Proxy server a Firewall

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNĚ A ZDRAVĚ DO ŽIVOTA - rozvoj kompetencí v základním a středním vzdělávání Realizace – Určeno: ZŠ, SŠ, SVČ/DDM.
Advertisements

Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Informace fyzických a právnických osob na Portálu veřejné správy Ing. Pavel Tesař, projektový manažer odbor eGovernmentu
Knihovny – zdroj informací OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1802_ŽIVOTNÍ P. Téma: Pojem F. G._ Životní pojištění Číslo projektu:
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Globální adresace na Internetu Vazební síťové prostředky (uzly) Směrování Adresný plán.
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
IP adresace (IPv4) Velikost a určení IP adresy I. Epocha (dělení na třídy) II. Epocha (zavedení masky) Speciální adresy Příklady a řešení IP adres Souhrn.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_031.ICT.34 Tvorba webových stránek – úvod do CSS.
HTML HyperText Markup Language Je to značkovací jazyk používaný na tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými odkazy. Je hlavním z.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV16 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_14_Internet1 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE ČÍSLO.
Slohová cvičení Administrativní útvary Zpracujte pozvánku na školní akademii, ples, sportovní den… Nezapomeňte na uvedení pořádající organizace, názvu.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_228 AutorMgr. Romana Rybiařová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet komunikace.
Centrum na podporu integrace cizinců
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Tutoriál ~ eKnihy Stahování
Komunikační strategie ČIŽP
Síťové Protokoly.
Internet.
Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Portál knihoven
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Komunikační model TCP/IP
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Dobrá praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
TŘI PROJEKTY V JEDNOM.
Jednočipové počítače – aplikace I2C sběrnice
Komunikace a interakce
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Mikroprocesor.
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
Stránkování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Obec Pstruží pro občany
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Hypertext Markup Language
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
Centralizované rozvojové projekty 2017
Remote login.
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Přednášky z Distribuovaných systémů
PŘEDZKOUŠKOVÁ PREZENTACE
Informace pro vycházející žáky a jejich rodiče
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

Proxy server a Firewall

Proxy server je důležitý počítačový program, který plní funkci komunikačního prostředníka mezi klientem a cílovým serverem. Proxy server překládá požadavky klienta vůči serveru, přebírá jeho odpověď, kterou zdárně doručuje zpět klientovi. V praxi to může vypadat např. tak, že klient vyšle svůj požadavek na cílový server pro zobrazení dané webové stránky a proxy server jí následně zkontroluje, zda její obsah nemá u sebe v cache neboli vyrovnávací paměti, a buď pošle klientovi zpět svou již z minula staženou kopii, nebo přímo aktuální stránku z Internetu. Díky tomu, že proxy server si sám v tichosti ukládá tzv. kopie hojně navštěvovaných webových stránek, tak pomáhá zlepšit výkon samotných stránek.

Firewall  je síťové zařízení, které slouží k řízení a zabezpečení síťového provozu mezi sítěmi s různou úrovní důvěryhodnosti a zabezpečení. Zjednodušeně se dá říct, že slouží jako kontrolní bod, který definuje pravidla pro komunikaci mezi sítěmi, které od sebe odděluje. Tato pravidla historicky vždy zahrnovala identifikaci zdroje a cíle dat (zdrojovou a cílovou IP adresu) a zdrojový a cílový port, což je však pro dnešní firewally už poměrně nedostatečné – modernější firewally se opírají přinejmenším o informace o stavu spojení, znalost kontrolovaných protokolů.