Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Tvarosloví 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_03_ Odchylné tvary některých podstatných.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice Název sady: Český jazyk a literatura.
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Slovní.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k opakování probraného učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Přívlastek II VY_32_INOVACE_03-28 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Název školy : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF Autor : Jaroslav Bezděk, 2012 – 12 – 01 Název : VY_32_INOVACE_05_Český jazyk Téma : Skloňování.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Přívlastek PK P! vše, co rozvíjí podstatné jméno je přívlastek
Český jazyk – Slovní druhy
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Rozvíjející větné členy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_238_ČJ2
Anotace: prezentace slouží k procvičování mluvnických kategorií
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_01_ČESKÝ JAZYK
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Podstatná jména pomnožná hromadná a látková
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Větné členy.
PŘÍVLASTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C50Čj6_Přívlastek
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_05
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ
Předmět VY_32_INOVACE_03-24 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_16_Přívlastek shodný a neshodný Autor Chňoupková Martina

PŘÍVLASTEK Mgr. Martina Chňoupková

Přívlastek PŘÍVLASTEK SHODNÝ PŘÍVLASTEK NESHODNÝ Patří mezi rozvíjející větné členy. Rozvíjí podstatné jméno. Ptáme se na něj otázkami: jaký, který, čí Přívlastek dělíme na: shodný a neshodný postupně rozvíjející a několikanásobný těsný a volný PŘÍVLASTEK SHODNÝ s podstatným jménem se shoduje v pádě, čísle a rodě př.: o zlém čaroději (6.p.,j.č., muž. r.) stojí většinou před řídícím podstatným jménem PŘÍVLASTEK NESHODNÝ s podstatným jménem se NEshoduje v pádě, čísle nebo rodě př.: mísa ze skla 1.p., č.j., žen. r. 2.p., č.j., stř. r. stojí většinou za řídícím podstatným jménem

Naše babička uvařila borůvkové knedlíky s Tvarohem. Nejprve si určíme větné členy, které umíme: Po, Př, Pt Naše babička uvařila borůvkové knedlíky s tvarohem. Naše babička uvařila borůvkové knedlíky s Tvarohem.

Naše babička uvařila borůvkové knedlíky s tvarohem. Větné členy, které nám zbyly jsou přívlastky. A jak to poznáme? 1. Zkusíme se na ně zeptat: Jaká babička? Odpověď: NAŠE Jaké knedlíky? Odpověď: BORŮVKOVÉ, S TVAROHEM Všechny uvedené větné členy (přívlastky) závisí na podstatném jméně.

Určili jsme si přívlastky Určili jsme si přívlastky. Musíme zjistit zda se jedná o přívlastky shodné nebo neshodné. naše babička borůvkové knedlíky knedlíky s tvarohem 1. Přívlastek stojí před podst. jm. a shoduje se s ním v pádě, čísle a rodě. (Pks) 2. Přívlastek stojí před podst. jm. a shoduje se s ním v pádě, čísle a rodě. (Pks) 3. Přívlastek stojí za podst. jm. a neshoduje se s ním v pádě a čísle. (Pkn)

Vytvořte ke každému obrázku dvě slovní spojení: a) s Pks B) s pkn př. řešení: krásný pes pes od sousedů Obrázky: viz klipart MS Office

Vyhledejte přívlastek shodný: K obědu jsme dnes měli vařené brambory s masovou směsí. Tomáškovi jsme včera koupili teplákovou soupravu. Zázvorová limonáda mi moc chutná, proto si ji dávám každý den. V zoologické zahradě chovají koně převalského. Můj otec pracuje jako hasič z povolání. Malá miminka často pláčou a mnohdy nevíme, jaký má jejich nářek důvod. Mísa ze dřeva je nerozbitná. Manžel mi koupil k narozeninám černou mikinu. Pojedeme na nákup do blízkého obchodu. Svatební cesta se zamilovaným novomanželům opravdu vydařila.

Rozlište pkn a pks: kapr obecný nádoba z plastu namáhavá túra moje matka srdíčko z lásky román Babička mátový čaj látková plena klíč ze železa železná košile plyšová hračka bílé prostěradlo Pks Pkn

Nahraďte přívlastky shodné neshodnými a naopak (pokud je to možné): dřevěná soška svetr z vlny zelený kaktus skleněná tabulka zábradlí ze železa opera Dalibor mísa z keramiky krásná dívka desky z papíru látkový drak soška ze dřeva vlněný svetr nelze tabulka ze skla želené zábradlí keramická mísa papírové desky drak z látky

PŘÍVLASTEK (SHRNUTÍ) zkratka PK rozvíjející větný člen závisí na podstatném jméně, blíže ho určuje ptáme se otázkami jaký, který, čí a řídícím podstatným jménem holý, rozvitý, několikanásobný - shodný, neshodný

Učebnice strany 115,116, cvičení 1-3. Procvičení: Učebnice strany 115,116, cvičení 1-3.

použitá literatura: GREPL, Miroslav. Příruční mluvnice češtiny. [kolektiv autorů] ; Praha : Lidové noviny, 1996. STYBLÍK, V. a kol. Český jazyk pro 7. ročník ZŠ, SPN