spor o vedoucí roli ve výchově Gražyna Mendecka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rodina.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Individuální výchovný plán
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Sociální kontrola Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Občanská výchova 7. ročník
Konflikt sociálních rolí
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
ŽIVOT VE ŠKOLE - I VE ŠKOLE S PRAVIDLY
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Rodina jako vzor a příklad
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Rodina Petr Machala. Co se vám vybaví při vyslovení slova – rodina?
Model transkulturní péče
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Výchova k občanství RODINA
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Rodina a typologie rodin
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
N EGATIVNÍ DŮSLEDKY REFOREM A UČITEL Stanislav Štech PedF Univerzity Karlovy.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Pedagogické disciplíny
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Pedagogika a psychologie
Syndrom rizikového chování v dospívání
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Škola základ občanského života
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

spor o vedoucí roli ve výchově Gražyna Mendecka Rodiče nebo učitel spor o vedoucí roli ve výchově Gražyna Mendecka vypracovala: Martina Biolková

Rodiče - učí dítě jazyku, světu kultury a hodnot vzorem pro dítě, ovlivňují jeho chování vlivem prvenství cítí se zodpovědní za výsledky výchovy svých dětí privilegovaná pozice omezená, když je dítě svěřeno do péče jiným dospělým dítě si oblíbí opatrovníky a podléhá jejich vlivům

Rodiče nebo učitel Učitel – společenské pověření k edukaci a výchově mládeže škola x rodina

Učitel nejen vzdělává a hodnotí pokroky žáka docenit x pokořit motivovat x znechucovat provokovat x uklidňovat podpořit x zesměšnit zastrašit x pocit bezpečí

Učitel ekonomické reformy vysoká nezaměstnanost nižší počty žáků školy bojují o přežití učitelé se bojí o práci a jsou stresováni pokles učitelské autority značný nárůst negativních společenských jevů (krádeže, loupeže, mobing, děti pod vlivem alkoholu a drog, chození za školu a opisování)

DISKUZE! KDO ZA TO MŮŽE??? RODIČE - očekávají od učitelů plnění svědomité a viditelné výchovné úlohy, i když sami způsobili značný pokles autority UČITELÉ – vysvětlení, že jsou přetíženi didaktikou a nemají čas na výchovnou práci a zastávají názor, že rodiče mají dost prostředků a možností své děti vychovat

Odpověď ??? najdeme v knize americké psycholožky : Judith Harrisové : „The Nurture Assumption. Why Children Turn Out the Way They Do“ rodiče nehrají příliš významnou úlohu ve výchově mladé generace podstatou výchovy je socializace jednotlivce a….

Pozice učitele učitel s charisma se může stát vůdcem skupiny i přesto že není jejím členem stačí vliv na několik významných osob každý den je v kontaktu se skupinou žáků zná jejich jazyk, skupinové normy, lídry, úlohy jednotlivců zná formy nátlaku, rituály, důvody vyloučení ze skupiny

Pozice učitele je to tedy učitel ne rodič, který má dostatečné možnosti, aby se stal vůdcem skupiny žáků, a tímto způsobem zvětšil sílu svého výchovného působení zaujímá dostatečně silnou pozici v životě dítěte, aby se stal lídrem mezi dospělými, kteří vychovávají mladou generaci

Prostor pro diskuzi

Prostor pro diskuzi kdo má vedoucí roli ve výchově dítěte??? co mají učit rodiče a co učitelé ??? jaké pravomoci ve výuce a výchově má učitel v dnešní době ??? proč si myslíte, že došlo k poklesu autority učitelů??? kdo je zodpovědný za nárůst negativních společenských jevů??? setkali jste se vy sami někdy s pozicí učitele, jak bylo popsáno zde???

Děkuji za pozornost