školitelka: doc. Ing. arch. Milena Hauserová, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Studijní program Stavební inženýrství
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Co má obsahovat prezentace
Metodologie historického výzkumu volného času
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Centrum nových strategií muzejní prezentace =
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
1 Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Představení výzkumného projektu CZ / /0203 POSTAVENÍ.
Workshop SFDP - Telč 2008 Fotogrammetrická dokumentace historických objektů - společná výuka pracovišť dvou fakult ČVUT Ing. Jindřich Hodač, Ph.D. Telč,
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Zám ě r diplomové práce Aplikace metody benchmarkingu v podnikovém prostředí Petr Ondrejka.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Téma : Veřejná podpora Úvodní prezentace Ing. Ondřej Miffek Ostrava,
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Případová studie Seminář 2014.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Přehledová studie soustřeďuje původně rozptýlené informace do jednoho zdroje zhušťuje a sumarizuje existující informace interpretuje (vysvětluje) existující.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Interiéry knihoven a jejich vliv na psychiku čtenáře Jitka Dofková.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Manuscriptorium Evropská digitální knihovna historických fondů.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Marketingový plán podniku
Obhajoba bakalářské práce
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Vzor individuální prezentace
Styly začátku 20. století VY_32_INOVACE_46_937
Pedagogika jako vědecká disciplína
Komplexní systém hodnocení
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Funkcionalismus VY_32_INOVACE_46_938
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Studium dějin měst v Evropě, pojmosloví
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
Transkript prezentace:

školitelka: doc. Ing. arch. Milena Hauserová, CSc. REKONSTRUKCE A NOVÉ REALIZACE V HISTORICKÝCH ČÁSTECH PRAHY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ V KONTEXTU DOBOVÝCH ÚVAH O PAMÁTKOVÉ PÉČI Mgr. Jan Uhlík, MBA 15114 Ústav památkové péče školitelka: doc. Ing. arch. Milena Hauserová, CSc.

Výzkum v rámci disertační práce se na pozadí dobových diskusí o náplni a novém směřování péče o památky zabývá problematikou obnovy historických částí Prahy (Staré a Nové Město pražské, Malá Strana, Hradčany, Josefov a Vyšehrad) a nových realizací v nich v období cca 1890 – 1918, tak jak se odrážela v projektech (ať již realizovaných či nerealizovaných) vybraných architektů té doby.

Cíle výzkumu I Rozšířit a doplnit stávající kusé znalosti o vzájemném ovlivňování aktuálních myšlenek a názorů v oblasti teorie památkové péče a realizační praxe v metropoli.

Cíle výzkumu II Klíčové otázky: jaké přístupy převládaly u aktérů jednotlivých projektů z hlediska chápání/respektování obecných památkových hodnot? existoval u nich v chápání/respektování těchto hodnot v průběhu sledovaného období nějaký posun? Pokud ano, jaký? Čím byl vyvolán? jaká byla návaznost v chápání těchto hodnot a jeho posunu v čase na pronikání zahraničních teoretických koncepcí péče o památky? jak se lišila situace v Praze od situace v menších českých městech (komparativní exkurz do vztahu centrum – periferie) dnešní trendy a přístupy v péči o kulturní dědictví vs. sledované období: v čem je pro naše dnešní uvažování přínosná znalost situace na přelomu 19. a 20. století?

Metodika studium veškeré dostupné literatury a průzkum relevantních archivních fondů analýza vlivu aktuálních myšlenek a názorů v oblasti teorie památkové péče na realizační praxi reprezentovanou jednotlivými kauzami a identifikaci zpětného dopadu praktických zkušeností na podobu teorie oboru (TĚŽIŠTĚ PRÁCE) nástroj: referenční hodnotový model pro analýzu subjekto-objektových vztahů v oblasti památkové péče ve vlastním umělecko-historickém výzkumu využití tradičních metod i aktuálních přístupů interdisciplinárních oborů

Prameny a literatura (kritické zhodnocení) I Archiv architektury Národního technického muzea Archiv hlavního města Prahy Archiv Klubu Za starou Prahu Archiv Pražského hradu Národní archiv Oddělení dokumentace ÚDU AV ČR

Prameny a literatura (kritické zhodnocení) II B. Literatura K dispozici jsou pouze studie a stati zabývající se z různých úhlů pohledu jednotlivými projekty, komplexnější pohled chybí. 1. Periodika Der Architekt Architektonický obzor Bohemia Styl Věstník Klubu Za starou Prahu Volné směry Zprávy komise pro soupis stavebních, uměleckých a historických památek král. hlav. města Prahy Zprávy Spolku architektů a inženýrů v království Českém

Prameny a literatura (kritické zhodnocení) III 2. Práce o architektuře přelomu 19. a 20. století (výběr) LUKEŠ, Zdeněk. Architektura secese v Čechách 1896–1914. In: Dějiny českého výtvarného umění (IV/1) 1890/1938. SVOBODA, Jan E., Zdeněk LUKEŠ a Ester HAVLOVÁ. Praha 1891 – 1918 (Kapitoly o architektuře velkoměsta). ŠVÁCHA, Rostislav. Od moderny k funkcionalismu. jednotlivé díly Uměleckých památek Prahy + texty zabývající se soudobými urbanistickými koncepcemi PROBLÉM: Až na výjimky chybí pro architekty působící v českých zemích v druhé polovině 19. století a na počátku 20. století kvalitní monografické studie.

Prameny a literatura (kritické zhodnocení) IV 3. Práce věnované problematice památkové péče (výběr) RUSKIN, John. The Seven Lamps of Architecture. RIEGL, Alois. Moderní památková péče. DEHIO, Georg Gottfried. Ochrana a zachování památek. WIRTH, Zdeněk. Zachování a ochrana historických a uměleckých památek – Vývoj otázky v XIX. století. DVOŘÁK, Max. Katechismus památkové péče. HLOBIL, Ivo. Na základech konzervativní teorie české památkové péče. JOKILEHTO, Jukka. A History of Architectural Conservation. MASON, Randall. Assessing Values in Conservation Planning: Methodological Issues and Choices. GLENDINNING, Miles. The Conservation Movement: A History of Architectural Preservation. PROBLÉM: Chybí systematičtější dialog o teoretických otázkách oboru a jeho hodnotovém ukotvení.

Pracovní hypotéza lze předpokládat, že k ovlivňování realizační praxe soudobými idejemi památkové péče docházelo obecně ve větší míře, než se dnes soudí lze též předpokládat, že existovalo i zpětné ovlivňování podoby teorie oboru stavební praxí a nově se vynořujícími urbanistickými koncepcemi, toto ovlivňování ale mělo živelnější, hůře uchopitelnou podobu

Dosavadní výsledky pokračuje průzkum archivních fondů a studium literatury byl vytvořen referenční hodnotový model pro analýzu subjekto-objektových vztahů v oblasti památkové péče model je ověřován na dílčích výstupech, které zahrnují jak jeho teoretickou, tak i praktickou (aplikační) stránku na základě studia archivních materiálů a literatury byly vytipovány vhodné kauzy/projekty pro následnou detailní analýzu

Závěr dosavadní bádání rozkrylo velkou šíři zkoumané problematiky, což vyžaduje výraznou orientaci na kvalitativní stránku výzkumu (pečlivý výběr reprezentativních kauz/projektů a jejich hlubší rozbor) dílčí výsledky získané využitím nově vytvořeného hodnotového modelu potvrzují jeho funkčnost a vhodnost pro zamýšlené účely další výzkum se zaměří zejména na získání materiálů potřebných k analýze jednotlivých vytipovaných kauz/projektů zároveň začne příprava úvodní části disertační práce věnované diskusi zásadních dobových teoretických koncepcí památkové péče ovlivňujících dění v Praze na přelomu 19. a 20. století

DĚKUJI ZA POZORNOST