Občanské právo procesní

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanské právo procesní
Advertisements

Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014.
Přezkoumání správních rozhodnutí soudem. Správní soudnictví, Ústavní soud.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
Zákon o svobodném přístupu k informacím Zákon o svobodném přístupu k informacím Porada s řediteli krajských škol a školských zařízení 11. dubna 2012.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
N AŘÍZENÍ O EVROPSKÉM PLATEBNÍM ROZKAZU (EPR) Prezentace 2016.
OPRAVNÉ PROSTŘEDKY V CIVILNÍM ŘÍZENÍ. Opravné prostředky obecně účelem opravných prostředků je zabránit existenci nesprávných soudních rozhodnutí.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Zkušenosti s uplatňováním nového občanského zákoníku v oblasti nájemního bydlení Mgr. Lenka Veselá, advokátka Sdružení nájemníků ČR.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Zdeněk Brabec DATUM VYTVOŘENÍ: únor 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_9. ročník VZDĚLÁVACÍ.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaSoustava.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Zahájení a průběh správního řízení
Téma 3: Dovolená a překážky v práci, srážky ze mzdy.
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
, Písek SPRÁVNÍ PRÁVO 1.
Pojem přeměna obchodní společnosti
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Název vzdělávacího materiálu
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Název vzdělávacího materiálu
Občanské soudní řízení I.
Název vzdělávacího materiálu
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Subjekty řízení, řízení u soudu I. stupně
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Správní právo procesní
Řádné opravné prostředky
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Obecné výklady o důkazech
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Soutěsky civilního procesu
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Občanské soudní řízení
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
České a československé právní dějiny
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Rodinné právo – vybrané otázky
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Občanské soudní řízení II.
Systém soudnictví Právní ochrana.
Občanské soudní řízení I.
Řádné opravné prostředky
Matriční úřad.
Občanské soudní řízení I.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

Občanské právo procesní

Občanské právo procesní slouží k ochraně práv přiznaných právem hmotným hlavním předpisem je Občanský soudní řád 2 druhy řízení sporné a nesporné sporné – zahajuje se zpravidla na návrh účastníka, opravuje již porušené právo nesporné – může být zahájeno na návrh, nebo i z moci úřední, preventivně upravuje právní vztahy zvláštní řízení je řízení vykonávací - exekuce

Struktura soudů 1.Okresní soud (v Praze je to Obvodní soud, v Brně Městský soud), 2.Krajský soud (v Praze je to Městský soud) 3. Vrchní soud (Praha, Olomouc) 4. Nejvyšší soud (Brno) Ústavní soud – mimo soustavu soudů

Řízení řízení se v prvním stupni vede zpravidla u Okresního soudu, řízení v obchodních věcech u Krajského soudu účastníci řízení se nazývají žalobce a žalovaný (u sporu) a musí mít právní osobnost a být svéprávní pokud není účastník svéprávný, musí být zastoupen zákonným zástupcem nebo opatrovníkem

řízení se zahajuje (většinou) dnem, kdy žalobce podá žalobu u příslušného soudu, příslušným soudem je soud nacházející se v okrese, kde má žalovaný bydliště (PO sídlo), případně kde se nachází nemovitost o kterou se vede spor v žalobce má povinnost tvrzení a důkazní – tj. v žalobě (případně dalších podáních) musí uvést všechny rozhodné skutečnosti, odůvodnit a také je dokázat (listinou, výslechem svědků) žalobě je možno uvést také žalobní petit, tj. formulace jak má soud rozhodnout soud se zabývá pouze navrhnutými důkazy, je tedy v zájmu žalobce i žalovaného vše řádně objasnit a prokázat

koncentrace řízení – aby řízení netrvalo déle než je nezbytně nutné, účastnící jsou povinni všechna tvrzení a důkazy doložit do konce 1. jednání. v případě nesporného řízení důkazy navrhuje i obstarává soud soud s vždy snaží spor nejprve vyřešit smírem v průběhu řízení je možní žalobu měnit nutná aktivita v průběhu řízení, pokud se účastník bez omluvy nedostaví k jednání, má se za to že nárok uznal a soud rozhodne v jeho neprospěch soud na základě dokazování vydá rozhodnutí, který obsahuje výrok, tj. rozhodnutí o žalobním návrhu a nákladech řízení,odůvodnění a poučení o možnostech odvolání rozsudek se doručuje do vlastních rukou

v případě nesouhlasu a rozhodnutím, lze podat odvoláním k nadřízenému soudu (pro okresní soud je to soud krajský, pro krajský soud, soud vrchní) pokud se účastnící neodvolají, rozhodnutí nabude právní moci – bude vykonatelné vykonatelné rozhodnutí – povinný musí plnit, pokud neplní, lze podat k soudu návrh na vykonání rozhodnutí

odvolání odvolání lze podat pouze v přesně stanovené lhůtě tj. od 15 dnů od doručení odvolání v odvolání je třeba uvést proti kterému výroku je odvolání podáno a tuto skutečnost odůvodnit v odvolacím řízení nelze uvádět nová tvrzení (kromě těch co nebylo možné dříve použít) a navrhovat nové důkazy, proto je nutné vše uvést již v průběhu prvního řízení odvolací soud může rozhodnutí změnit, potvrdit, nebo zrušit a vrátit soudu prvního stupně

Vykonávací řízení Pokud nedojde k dobrovolnému plnění na základě rozhodnutí soudu Vykonávací řízení vede soud nebo exekutor Soud-levnější, méně efektivní, Exekutor- riziko úhrady nákladů, efektivnější

Způsoby exekuce Srážky ze mzdy Přikázání pohledávky z účtu Dražba movitých či nemovitých věcí

Zvláštní řízení Některá řízení byla v důsledku změn v občanském právu hmotném (NOZ) vyčleněna z OSŘ do samostatného zákona č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních Účastníkem řízení je navrhovatel a a) ten, o jehož právech nebo povinnostech má být v řízení jednáno b) ten, kterého zákon za účastníka označuje

a) o podpůrných opatřeních a ve věcech svéprávnosti, b) ve věcech nezvěstnosti a smrti, c) o přivolení k zásahu do integrity, d) ve věcech přípustnosti převzetí nebo držení v ústavech, e) o některých otázkách týkajících se právnických osob a svěřenského fondu, f) o pozůstalosti, g) o úschovách, h) o umoření listin, i) ve věcech kapitálového trhu, j) o předběžném souhlasu s provedením šetření ve věcech ochrany hospodářské soutěže,

k) o nahrazení souhlasu zástupce samosprávné komory k seznámení se s obsahem listin, l) o plnění povinností z předběžného opatření Evropského soudu pro lidská práva, m) ve věcech voleb zaměstnanců, n) o soudním prodeji zástavy, o) o zákazu výkonu práv spojených s účastnickými cennými papíry, p) ve věcech manželských a partnerských, q) ve věci ochrany proti domácímu násilí, r) o určení a popření rodičovství, s) ve věcech osvojení, t) ve věcech péče soudu o nezletilé, u) v některých věcech výkonu rozhodnutí.