Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Periodická tabulka prvků
Advertisements

Historie periodické soustavy prvků
Periodická tabulka prvků
Periodická soustava prvků
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice,
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Chemie anorganická a organická Periodická tabulka
Periodická soustava prvků 1
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Šablona III/2 číslo materiálu 393 Jméno autora Mgr. Alena Krejčíková
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Hrátky s periodickou soustavou prvků
Úvod do anorganické chemie
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_181.
Periodická soustava prvků
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o periodické tabulce prvků (PSP) Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák.
Atomy, molekuly LC.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_47.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Znázorňování orbitalů
CHEMICKÉ PRVKY RZ
Periodická soustava prvků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
PSP- periodická soustava prvků
Stavba elektronového obalu atomu prvku a poloha prvku v periodické tabulce prvků prvky jsou seřazeny do skupin a period podle rostoucí Ar – původně atomové.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Elektronová konfigurace a periodická soustava prvků Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/2 Šablona:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_12 Název materiáluPeriodická.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Autor: Stejskalová Hana
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Historie periodické soustavy prvků
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Název vzdělávacího materiálu Železo
Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin
Název vzdělávacího materiálu Jevy o hustotě látek
Periodická soustava - PSP
Název vzdělávacího materiálu Mysli ve fyzice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Periodická soustava prvků
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název vzdělávacího materiálu Je stejná gravitace na zemi i na měsíci?
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Periodická soustava prvků (PSP)
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblast Člověk a příroda Předmět Chemie Téma Chemické prvky Určeno pro 8. ročník Archivační kód VY_52_INOVACE_100 Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků 1.10.2011 Ing. Lenka Božková

Periodická soustava prvků http://www.labo.cz/mft/pt.htm

Charakteristika Periodická soustava prvků neboli Mendělejevova tabulka prvků je uspořádání všech prvků, které se vyskytují v přírodě, nebo byly člověkem vyrobeny. Prvky jsou zde uspořádány podle vzrůstajících protonových čísel a podobných vlastností do 7 řádků (period) a 18 respektive 16 sloupců (skupin) PERIODICKÝ ZÁKON: vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich atomových hmotností (dnes protonových čísel) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Periodicky_zakon.svg

Skupiny prvků I.A Alkalické kovy( ne H) II.A Kovy alkalických zemin(ne Be, Mg) III.A Triely IV.A tetrely V.A Pentely VI.A Chalkogeny VII.A Halogeny VIII.A Vzácné plyny VIII.B Triáda železa Lehké platinové kovy (Ru,Rh,Pd) Těžké platinové kovy (Os,Ir,Pt) Mnemotechnické pomůcky jak si zapamatovat prvky ve skupině: Osmák Standa se teprve poučil. Fanda cloumal brilantně Ilonou.

Historie V roce 1869 ji sestavil Dmitrij Ivanovič Mendělejev z tehdy 63 známých prvků Prvky seřadil podle vzrůstající hmotnosti a podobných vlastností Předpověděl, že budou v budoucnu další prvky objeveny a na ty vynechal volná místa ( Ga, Ge, Sc,…). Toto se opravdu potvrdilo. 1913 Henry Moseley seřadil prvky podle protonových čísel

Současnost Tabulka obsahuje 118 známých prvků, 94 prvků se vyskytuje v přírodě a zbylé byly připraveny uměle Prvky pod sebou mají podobné vlastnosti Prvky na řádku mají stejný počet vrstev v obalu (max. 7) Názvy a značky prvků jsou z latiny

D. I. Mendělejev 1834-1907 15 sourozenců Po studiích se stal profesorem chemie na univerzitě v Petrohradě Tabulku poprvé publikoval v časopise Ruské chemické společnosti v roce 1869. Posléze ji doplnil. V roce 1893 se stal ředitelem úřadu měr a vah

Dále studoval původ ropy Nobelovu cenu v roce 1906 nezískal o jeden hlas 101. prvek - Mendelevium http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Medeleeff_by_repin.jpg

Bez usilovné pracovitosti není ani talentů ani géniů. (D.I. Mendělejev) Bez usilovné pracovitosti není ani talentů ani géniů.

Anotace Formát výukového materiálu v digitální podobě Power Point 2007 (.pptx) Obsah vzdělávacího materiálu Výklad učitele, popis Rozsah vzdělávacího materiálu Počet obrazovek 10 Způsob práce žáků Spolupráce s vyučujícím, výklad vyučujícího Další poznámky autora -