jejímž prostřednictvím jsou přeměňovány přírodní látky na statky, které jsou schopny uspokojovat lidské potřeby, nebo činnost, spojená s poskytováním služeb. Je základním výrobním faktorem (bez práce nejsou koláče).

Práce a pracovní síla Vykonávat práci je schopen člověk, který má takové fyzické a duševní vlastnosti, které potřebuje k produkci statků a služeb. Úroveň těchto předpokladů je označována jako lidský kapitál. Jeho hodnota roste se vzdělaností a praktickou připraveností, což vyjadřujeme pojmem kvalifikace.

Práce a pracovní síla Kvalifikace je způsobilost člověka pro výkon určité práce, která se získává vzděláváním, praktickou průpravou a je dána osobními předpoklady každého jedince. K uplatnění kvalifikace je nezbytný zájem ze strany potencionálního zaměstnavatele. To je dáno jeho potřebou. I zde platí tržní mechanismus – nabídka a poptávka.

Hledání zaměstnání Potencionální zaměstnanec má řadu možností, jak najít uplatnění odpovídající jeho kvalifikaci a jeho představám. Je to například: rodinná tradice – dle pracovního uplatnění jednoho z rodičů, bývá silným motivem už pro získávání kvalifikace zejména u některých profesí znalost budoucího pracoviště například z krátkodobých brigád a obdobné pracovní činnost využití informace o volné pracovní pozici od kamaráda nebo rodinného příslušníka využití inzerátů (např. spravnykrok, aprace, jobs atd./ využití služeb státní instituce – úřadu práce