Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Advertisements

Hudební písňová forma Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_04_HUDEBNÍ PÍSŇOVÁ FORMA.
 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
Bedřich Smetana 19.století – ROMANTIZMUS Český národní skladatel.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3421 NázevWolfgang Amadeus Mozart Téma hodinyŽivot a dílo W. A.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_28_Jevištní hudební formy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_12_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Hudební kultura v Čechách v době romantismu (Bedřich Smetana) -žáci.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_12:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 20. století ve vážné.
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Skupiny hudebních nástrojů
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
OPAKOVÁNÍ(KŘÍŽOVKA), MUZIKÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název učiva: BEDŘICH SMETANA
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Anotace Prezentace seznámí žáky se vznikem a vývojem melodramu a scénické hudby. Dozvědí se, kteří čeští hudební skladatelé se o rozvoj této oblasti umění.
SLOVNÍ DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Písemné sčítání a odčítání do milionu
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
EU_12_sada1_19_Inf_Excel_1_Šeb
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/12 
OLOMOUCKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
AUTOR: Lenka Šilhánková
Antonín Dvořák Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní společenstva - lesy
PODOBNOST TROJÚHELNÍKŮ
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Lidová muzika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
KRAJ VYSOČINA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vyjmenovaná slova po M - homonyma
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Ekologie a ochrana přírody
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Procvičování skloňování podstatných jmen rodu mužského
Základní společenstva – skály a hory
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Česká hymna a její tvůrci
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PŘÍVLASTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Wolfgang Amadeus Mozart
Neživá příroda - vzduch
Jednotky hmotnosti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
3/4 takt 3. ročník.
Transkript prezentace:

Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne 25. ledna 2012 Odpilotováno dne 23. února 2012 ve třídě VI.B Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Hudební výchova Tematický okruh Hudební nauka Téma Hudba a slovo Klíčová slova melodram, scénická hudba, J. A. Benda, Z. Fibich, J. Suk

Hudba a slovo Hudba a slovo se spolu spojují odedávna – hudba se zpívá slovy: Melodram – vznikl asi v 18. století Jiří Antonín Benda (1722 – 1795) začal psát melodramy jako jeden z prvních českých skladatelů nejproslulejší scénický melodram Ariadna na Naxu (slova herců se střídají s mezihrami orchestru) jeho melodramy obdivoval i Mozart – v 19. století začaly se komponovat melodramy, v nichž zní hudba současně se slovem podoba buď koncertní (většinou klavír a recitace), nebo scénická (celovečerní dramata doprovázená orchestrem)

Hudba a slovo V oboru scénických melodramů vynikl Zdeněk Fibich (21. 12. 1850 – 15. 10. 1900) současník Antonína Dvořáka byl kapelníkem Prozatímního divadla, později dramaturgem opery Národního divadla vrcholem tvorby je trilogie Hippodamie (tři velké na sebe navazující divadelní melodramy) další dílo: - další melodramy (Vodník, Štědrý den – podle Kytice) - opery (Nevěsta Messinská, Bouře, Šárka) - symfonické básně (nejslavnější je Poem) Melodramy se komponují dodnes často se k recitaci také improvizuje (jde o vyjádření nálady nebo děje).

Hudba a slovo Scénická hudba (hudba, která se hraje v průběhu divadelního představení předehry, mezihry, hudební vsuvky) Josef Suk (4. 1. 1874 – 29. 5. 1935) začal hrát na housle a skládat už jako malý kluk studoval na pražské konzervatoři byl žákem Antonína Dvořáka jako houslista – člen slavného Českého kvarteta vzal si za ženu Dvořákovu dceru Otylku (zemřela však již v r. 1905) dílo: - hudba k dramatické pohádce J. Zeyera Radúz a Mahulena (později z ní vytvořil čtyřvětou suitu Pohádka) - Serenáda pro smyčce (složil již v 18 letech) - pochod V nový život - smuteční symfonie Asrael (na paměť A. Dvořáka a Otylky) jeho vnukem a pravnukem A. Dvořáka je dnešní český houslista stejného jména Josef Suk

Hudba a slovo Odpovězte na otázky: Co je to melodram? Kdo byl jedním z prvních českých skladatelů melodramů? Jaký jeho melodram byl nejproslulejší? Jak se od sebe lišily první melodramy od těch pozdějších z 19. století? Jaké dvě podoby mohou melodramy mít? Kdo z českých skladatelů vynikal v oboru scénických melodramů? Co o něm víš? Jakou podobu mohou mít melodramy v dnešní době? Co je scénická hudba? Kdo z českých skladatelů byl známým tvůrcem scénické hudby

Mgr. Renáta Jehličková 25. ledna 2012 Určeno pro 6.ročník ANOTACE Výklad Seznámení s hudebními formami, v nichž je s hudbou spojeno slovo (melodram, scénická hudba) Seznámení s nejvýznamnějšími autory těchto hudebních forem Praktické činnosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si nových informací z učiva

Použité zdroje Texty z vlastních zdrojů. Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace.