SUBJEKTY, NÁSTROJE, DRUHY A CÍLE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Hospodářská politika státu
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
Soustava veřejných rozpočtů II.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Česká národní banka.
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Monetární (měnová) politika
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_20_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní rozpočet.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Soustava veřejných rozpočtů
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Fiskální politika Pavel Seknička.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příjmy a výdaje SR.
Rozpočtová a fiskální politika
Peníze a měnová politika
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Hospodářská politika státu
Úvod do finanční vědy a financí
Hospodářská politika VY_32_INOVACE_40_815
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Úvod do finanční vědy a financí
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Rozpočtová a fiskální politika
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Hospodářská politika Jakub Axman, IV. E,
Rozpočtová a fiskální politika
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

SUBJEKTY, NÁSTROJE, DRUHY A CÍLE HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA SUBJEKTY, NÁSTROJE, DRUHY A CÍLE

SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Parlament ČR - Poslanecká sněmovna a Senát Je nejvyšší ……………… orgán, to znamená, že projednává a ………………… zákony Kolik členů má PS? Kolik máme senátorů? Kdo musí zákon ještě podepsat? Kde je zákon zveřejněn?

SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Parlament ČR - Poslanecká sněmovna a Senát Je nejvyšší zákonodárný orgán, to znamená, že projednává a schvaluje zákony Kolik máme senátorů? 81 Kdo musí zákon ještě podepsat? Prezident ČR Kde je zákon zveřejněn? Ve Sbírce zákonů ČR

SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Vláda ČR Tvoří ji jednotliví ……………….., kteří mají na starosti svůj rezort. Jmenujte příklady ministerstev? Vláda je nejvyšší ………….. orgán. Tvoří hospodářskou politiku Navrhuje zákony

SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Vláda ČR Tvoří ji jednotliví ministři, kteří mají na starosti svůj rezort. Jmenujte příklady ministerstev? MŠMT, MPSV, MF Vláda je nejvyšší výkonný orgán. Tvoří hospodářskou politiku Navrhuje zákony

SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČNB – centrální banka ČR Řídí se Ústavou ČR Zajišťuje stabilitu měny Reguluje množství peněz na trhu „hlídá inflaci“

SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Krajské a obecní úřady Zabezpečují místní rozvoj – Program rozvoje na čtyřleté období Aplikují hospodářskou politiku státu na konkrétním území kraje, obce Co znamená slovo aplikují? POUŽÍVAJÍ

SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Hospodářská komora ČR = dobrovolné sdružení podnikatelů poskytuje poradenství podnikatelům podílí se na tvorbě ekonomických zákonů

SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Rada hospodářské a sociální dohody – tripartia = společný orgán zástupců odborů, vlády a podnikatelů. Projednává zákony a předpisy, které se týkají podnikání a zaměstnanosti Co to je sociální smír? SMÍR MEZI ZAMĚSTNAVATELI A ZAMĚSTNANCI Kdo projednává a navrhuje zvýšení minimální mzdy? TRIPARTITA

NÁSTROJE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY PŘÍMÉ - přikazují, zakazují Zákony Sankce – vysvětlete tento pojem. POSTIHY Které zákony se v ČR nejčastěji mění? DAŇOVÉ ZÁKONY např. od 1.1.2013 DPH 21 % a 15 %.

NÁSTROJE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY NEPŘÍMÉ Daně Dotace Sociální dávky Úrokové míry Vyberte si jeden pojem a uveďte příklad z praxe – komu stát pomáhá?

CÍLE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 1. ZAJIŠTĚNÍ STABILITY EKONOMIKY VYROVNANÁ PLATEBNÍ BILANCE STÁTU – JE TO BILANCE PLATEB DO ZAHRANIČÍ A PŘÍJMŮ ZE ZAHRANIČÍ, PASIVNÍ ZATĚŽUJE STÁT UDRŽENÍ /ZVÝŠENÍ/ STAU ZÁSOB ZLATA UDRŽENÍ NÍZKÉHO % NEZAMĚSTNANOSTI UDRŽENÍ NÍZKÉHO % INFACE VYLOUČENÍ NEPŘÍZNIVÝCH SOCIÁLNÍCH DOPADŮ 2. ZAJIŠTĚNÍ RŮSTU EKONOMIKY

SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Vláda ČR Tvoří ji jednotliví ……………….., kteří mají na starosti svůj rezort. Jmenujte příklady ministerstev? Vláda je nejvyšší ………….. orgán. Tvoří hospodářskou politiku Navrhuje zákony

STÁT V TRŽNÍM HOSPODÁŘSTVÍ 1/ NA STRANĚ POPTÁVKY – STÁTNÍ ZAKÁZKY 2/ NA STRANĚ NABÍDKY – ANTIMONOPOLNÍ A SOCIÁLNÍ FUNKCE 3/ STÁT POMOCÍ HOSPODÁŘSKÉ LEGISLATIVY VYTVÁŘÍ EKONOMICKÉ PROSTŘEDÍ, OVLIVŇUJE CHOVÁNÍ VŠECH EKONOMICKÝCH SUBJEKTŮ 4/ STÁT MUSÍ BÝT OCHRÁNCEM ZÁJMŮ CELÉ SPOLEČNOSTI

DRUHY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 1/ Rozpočtová /fiskální/ politika 2/ Měnová politika 3/ Cenová politika 4/ Sociální politika 5/ Vnější hospodářská politika 6/ Právní systém

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA Rozhodování, kolik peněz a jak stát získá a jak je užije. Fiskální politika státu je spojena s tvorbou a přerozdělováním finančních prostředků prostřednictvím soustavy rozpočtů. Př. Rozpočty obecní, krajské, státní, rodinné, podnikové,rozpočty škol atd.

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA STÁTNÍ ROZPOČET – centralizovaný fond finančních prostředků, které vytvářejí všechny ekonomické subjekty státu, rozdělují jej státní orgány. Stát tak pomocí příjmů a výdajů ze státního rozpočtu přerozděluje finanční prostředky tam, kam společnost potřebuje.

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA STÁTNÍ ROZPOČET TVOŘÍ PŘÍJMY A VÝDAJE Státní rozpočet se sestavuje na jeden rok, navrhuje ho vláda /červenec*/ a schvaluje Parlament ČR * to je ideální, ale realita je mnohdy jiná

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA SCHVÁLENÝ ROZPOČET MÁ PODOBU ZÁKONA

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA Podle vztahu příjmů a výdajů SR rozlišujeme: Vyrovnaný rozpočet P V Přebytkový rozpočet P V Schodkový rozpočet P V DOPLŇTE ZNAMÉNKA

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA VYROVANÝ ROZPOČET – bývá v praxi výjimečně Proč? http://www.budovanistatu.cz/

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA PŘEBYTKOVÝ ROZPOČET Stát z ekonomiky stahuje víc peněz, vytváří rezervy pro období krizí, ale nepodporuje rozvoj ekonomiky, stát může tlumit ekonomiku v období expanze /růstu/. RESTRIKTIVNÍ FISKÁLNÍ EKONOMIKA

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA SCHODKOVÝ ROZPOČET – DEFICITNÍ Je výsledkem expanzivní fiskální politiky Stát vydává víc peněz než získává, tím může podpořit ………………………., ale vzniká deficit státního rozpočtu. Zadlužuje se stát a budoucí generace

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA Možnosti krytí deficitu státního rozpočtu Jste ministr financí a hledáte další peníze. Navrhněte

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA Zvyšování daní Emise nových peněz – způsobí inflaci Emise obligací, státních pokladničních poukázek Úvěry ze zahraničí

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA Napište, jaký rozpočet je vhodný pro zdravou ekonomiku?

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA STÁTNÍ DLUH – úvěry na krytí deficitu státního rozpočtu VEŘEJNÝ DLUH – zahrnuje dluhy celé soustavy veřejných dluhů

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA http://budovanistatu.cz/

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA PŘÍJMY STÁTNÍHO ROZPOČTU 1/ DANĚ – PŘÍMÉ POPLATNÍK JE PLÁTCEM POPLATNÍK – FO, PO, Z JEJICH PŘÍJMŮ JE DAŇ PLACENA PLÁTCE – FO, PO, KTERÁ MÁ ZE ZÁKONA POVINNOST ODVÉST DAŇ STÁTU - FÚ

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA DANĚ PŘÍMÉ DAŇ Z PŘÍJMU DAŇ Z NEMOVITOSTI /OÚ/ DAŇ DĚDICKÁ, DAROVACÍ A Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ DAŇ SILNIČNÍ

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA DANĚ NEPŘÍMÉ – platíme při každém nákupu zboží a služeb DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY DAŇ SPOTŘEBNÍ

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA ???????????????????????????????????????????? Jaká je sazba DPH v ČR? Jaká změna nástala v roce 2013? Spotřební daň je selektivní./není u všech zboží/ U kterých zboží a proč ji platíme?

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA Od 1.1.2008 jsou vybírány nové daně. DAŇ ZE ZEMNÍHO PLYNU DAŇ Z PEVNÝCH PALIV DAŇ Z ELEKTŘINY K jakým účelům budou tyto peníze použity?

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA PŘÍJMY STÁTNÍHO ROZPOČTU CLA SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ – platí zaměstnanec a zaměstnavatel, OSVČ PŘÍJMY Z ROZPOČTU EU OSTATNÍ – POPLATKY, PŘÍJMY ROZPOČTOVÝCH ORGANIZCÍ

1/ ROZPOČTOVÁ POLITIKA VÝDAJE STÁTNÍHO ROZPOČTU 1/ SOCIÁLNÍ PLATBY OBYVATELSTVU 2/ STÁTNÍ SPRÁVA 3/ VEŘEJNÁ SPOTŘEBA STÁTU – ARMÁDA, POLICIE, ŠKOLSTVÍ 4/ STÁTNÍ ZAKÁZKY 5/ INVESTICE DO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 6/ ODVODY DO ROZPOČTU EU

2/ MĚNOVÁ POLITIKA VYTVÁŘÍ JI CENTRÁLNÍ BANKA – ČNB CÍL - udržet stabilitu měny, tedy nízkou inflaci

2/ MĚNOVÁ POLITIKA INFLACE je způsobena tím, že se do oběhu dostane víc peněz, než odpovídá výkonnosti ekonomiky. ČNB PROTO REGULUJE MNOŽSTVÍ PENĚZ V OBĚHU

2/ MĚNOVÁ POLITIKA RESTRIKTIVNÍ POLITIKA ČNB - VŽDY, KDYŽ ROZSTE MÍRA INFLACE - ČNB STAHUJE PENÍZE Z OBĚHU - ČNB OMEZUJE ÚVĚROVÁNÍ Jak?

2/ MĚNOVÁ POLITIKA EXPANZIVNÍ MĚNOVÁ POLITIKA - nastupuje v období recese - ČNB zvyšuje množství peněz v oběhu - ČNB zpřístupňuje úvěry Jak?

2/ MĚNOVÁ POLITIKA NÁSTROJE MĚNOVÉ POLITIKY 1/ DISKONTNÍ SAZBA – úrok, za který si komerční /obchodní/ banky ukládají peníze u ČNB na jednu noc. Je to dolní sazba úrokových sazeb pro vklady.

2/ MĚNOVÁ POLITIKA MONETÁRNÍ NÁSTROJE MĚNOVÉ POLITIKY 2/ REPO SAZBA - je úroková sazba ČNB pro termínované operace s cennými papíry /akciemi/. Banky ukládají u ČNB volné prostředky – nejčastěji na 14 dní. Za to dostanou cenné papíry. Po 14 dnech se peníze a cenné papíry vrátí zpět - banka zaplatí úrok, který je dán repo sazbou

2/ MĚNOVÁ POLITIKA NÁSTROJE MĚNOVÉ POLITIKY 3/ POVINNÉ MINIMÁLNÍ REZERVY – obchodní banky si musí u ČNB ukládat část svých prostředků, která je daná % z jejich závazků. Zvýšením tohoto % banka stahuje peníze z oběhu. 4/ OPERACE NA VOLNÉM TRHU – nákup a prodej cenných papírů – povodňových, vánočních dluhopisů. Reguluje tím množství peněz v oběhu, ale získává i finanční prostředky na krytí schodku státního rozpočtu.

??????????????????????????????? Co to je státní závěrečný účet? Jak nazýváme opakovaný deficit státního rozpočtu? Čím se zabývá fiskální politika? Které dva typy monetární politiky může ČNB provádět? Co je jejich podstatou? Co to je státní rozpočet?

ODPOVĚDI 1/ SKUTEČNÝ VÝSLEDEK ROZPOČTOVÉHO HOSPODAŘENÍ, SCHVALUJE HO PARLAMENT 2/ STÁTNÍ DLUH 3/ FISKÁLNÍ POLITIKA - TVORBA A ROZDĚLOVÁNÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ PROSTŘEDNICTVÍM SOUSTAVY ROZPOČTŮ

ODPOVĚDI 4/ EXPANZIVNÍ – zvyšování nabídky peněz RESTRIKTIVNÍ – snižuje se nabídka peněz 5/ Centralizovaný fond finančních prostředků, vytvářený všemi ekonomickými subjekty státu. Stát tak pomocí příjmů a výdajů přerozděluje finanční prostředky tam, kde je společnost potřebuje.

3/ CENOVÁ POLITIKA = REGULOVÁNÍ CEN ZBOŽÍ A SLUŽEB V 90. letech při transformaci ekonomiky, při přechodu od pevných cen na tržní. CO TO JE TRANSFORMACE?

3/ CENOVÁ POLITIKA TRANSFORMACE – PŘECHOD OD PŘÍKAZOVÉ EKONOMIKY/CENTRÁLNĚ PLÁNOVANÉ/ K TRŽNÍ EKONOMICE SOUKROMÉ VLASTNICTVÍ ROVNOPRÁVNÉ S OSTATNÍMI FORMAMI VLASTNICTVÍ

3/ CENOVÁ POLITIKA POSLEDNÍ REGULOVANÉ CENY V ČR – NÁJEMNÉ PLYN POŠTOVNÍ POPLATKY

3/ CENOVÁ POLITIKA EVROPSKÁ UNIE dotuje některé ceny – zemědělství PŘEDPOKLAD – něco obdobného snad bude i u nás

3/ CENOVÁ POLITIKA ČR NEREGULUJE CENY ČR NEREGULUJE CENY

4/ SOCIÁLNÍ POLITIKA KDO SE V ČR ZABÝVÁ SOCIÁLNÍ POLITIKOU? KAŽDOROČNĚ VELKÉ ZMĚNY http://WWW.MPSV.

4/ SOCIÁLNÍ POLITIKA MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ MÁ HLAVNÍ ÚLOHU V SOCIÁLNÍ POLITICE PŘI DEFICITNÍM STÁTNÍM ROZPOČTU SE I V TÉTO KAPITOLE SR ŠETŘÍ

4/ SOCIÁLNÍ POLITIKA ZAHRNUJE TYTO OBLASTI:

4/ SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA - žádosti vyřizují úřady práce podle místa bydliště žadatele od 1.1.2012 - dávky se čerpají prostřednictvím sociální karty – zatím dobrovolně Povinně s-karta jako prevence zneužití

4/ SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA - DÁVKA PŘÍDAVEK NA DÍTĚ RODINÁM S PŘÍJMEM NIŽŠÍ NEŽ 2,4 NÁSOBEK ŽIVOTNÍHO MINIMA

4/ SOCIÁLNÍ POLITIKA ŽIVOTNÍ MINIMUM JE MINIMÁLNÍ, STÁTEM UZNANÁ ČÁSTKA POTŘEBNÁ NA ÚHRADU ŽIVOTNÍCH NÁKLADŮ, POD KTEROU NASTÁVÁ STAV HMOTNÉ NOUZE.

4/ SOCIÁLNÍ POLITIKA PŘÍDAVEK NA DÍTĚ JE POSKYTOVÁN VE TŘECH VÝŠÍCH PODLE VĚKU DÍTĚTE. Věk nezaopatřeného dítěte Přídavek v Kč/měsíčně Do 6 let 500 Kč 6 – 15 let 610 Kč 15 – 26 let 700 Kč

4/ SOCIÁLNÍ POLITIKA ŽIVOTNÍ MINIMUM

4/ SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA DÁVKA - RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK NÁROK - má rodič, který se celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině. ČÁSTKA - 220.000 Kč – rodič může stanovit dobu vyplácení, maximálně do 4 let věku dítěte. MAXIMUM MĚSÍČNĚ – 11.500 Kč

4/ SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA NÁROK Dítě mladší 2 let navštěvuje jesle nebo jiné zařízení maximálně 46 hodin za měsíc. Dítě starší 2 let může neomezeně. Příjmy rodiče nejsou sledovány. Rodič může zlepšovat sociální situaci rodiny výdělečnou činností, ale v té době musí zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.

4/ SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA DÁVKA - PORODNÉ Jednorázová dávka přispívající na náklady souvisejícími s narozením dítěte. Částka – 13.000 U prvního naro