DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 13 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Potraviny a výživa Tematický okruh: Zásady správné výživy a způsoby stravování Téma: Diferencovaná strava 2. Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Marcela Königová Datum tvorby: 05.07.2012 Anotace: Prezentace seznamuje žáky se zásadami diferencované stravy 2. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor kuchař, číšník do předmětu „Potraviny a výživa“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
Diferencované stravování 2.
obsah Výživa dětí a mladistvých Jednotlivá období
Výživa dětí a mladistvých Správný způsob stravování je důležitý ve všech obdobích dětského života ! Vyšší přísun - bílkovin vitamínů minerálních látek (vápník)
JEDNOTLIVÁ OBDOBÍ Období kojení – Mateřské mléko Od šesti měsíců pestrá strava Batolata – 1. - 3. roky Pestrá a pravidelná strava Méně soli Spíše bílé maso
Jednotlivá období Předškolní věk – 3. – 6. let Přibližuje se stravě dospělých Dostatek ovoce, zeleniny, převládá bílé maso Školní věk – 6. – 15. let 6. – 10. let – výživa chlapců i děvčat je stejná 11. – 15. let – výživa se diferencuje Důležité je rozvržení jídla a dostatek tělesné aktivity
Pozor ! Jednotlivá období Postpubertální období – Dokončuje se stavba těla Diferencuje se podle pracovního zařazení Pozor ! na osvojení si nesprávných návyků – anorexie bulimie různé směry ve výživě
zdroje Šebelová, Marie. Potraviny a výživa. Praha: nakladatelství Parta, 2002. ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: http://office.microsoft.com, Galerie Office, 05.07.2012