VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
M O N O S A C H A R I DY.
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA Informace o výsledcích kampaně v letech
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
Možnosti solidifikace nebezpečného odpadu z průmyslu
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Sloučeniny v organismech
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Franchise Days Prague 2012, , Corinthia Hotel Prague Farmářské potraviny v kamenných prodejnách.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Zpracování ocelárenských odprašků metodou stabilizace/solidifikace
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Potraviny rostlinného původu
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Regionální potravina a novinky v legislativě
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin projekt NAZV QF Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Oddělení potravinářského.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
9/27/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: POTRAVINY A ZDRAVÍ Vedoucí priority: ING. JAN DRBOHLAV, CSc. Kaiserštejnský palác, Malostranské.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Vliv Improvacu na kvalitu vepřového masa Cesty vedoucí k dosažení rentabilního chovu prasat Národní výstava hospodářských zvířat a hospodářské techniky.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin
České Budějovice, červen 2016
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Žofínské fórum Potraviny, kvalita, soběstačnost
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Zakladatelský projekt pilařského a dřevozpracujícího provozu
Škrob a výrobky ze škrobu
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Výroba dezertních hmot 1
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Buňka  organismy Látkové složení.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
? LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ (N323003)
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Vejce Vejce – pouze slepičí
Aplikovaná elektronika
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017 Výzkum – druhá fáze testování dvojí kvality výrobků na společném trhu EU VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017

Realizace projektu porovnání vlastností vybraných potravin původem z CZ, SK, AT, DE a HU za účelem zhodnocení jejich shodnosti resp. rozdílnosti zaměření testování primárně na privátní značky obchodních řetězců výrobky se stejným marketingovým záměrem s důrazem na dostupnost daného výrobku na trhu ČS pod privátní značkou obchodního řetězce, tj. dostupnost ekvivalentu daného výrobku na trhu

Realizace projektu zadavatel: Ministerstvo zemědělství zpracovatel: Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha vedoucí projektu: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. koordinátor: Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. administrátor: Ing. Magdaléna Hrubá Komisionální výběr výrobků, zasedání komise 31. 8. 2017 Laboratoře VŠCHT Praha a Laboratoře EUROFINS CZ, s.r.o. Senzorický panel VŠCHT Praha, preferenční pořadová zkouška Komisionální posouzení výrobků, zasedání komise 25. 9. 2017

Výběr výrobků a výsledky 1. jednání komise 31. 8. 2017  21 výrobků se stejným marketingovým záměrem 2. jednání komise 25. 9. 2017 11 výrobků označeno za odlišné 3 výrobky označeny za mírně odlišné 7 výrobků označeno za stejné uvedený poměr nepředstavuje obecný výskyt výrobků dvojí kvality na trhu ČR

Marketingový záměr přihlašovatel/vlastník značky značka a grafické provedení výrobek a jeho prezentace deklarované složení výrobku výživové hodnoty výrobku senzorické vlastnosti fyzikálně-chemické zkoušení dostupnost ekvivalentu výrobku na příslušném trhu

Billa Clever kečup VÝROBKY TVOŘÍ SKUPINY CZ SK AT výrobky CZ, SK, AT rozdílné receptury s různým obsahem základních složek včetně použitých konzervačních látek výrobky odlišné v senzorickém hodnocení preference pro výrobek z AT ve srovnání s výrobkem z SK Kyselina benzoová [mg/kg] Kyselina sorbová [mg/kg] Suma kyseliny sorbové a benzoové [mg/kg] Refraktometrická sušina vnesená rajčatovou surovinou [%] Sacharosa [g/kg] Glukosa [g/kg] Fruktosa [g/kg] CZ <20 546 6,7 104,5 22,4 27,7 SK 600 7,1 18,3 74,7 54,8 AT 897 8,6 118,9 37,1 41,0 CZ AT

Billa Clever špagety VÝROBKY TVOŘÍ SKUPINY CZ, SK AT k výrobě těstovin použita odlišná základní surovina CZ a SK  z běžné pšenice AT  z tvrdé pšenice senzorické hodnocení  preference pro AT výrobek CZ AT AT CZ

Kaufland ledový čaj citrón VÝROBKY TVOŘÍ SKUPINY CZ, SK DE odlišné deklarované zastoupení a pořadí uvedených složek odlišná deklarovaná výživová hodnota DE senzoricky mírně odlišné od CZ a SK Sacharidy (g) z toho cukry (g) Sůl (g) CZ 7,5 0,02 SK DE 6,9 0,05 CZ DE

Lidl Freshona ananas plátky VÝROBKY TVOŘÍ SKUPINY CZ, SK, HU AT, DE odlišné složení výrobků AT a DE  dle deklarace nakládané v ananasové šťávě CZ, SK, HU  dle deklarace nakládané v cukerném sirupu deklarované výživové hodnoty výrobků  rozdílné odlišné senzorické vlastnosti CZ DE Energetická hodnota (kJ/kcal) Sacharidy (g) z toho cukry (g) CZ 352/83 19,4 17,8 SK AT 257/61 13,8 12,5 DE HU

Lidl Freshona pasírovaná rajčata VÝROBKY TVOŘÍ SKUPINY CZ SK, AT, DE, HU odlišné deklarované výživové hodnoty a odlišné senzorické vlastnosti rozdílnost senzorických vlastností – pravděpodobně z důvodu variability vstupní suroviny CZ AT Refraktometrická sušina vnesená rajčatovou surovinou [%] CZ 7,4 AT 8,1

Penny kečup různé složení výrobku a výživové hodnoty VÝROBKY TVOŘÍ SKUPINY CZ, HU DE různé složení výrobku a výživové hodnoty CZ a HU  shodné deklarované složení a výživové hodnoty DE  odlišné deklarované složení a i výživové hodnoty Energetická hodnota (kJ/kcal) Tuky (g) z toho nasycené MK (g) Sacharidy (g) z toho cukry (g) Bílkoviny (g) Sůl (g) CZ 370/87 20,6 11,3 1,0 1,93 DE 470/111 0,2 < 0,1 23,4 20,7 1,7 2,62 HU CZ DE Refraktometrická sušina vnesená rajčatovou surovinou [%] CZ 7,7 DE 8,7 HU 7,4

Globus korrekt Pizza salámová VÝROBKY TVOŘÍ SKUPINY CZ DE výrobky se liší deklarovaným složením, výživovými hodnotami i senzorickými vlastnostmi jako příklad rozdílného složení: DE  sýry EIDAM a MOZZARELLA 16 % CZ  analog sýra 11,4 % Energetická hodnota (kJ/kcal) Tuky (g) z toho nasycené MK (g) Sacharidy (g) z toho cukry (g) Bílkoviny (g) Sůl (g) CZ 1080/258 8,7 3,9 36,0 5,6 7,8 1,5 DE 1143/272 11 4,9 32 6,1 10 1,2 CZ DE

Globus korrekt Pomerančová limonáda VÝROBKY TVOŘÍ SKUPINY CZ DE Globus korrekt Pomerančová limonáda výrobky odlišné  deklarovaným složením, výživovými hodnotami, senzorickými vlastnostmi hlavní rozdíl  použití v CZ sladidel, jablečné šťávy  použití v DE rozdíl v použitém ovocném podílu, pomerančové šťávy CZ DE Energetická hodnota (kJ/kcal) Sacharidy (g) z toho cukry (g) CZ 4/1 < 0,5 DE 148/35 8,4

Děkuji za pozornost V případě dotazů k uvedenému výzkumu se prosím obracejte výhradně na Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství tiskove@mze.cz