Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Význam vody pro člověka
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Rostliny našich rybníků 4.ročník
Voda a její okolí.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
podmínka života na Zemi
Čistička odpadních vod
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Základní vzdělání - 2. stupeň
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Voda a vzduch = základ života
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI611 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Hydrosféra Filip Bordovský.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Přírodověda.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Identifikátor materiálu: EU
Člověk a jeho svět 4. ročník
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
RZ RZ v ní životVznikl v ní život Koloběh vodyKoloběh vody „obnovitelná“látka Kolem řekKolem řek vznikaly osady a města Civilizace.
VODA.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Ochrana.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Voda Mgr. Helena Roubalová
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_18_Hmyz Téma: Hmyz
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_13_Ekosystém_louka_rostliny.
Digitální učební materiál
Ekosystém rybník Rostliny
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_18_Zuby
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VY_32_INOVACE_19_VODA_význam vody (opakování)
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Bez vody by nebyl život na Zemi
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka
Vodstvo České republiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_32_INOVACE_19_Voda pro život
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_03_Les_stromy
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí Téma: Ekosystémy Datum tvorby: prosinec 2012 Číslo projektu: OP VK 1.4 70839921

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Anotace: Učební materiál slouží k výkladu látky o vodě v rámci tématu ekosystém rybníka a řeky. Ve výkladové části se žáci seznámí s koloběhem vody, s rozlišováním vodních toků a útvarů, s důležitostí vody pro život. Získají informace o znečišťování vody a budou jim vysvětleny rozdíly mezi úpravnou vody a čistírnou odpadních vod. V rámci výuky žáci navštíví místní úpravnu pitné vody. Druhá část obsahuje testové otázky související s výkladovou částí. Na tento výukový materiál navazuje pracovní list. Druh učebního materiálu: Prezentace Stupeň a typ vzdělání: základní vzdělávání žáků s LMP, II.stupeň Cílová skupina: 11 – 12 let

Vypařování vody z oceánů, vodních toků a nádrží Vzniknou vodní páry a drobounké kapičky v oblacích Prší nebo sněží Část vody zůstane na povrchu a znovu se vypaří Část vody se vsákne do půdy a doplňuje zásoby podzemní vody A tato voda vystupuje na povrch ve formě pramenů Nebo zásobuje vodní toky

Vodní toky a útvary

vodní nádrž (přehrada) Vodu dělíme na: stojatou: tekoucí: rybník prameny jezero vodní nádrž (přehrada) řeka potok

Bez vody se nedá žít Voda poskytuje vláhu pro rostliny. Voda poskytuje životní prostředí pro některá zvířata. Voda je nezbytná pro všechny živočichy. Voda je nezbytně důležitá i pro člověka Člověk potřebuje vodu v domácnosti na praní, vaření a umývání. Voda je potřeba v dílnách a v továrnách, potřebují ji zemědělci.

Znečišťování vody Největším nebezpečím je znečišťování vody odpadními vodami a odpadky. Ke znečišťování podzemních vod dochází nasáknutím olejů a chemikálií do půdy. Velkým nebezpečím jsou lodní havárie na moři.

X Čistírna odpadních vod Úpravna pitné vody Odpadní voda je přiváděna kanalizací Voda se vyčistí od nečistot a nebezpečných bakterií Odstranění hrubých nečistot Lapák písku zachytí písek Přes čerpací stanice teče do vodojemů Odpadní voda se rozdělí na 3 části Pak potrubím do kohoutku Surový kal, který se dále zpracovává Mechanicky vyčištěná voda, která se vypouští Lehké usazeniny, které se skladují a spalují

Vodní toky a útvary dělíme na: Stojaté a tekoucí Čisté a špinavé Odpadní a přírodní

Do stojatých vod řadíme: Pramen, řeka, potok Rybník, jezero, vodní nádrž Rybník, jezero, pramen

Do tekoucích vod řadíme: Pramen, řeka, potok Rybník, jezero, vodní nádrž Rybník, jezero, pramen

Voda je důležitá pro: Není důležitá Je důležitá pro lidi a zvířata. Všechny- lidi, zvířata i rostliny

K největšímu znečištění vody dochází: Vypouštěním odpadních vod Vyhazováním odpadků do moře Výfukovými plyny

V úpravně vody dochází: K ochucování pitné vody K čištění odpadních vod K úpravě pitné vody

V čistírně odpadních vod dochází: K ochucování pitné vody K úpravě pitné vody K čištění odpadních vod

VÝBORNĚ

Použité zdroje: ŠKODA, E. Přírodopis pro I. stupeň základní školy praktické. 5.vyd.Praha: 2010, Parta. ISBN 978-80-7320-111-1. Kapitola 26, s. 64 - 65 BEZ. wikipedie.cz [online]. [cit. 28.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Watercycleczechhigh.jpg KUBEŠ, Zdeněk. wikipedie.cz [online]. [cit. 28.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Poho%C5%99sk%C3%BD-potok-57.jpg YAPO. wikipedie.cz [online]. [cit. 28.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Volynka-Riverhead.JPG MAYER, Daniel. wikipedie.cz [online]. [cit. 28.12.2012]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Grand_Tetons11.jpg/220px-Grand_Tetons11.jpg PODZEMNÍK. wikipedie.cz [online]. [cit. 28.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ve%C4%BEk%C3%A9_Hincovo_pleso,_vysok%C3%A9_Tatry.JPG MORAVEC, Hynek. wikipedie.cz [online]. [cit. 28.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Slapy_prehrada_7179.JPG