Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Advertisements

Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/7_KRAJE V ČR Téma: Praha, Středočeský kraj.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména konkrétní a abstraktní Název sady: Český.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Velká písmena Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.7 Mnohovýznamová slova Název sady: Český jazyk a literatura 3.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Popis Název sady: VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.7 Pověst Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Zuzana Chloubová Název: VY_32_INOVACE_08 _ ČJ_Vlastní jména.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pověst 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ přístavek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
ALOIS JIRÁSEK - spisovatel *1851 v Hronově (₸1930 v Praze)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_12.1.3
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
TÉMA: Legenda o svatém Václavu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_12.1.3
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_20_07_Karel IV.
Staré pověsti české Alois Jirásek
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Vznik česky psané literatury
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Téma (název prezentace)
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Naše nejstarší dějiny v pověstech
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DUM - Digitální Učební Materiál
Staré pověsti české Alois Jirásek
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_43_Alois Jirásek
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Žáci se seznámí se Středočeským krajem
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ AUTOŘI
STARÉ POVĚSTI ČESKÉ.
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Člověk a jeho svět 3. ročník
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová
Transkript prezentace:

Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.8 Pověst 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen žákům 6. ročníku. Je zaměřen na práci s textem a místopisné určení některých národních pověstí (A. Jirásek, Staré pověsti české). Obsahuje animace.

Nejznámější české pověsti Kde se odehrávaly?

Opakujeme: Co už víme o pověstech? 1. Pověst je vyprávění o dávných časech, ale nevyskytují se v něm nadpřirozené bytosti vyprávění o dávných časech, někdy se v něm vyskytují nadpřirozené bytosti 2. Pověst se vztahuje k určitému místu, osobě, časovému úseku vztahuje k vymyšlenému místu, čas není určen 3. V řeckých pověstech je vyprávění založeno na existenci bohů se bohové vůbec nevyskytují 4. O nejstarších pověstech z našich zemí se dovídáme z Dalimilovy kroniky z Kosmovy kroniky Opakujeme: Co už víme o pověstech?

Nejznámější zpracování českých pověstí najdeme v knize: Alois Jirásek, Staré pověsti české

Přečtěte si několik ukázek z knihy Staré pověsti české. Poznejte pověst. Doplňte vynechané jméno nebo název místa: 1. Tu vojvoda Čech ukázal na vysokou horu, jež se před nimi modrala nad širým, rovinatým krajem, a děl: „Podejděme pod tuto horu, jež slove Říp. Vojvodové a starší rodu ohledali půdu vůkol a znamenali, že jest úrodná. 2. Jak se rozednilo, viděli v těch stranách černavé mraky pod zářícím nebem, to dým nemírného ohně, jejž vojvoda s čeledí svou zapálil. V těch místech Lech také zůstal a hned počal hrad stavěti, jejž velikými valy osypali a od toho kouření prý Kouřim nazvali. 3. Té studánce Jezerka říkali, hradu pak, že stál na vysoké skále, Vyšehrad. Hrad ten byl pak slavným a posvátným po všem českém plemeni a pověst o něm šla i do sousedních plemen a dál až do končin cizího jazyka. Na ten hrad slavně uvedli Kroka… --- ------ --------

5. Ctirad se zastavil a všichni naslouchali v úžasu. 4. Sem jednou zavedla sestru Kazi, jež přijela na kročitém koni z Kazína ji navštívit… 5. Ctirad se zastavil a všichni naslouchali v úžasu. Nářek zněl opodál za skálou, pak náhle zmlkl… …pod dubem ležela dívka jménem Šárka provazem ke kmeni přivázaná. Zamlkla, zmožena voláním, žalem, a hlavu měla pochýlenu. Vlasy zpola rozpuštěné splývaly jí k ramenům, přes něž jí visel na řemeni lovecký roh… 6. Tlačiliť se všichni k věži Staroměstské radnice, kdež byl ten div divoucí, nový orloj, o němž šly takové řeči… 7. I krojem se různili. Nejnápadnější byly na něm žlutý roh a žluté nebo rudé kolo soukenné, jejž musili na plášti nositi. Žili v ponížení a jen ve svém Židovském Městě… ------ ----- ------------ ---------

„Všem nepřátelům země české hlavy dolů!“ 8. Starobylý ten dům stál na Skalce na konci Dobytčího trhu, v nároží proti klášteru Na Slovanech…. … a když se Faust ještě bránil, vyrazil s ním ven, a ne dveřmi, ale přímo stropem… 9. Když naše vlast bude nejvíce sklíčena, přitrhnou od Blaníka svatováclavští rytíři na pomoc a sám svatý dědic české země je povede. A tu jak pojede po Karlově mostě, zakopne jeho brůna (bělouš) a vyrýpne kopytem z kamení Bruncvíkův meč. Toho se svatý Václav chopí a v tuhé seči pak jím nad hlavou zatočí a zvolá. „Všem nepřátelům země české hlavy dolů!“ Tak se stane a bude svatý pokoj v naší vlasti. ----- ------- ------- ---------- ------

Řešení: 1. O Čechovi 2. O Čechovi 3. O Krokovi a jeho dcerách 4. O Bivoji 5. Dívčí válka 6. Staroměstský orloj 7. Ze Židovského Města 8. Faustův dům 9. O Bruncvíkovi Staroměstský orloj Řešení:

Přiřaďte pověst k místům, kde se příběh odehrává: O Čechovi O Přemyslovi Dívčí válka Faustův dům Staroměstský orloj O Křesomyslu a Horymírovi O Bivoji Staroměstské náměstí Pražský hrad Divoká Šárka Stadice Vyšehrad Karlův most Blaník Říp Vltava Neumětely Karlovo náměstí Staroměstské náměstí Karlův most

Řešení: O Čechovi O Přemyslovi Dívčí válka Faustův dům Staroměstský orloj O Křesomyslu a Horymírovi O Bivoji Divoká Šárka Stadice Pražský hrad Vyšehrad Karlův most Blaník Říp Vltava Neumětely Karlovo náměstí Staroměstské náměstí Divoká Šárka Stadice Vyšehrad Karlův most Blaník Říp Neumětely Karlovo náměstí Staroměstské náměstí

Na následujícím snímku si prohlédněte mapu Prahy a připomeňte si místa, kde se odehrávaly některé známé české pověsti. Přiřaďte pověsti k místům.

Praha Divoká Šárka Pražský hrad Staroměstské náměstí 1 2 6 3 4 5 4. Karlovo náměstí 5. Vyšehrad 6. Karlův most

Kutná Hora - Kutnohorští havíři Blaník – Blaničtí rytíři Stadice – O Přemyslovi Poděbrady – Kutnohorští havíři Říp – O Čechovi Kouřim – O Čechovi (Lech) Chodsko, Plzeň, Klatovy – Boží soud (Jan Sladký Kozina) Růžový palouček – Růžový palouček (o J. Á. Komenském) Neumětely (O Horymírovi) Přemysl Oráč Ukaž na mapě České republiky místa, kde se odehrávaly některé známé pověsti:

Řešení: 1.Kutná Hora 2.Blaník 3.Stadice 4.Poděbrady 3 5 4 6 8 1 9 P 2 Chodsko K 5.Říp 6.Kouřim 7.Chodsko, Plzeň, Klatovy 8.Růžový palouček 9.Neumětely Řešení:

Zdroje: JIRÁSEK, Alois. Staré pověsti české. Praha: Albatros, 1970, ISBN NEUVEDENO www.office.microsoft.com Obrázky z galerie Klipart KUBIIK. wikipedia [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8C%C3%A1sti_Prahy CAROIG. Wikipedia [online]. [cit. 22.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czechia_-_outline_map.svg Zdroje: