Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_291 Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Telecí maso Charakteristika, význam droj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 17.6.2018
Obsah Charakteristika telecího masa Složení telecího masa Význam telecího masa ve výživě
Telecí maso
Charakteristika a dělení telecího masa. Charakteristika telecího masa. Obrázek č. 1 Telecí maso je maso z telat mladých kusů tura domácího. Má velmi jemnou chuť, vůní po mléce, je měkké konzistence. Obsahuje velké množství vody rychle podléhá zkáze. Je to maso libové a lehce stravitelné, vhodné na diety. Nejkvalitnější je maso z telat okolo hmotnosti 60 kg. Barva masa je jemně růžová na povrchu našedlá. U starších telat kvalita masa záleží na kvalitě pastviny.
Složení telecího masa Voda 69 - 77% Bílkoviny 19 - 22% Tuky 1 - 10% Sacharidy – 0,3% Vitamíny - A, B1, B2 ML - Na, K, Ca, Fe
Význam ve výživě Je důležitým zdrojem plnohodnotných bílkovin Je bohaté na železo a vitamin B1, B2 Důležitá součást zdravotních diet Obsahuje málo tuku
Otázky Charakterizujte telecí maso? Jaké telecí maso je nejkvalitnější? Jaké je složení telecího masa? Jaký má význam hovězí maso ve výživě?