Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.1.7 Velká písmena Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.1.7 Velká písmena Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.1.7 Velká písmena Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen žákům 6. ročníku. Podává základní poučení pro psaní velkých písmen, rozlišování jmen obecných a vlastních. Obsahuje animace.

2 Jména obecná a vlastní

3  Podstatná jména obecná  Neoznačují jednu určitou osobu, zvíře, věc. Označují je obecně: řeka, časopis, obec, muž…  Obecná jména píšeme s malým počátečním písmenem.  Podstatná jména vlastní  Označují jednu určitou osobu, zvíře, věc: Alena, Nováková, Punťa, Vltava, Rakousko, Vánoce…  Vlastní jména píšeme s velkým počátečním písmenem.

4  JSOU JEDNOSLOVNÁ např. Sadská, Anglie, Mars…  SKLÁDAJÍ SE Z NĚKOLIKA SLOV např. Kostelní Lhota, Velká Británie…  Úlohu vlastních jmen mohou mít i názvy, které se skládají ze jmen obecných, např. oceán, tichý→ Tichý oceán  V několikaslovném vlastním názvu utvořeném ze jmen obecných píšeme začáteční velké písmeno jen u prvního slova (Tichý oceán)  Pokud je součástí i vlastní jméno nebo vlastní název, ponecháme v něm velké počáteční písmeno, např. Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy  V názvech obsahujících slovo náměstí, ulice, most, moře, záliv, ostrov, poloostrov, oceán píšeme s velkým písmenem jen rozlišující přívlastek ( Atlantský oceán, oceán Atlantský)  Jestliže jméno ulice, domu, restaurace apod. začíná předložkou, píše se s velkým začátečním písmenem nejen předložka, ale i slovo následující po předložce ( restaurace Na Hrázi)

5  O prázdninách jsme navštívili (r)okytnici (v) (o)rlických (h)orách. Minulý týden jsme zhlédli film (p)iráti (z) (k)aribiku. Studenti (s)tředních (š)kol vyjeli na (z)ávody v atletice. V létě jsme podnikli v (k)rkonoších túru na (s)něžku. Odebíráme (l)idové (n)oviny. Říká se, že (f)rancouzi jsou neobyčejně přátelští. Seznámili jsme se s (ú)stavou (č)eské (r)epubliky. Babička bydlí v (u)lici (n)a (b)ojišti v (s)adské.

6  O prázdninách jsme navštívili Rokytnici v Orlických horách. Minulý týden jsme zhlédli film Piráti z Karibiku. Studenti středních škol vyjeli na závody v atletice. V létě jsme podnikli v Krkonoších túru na Sněžku. Odebíráme Lidové noviny. Říká se, že Francouzi jsou neobyčejně přátelští. Seznámili jsme se s Ústavou České republiky. Babička bydlí v ulici Na Bojišti v Sadské.

7 ŘekaObecStátJméno

8 ŘekaObecStátJméno KongoKolínKambodžaKarolína BerounkaBrnoBulharskoBěla NilNymburkNorskoNikola ParanáPoříčanyPortorikoPetr DunajDobroviceDánskoDaniel

9  ulice Dr. Sokola  Jesemany  pramen Sadky .. .... .... .... .... .... .... .... .... .... .... .... .... .... .... Např.

10  ulice Dr. Sokola  Jesemany  pramen Sadky  ulice Husova  Hálkova ulice  Husínek  ulice Na Lávkách  Riegrova ulice  ulice Za Kinem  muzeum  Městské muzeum v Sadské  Městský úřad v Sadské  supermarket Norma  náměstí Palackého  Palackého náměstí  socha sv. Gottharda  restaurace Husarka  Základní škola v Sadské

11  KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 6. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN 80-7238-206-3.  www.office.microsoft.com  AUTOR NEUVEDEN. Oficiální web města Sadská [online]. [cit. 26.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.mesto-sadska.cz/historie  Obrázky z galerie Klipart


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.1.7 Velká písmena Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google